Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/6667
Title: Grafiksel Kullanıcı Arayüzleri için Düzenli İfade Bazlı Test Kapsama Kriterleri
Other Titles: Coverage Criteria for Testing Graphical User Interfaces Based on Regular Expressions
Authors: Kılınççeker, Onur
Belli, Fevzi
Keywords: Event Sequence graphs
Finite state automata
Regular expression
Grafiksel Kullanıcı Arayüzü
Test kapsama kriterleri
Düzenli ifadeler
Publisher: CEUR Workshop Proceedings
Source: Kılınççeker, O., and Belli, F. (2017, October 18-20). Grafiksel kullanıcı arayüzleri için düzenli ifade bazlı test kapsama kriterleri. Paper presented at the 11th Turkish National Software Engineering Symposium, UYMS 2017.
Abstract: Grafiksel Kullanıcı Arayüzleri (GKA), insan-bilgisayar etkileşimi açışından, bilgisayar tabanlı sistemlerin ana bileşenleridir. Bu çalışma, GKA’ların düzenli ifadeler (Dİ; regular expression) ile modellenmesi ve dahası test kapsama (coverage) kriterleri elde edilmesi için yeni bir yaklaşım öne sürmektedir. Verilen GKA, ya doğrudan bir Dİ ile, ya da (pratikte daha çok yapıldığı şekilde) olay bazlı bir yönlü çizge (YÇ; digraph) ile modellenir ve bu YÇ bir Dİ’ye dönüştürülür. Ne var ki bu Dİ semantik bakımından yalnızca olay bazlıdır. Modeli durum açısından zenginleştirmek için Dİ özel bir teknik ile endekslenir. Önerilen yaklaşım, bu endekslenmiş Dİ’yi analiz ederek durum ve olay bazlı test kapsama kriterleri üretir. Ön araştırmalar göstermektedir ki, önerilen yaklaşım, diğerleri ile karşılaştırıldığında, daha özlü (compact) test takımı üretimine olanak sağlamaktadır.
Graphical User Interfaces (GUI) are popular for enabling comfortable user interactions (UI) of computer-based systems with users. This paper introduces a new approach for modeling GUIs with regular expresion (RE), and moreover, obtaining coverage critaria for GUI testing. The GUI under test is assumed to be modeled by a RE, the symbols of which are semantically interpreted as events. For enriching this RE by information also about states, the RE will be scanned by equivalent FSAs, forwards and backwards. Thereby, the appearing states will be noted as indices of the RE. The resulting coded format of the RE, which is obtained by simultaneous backwards and forwards scanning, contains all information necessary for generating coverage citeria that includes both event and state information. Preliminary experiments show that proposed approach enables to generate more compact test cases at less costs compared with others.
Description: 11th Turkish National Software Engineering Symposium, UYMS 2017; Alanya; Turkey; 18 October 2017 through 20 October 2017
URI: http://hdl.handle.net/11147/6667
ISSN: 1613-0073
Appears in Collections:Computer Engineering / Bilgisayar Mühendisliği
Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / Scopus Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6667.pdfConference Paper448.21 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

SCOPUSTM   
Citations

3
checked on Dec 21, 2024

Page view(s)

410
checked on Dec 23, 2024

Download(s)

120
checked on Dec 23, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.