Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/7409
Title: Deindustrialisation and neoliberal urbanisation: The rear port of Izmir, Alsancak
Other Titles: Sanayisizleşme ve neoliberal kentleşme: İzmir liman arkası, Alsancak
Authors: Esen, Gizem
Advisors: Avar, Adile
Keywords: Neoliberal urbanisation
Deindustrialisation
Urban entrepreneurialism
Speculative development
Gentrification
İzmir Port
Publisher: Izmir Institute of Technology
Source: Esen, G. (2019). Deindustrialisation and neoliberal urbanisation: The rear port of İzmir, Alsancak. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkey
Abstract: This study draws on an inquiry into the transformation of an abandoned old industrial site in the rear port of İzmir Alsancak, Turkey. This area is a critical example regarding that it has been undergoing neoliberal urbanisation consisting of deindustrialisation, urban entrepreneurialism and gentrification. The deindustrialisation practices and the rising of neoliberal policies, the rear port of İzmir Alsancak have gained an exceptionally increased value and potential for urban entrepreneurial practices. This area has been undergoing a radical transformation by the way of incremental speculative redevelopment projects. Huge complexes of luxury housing, commerce and tourism have been rising on the large and single owned parcels. Planning is included in this process as a tool by the central government and local government at different scales of development plans. Frequently changing regulations and transferring rights through privatization programs on behalf of speculative projects of private entrepreneurs have to lead to redevelopment and gentrification of old industrial sites. Firstly, the relationship between urban space and capitalism as a mode of production is going to be mentioned. Secondly, the changes in the regime of capital accumulation and the rising of neoliberalism are going to be summarized. Moreover, the relationship between neoliberalism and urban entrepreneurialism, speculative urbanisation and gentrification will be stated. Thirdly, Turkey’s neoliberal urbanisation and deindustrialisation process will be examined. Finally, in light of all these concepts, the transformation process of the rear port of İzmir Alsancak is examined and criticized.
Bu tez İzmir Alsancak liman arkası bölgesindeki eski endüstriyel alanların dönüşümünü incelemektedir. Bu çalışma alanı neoliberal yeniden yapılanma sürecinde sanayisizleşme, kentsel girişimcilik ve soylulaştırma kavramları için önemli bir örnektir. İzmir Alsancak liman arkası, sanayisizleşme süreçleri ve neoliberal politikaların yükselişi ile kentsel girişimcilik pratikleri için kaçınılmaz olarak önemli bir değer kazanmıştır. Bu çalışma alanında dönüşüm süreci parçacı ve spekülatif dönüşüm projeleri ile gerçekleşmektedir.Tek sahipli ve büyük eski endüstriyel alanlar üzerinde büyük ve lüks konut, ticaret ve turizm kullanımları yer almaktadır. Planlama disiplini ise sürece merkezi yönetimin ve yerel yönetimin önemli bir aracı olarak dahil olmaktadır. Yasasızlaştırma politikaları, yeniden düzenleme politikaları ve özelleştirme programları ile mülkiyet hakkının devredilmesi ve kentsel girişimcilik pratikleri eski sanayi alanlarının yeniden değerlendirilmesine ve soylulaştırılmasına sebep olmaktadır. İlk olarak, kentsel mekan ve bir üretim biçimi olarak kapitalizmin ilişkisi incelenecektir. İkinci olarak, sermaye birikim süreçlerinin değişimi ve neoliberal politikaların yükselişi aktarılacaktır. Ardından, neoliberal kentleşmenin kentsel girişimcilik, spekülatif kentleşme ve soylulaştırma kavramları ile ilişkisi incelenecektir. Üçüncü olarak, Türkiye’de neoliberal kentleşme ve sanayisizleşme süreci aktarılacaktır. Son olarak, İzmir Alsancak liman arkasının dönüşüm süreci incelenecektir.
Description: Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, City and Regional Planning, Izmir, 2019
Includes bibliographical references (leaves: 111-125)
Text in English; Abstract: Turkish and English
URI: https://hdl.handle.net/11147/7409
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T001966.pdfMasterThesis15.16 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

254
checked on Apr 15, 2024

Download(s)

420
checked on Apr 15, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.