Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/5502
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Akkaya, Levent | - |
dc.contributor.author | Atabay, Halil İbrahim | - |
dc.contributor.author | Gök, Veli | - |
dc.contributor.author | Yaman, Hilmi | - |
dc.date.accessioned | 2017-05-15T08:18:23Z | - |
dc.date.available | 2017-05-15T08:18:23Z | - |
dc.date.issued | 2012-07 | - |
dc.identifier.citation | Akkaya, L., Atabay, H. İ., Gök, V. and Yaman, H. (2012). Prevalence of Salmonella in edible offal in Afyonkarahisar Province, Turkey. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(4), 613-616. | en_US |
dc.identifier.issn | 1300-6045 | - |
dc.identifier.issn | 1309-2251 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11147/5502 | - |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/131852 | - |
dc.description.abstract | In this study, the prevalence of Salmonella sp. was examined using a total of 205 edible bovine offal samples collected from different abattoirs (n=105) and butcheries (n=100) by immunomagnetic separation (IMS) method. The isolation rate of Salmonella was found to be 8.57%, 5.71% and 5.71% for the liver, kidney and tripe samples collected from the abattoir, respectively. Of the offal samples obtained from the butcheries, the detection rate of Salmonella sp. was 16% in the liver and 4% in the kidney, tripe and brain samples. Overall, it was found that 8.29% of all the offal samples obtained from the abattoirs and butcheries were determined to be contaminated with Salmonella sp. The results of this study shows that edible offal are cross-contaminated by Salmonella sp. at the abattoirs and retail sale points until they reach to the consumer. It is recommended that adequate hygienic and sanitary measures be taken in these kind of places in order to protect public health. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, farklı kesimhane (105 adet) ve kasaplardan (100 adet) temin edilen toplam 205 adet yenebilir sakatat örneği, Salmonella türlerinin prevalansını belirlemek amacıyla imunnunmanyetik ayırma tekniği (IMS) kullanılarak incelendi. Salmonella izolasyon oranı kesimhaneden alınan karaciğer, böbrek ve işkembe örnekleri için sırasiıla %8.57, %5.71 ve %5.71 olarak saptandı. Kasaplardan temin edilen sakatat örneklerinde ise Salmonella saptama oranı karaciğerde %16, böbrek, işkembe ve beyin örneklerinde ise sırasıyla %4 olarak belirlendi. Genel olarak, bu çalışma kapsamında kesimhane ve kasaplardan temin edilen tüm sakatat örneklerinin %8.29 oranında Salmonella ile kontamine olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmanın bulguları, yenebilir sakatatların tüketiciye ulaşıncaya kadar kesimhane ve perakende satış noktalarında Salmonella ile çarpraz kontaminasyona maruz kaldığını göstermektedir. Halk sağlığını korumak amacıyla bu gibi yerlerde yeterli hijyen ve sıhhi önlemlerinin alınması tavsiye olunur. | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Kafkas Üniversitesi | en_US |
dc.relation.ispartof | Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Abattoir | en_US |
dc.subject | Butcher | en_US |
dc.subject | Edible offal | en_US |
dc.subject | IMS | en_US |
dc.subject | Salmonella | en_US |
dc.title | Prevalence of Salmonella in edible offal in Afyonkarahisar Province, Turkey | en_US |
dc.title.alternative | Afyonkarahisar ilindeki yenebilir sakatatlarda Salmonella'nın prevalansı | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.institutionauthor | Atabay, Halil İbrahim | - |
dc.department | İzmir Institute of Technology. Food Engineering | en_US |
dc.identifier.volume | 18 | en_US |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.startpage | 613 | en_US |
dc.identifier.endpage | 616 | en_US |
dc.identifier.wos | WOS:000305923500014 | en_US |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-84861738172 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
local.message.claim | 2022-06-07T11:31:21.059+0300 | * |
local.message.claim | |rp02976 | * |
local.message.claim | |submit_approve | * |
local.message.claim | |dc_contributor_author | * |
local.message.claim | |None | * |
dc.identifier.trdizinid | 131852 | en_US |
dc.identifier.wosquality | Q3 | - |
dc.identifier.scopusquality | Q3 | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | en | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | Article | - |
crisitem.author.dept | 03.08. Department of Food Engineering | - |
Appears in Collections: | Food Engineering / Gıda Mühendisliği Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / Scopus Indexed Publications Collection TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / WoS Indexed Publications Collection |
CORE Recommender
SCOPUSTM
Citations
1
checked on Nov 15, 2024
WEB OF SCIENCETM
Citations
1
checked on Oct 26, 2024
Page view(s)
256
checked on Nov 18, 2024
Download(s)
238
checked on Nov 18, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.