Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/5247
Title: Faculty office buildings as work environments: Spatial configuration, social interaction, collaboration and sense of community
Other Titles: Çalışma ortamı olarak fakülte ofis binaları: Mekansal organizasyon, sosyal etkileşim, işbirliği ve topluluk hissi
Authors: Kılıç Çalğıcı, Pınar
Czerkauer-Yamu, Claudia
Çil, Ela
Keywords: Collaboration
Sense of community
Social interaction
Work spaces
Space syntax
Publisher: İstanbul Teknik Üniversitesi
Source: Kılıç Çalgıcı, P., Czerkauer-Yamu, C., and Çil, E. (2013). Faculty office buildings as work environments: Spatial configuration, social interaction, collaboration and sense of community. A/Z ITU Journal of the Faculty of Architecture, 10(2), 178-197.
Abstract: We aim to identify the role of spatial configuration in the social interaction, collaboration and sense of community at academia. We focus on the spatial configuration of three school buildings used by three different departments within the campus of a university in Izmir and utilize both spatial and social data. We have analyzed spatial data by Visual Graph Analysis (VGA) and searched for the spatial integration of the buildings with different plan typologies, but all have cell-based office configuration, which constitute linear plans with atrium, L-shaped and square with repeating floor plans. Social data is gathered by a questionnaire survey that is conducted with faculty members enquiring their office location in relation to spatial integration, sense of community, interaction and collaboration. We use correlation and regression analyses for the analyses of social data. Findings suggest that collaboration is independent of the plan typology but spatial integration promotes interaction and sense of community.
Bu çalışmada, mekânsal organizasyonun akademideki sosyal etkileşim (social interaction), işbirliği (collaboration) ve topluluk hissi (sense of community) üzerindeki rolü saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla İzmir‟de bir üniversitede bulunan üç farklı fakülte binasına odaklanılarak hem sosyal, hem de mekânsal veriler üzerinde çalışılmıştır. Mekânsal veriler, Visual Graph Analysis (VGA) kullanılarak analiz edilmiş ve avlulu, lineer planlı, L ve kare planlı olmak üzere farklı plan tipolojilerinde mekânsal entegrasyon hesaplanmıştır. Sosyal veriler, fakültelerdeki akademisyenlere düzenlenen ve akademisyenlerin ofis lokasyonlarının mekânsal entegrasyon, topluluk hissi, sosyal etkileşim ve işbirliği ile olan ilişkisini sorgulayan bir anket çalışması ile toplanmıştır. Sosyal verilerin analizi için korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları, işbirliğinin plan tipolojisinden bağımsız olduğunu, mekânsal entegrasyonun ise sosyal etkileşim ve topluluk hissi ile ilişkili olduğuna işaret etmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11147/5247
ISSN: 1302-8324
1302-8324
Appears in Collections:Architecture / Mimarlık
Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / Scopus Indexed Publications Collection
Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koleksiyonu / Sustainable Green Campus Collection

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5247.pdfMakale768.82 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

SCOPUSTM   
Citations

6
checked on Nov 15, 2024

Page view(s)

414
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

242
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.