Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/15169
Title: Miras Sunumunda Bir Araç Olarak 3d Modelleme: 19. Yüzyıl Gülbahçe, Urla, İzmir'in Dijital Rekonstrüksiyonu
3d Modelling as a Tool for Heritage Presentation: Digital Reconstruction of 19th Century Gülbahçe, Urla, İzmir
Authors: Tabur, Beylem Doğa
Advisors: Kul, Fatma Nurşen
Keywords: Mimarlık
Mimari miras
Üç boyutlu yeniden yapılandırma
İzmir-Urla-Gülbahçe
Architecture
Architectural heritage
Three dimensional reconstruction
İzmir-Urla-Gülbahçe
Abstract: Bu tez, 19. yüzyılda varlıklı bir nahiye merkezi olan ve bu zenginliğin yapılı çevreyi de şekillendirdiği; ancak günümüzde bu özelliklerini büyük oranda kaybetmiş olan Gülbahçe'nin kaybolan mirasını yorumlamak ve sunmak amacıyla dijital ortamda yeniden inşa edilmesini amaçlamıştır. Bu doğrultuda, 19. Yüzyılın Gülbahçe'si geometri tabanlı modelleme yöntemi ile modellenmiştir. Modelin güvenilirliğinin sağlanabilmesi için Türkiye ve Yunanistan'da bütün literatür ve arşiv kaynakları taranarak Gülbahçe'ye dair bilgiler derlenmiştir. Bunun sonucunda üç boyutlu dijital model, yerleşim bütünü ve etkileşim içinde olduğu çevresini de kapsayarak ve günümüzde artık var olmayan öğeleri de içerecek şekilde gerçekleştirmiştir. Bunlara ek olarak bu çalışma dijital rekonstrüksiyonu gerçekleştirilen her bir yapının güvenirlilik derecesine göre geliştirilen sunum yöntemi ile Londra Tüzüğü'nde önerildiği gibi, yalnızca dijital kopyaların oluşturulmasının ötesine geçerek görselleştirme süreçlerinin ve sonuçlarının kullanıcılar tarafından doğru şekilde anlaşılabilmesini ve değerlendirilebilmesini sağlamaktadır.
The aim of this thesis is to digitally reconstruct Gülbahçe, a wealthy town centre in the 19th century, where the town's wealth shaped its built environment. Currently, most of these unique characteristics have disappeared. The purpose of this project is to interpret and present the lost heritage of Gülbahçe in a digital environment. The 19th century Gülbahçe was modelled using a geometry-based modelling method with the specific aim of achieving this final result. In order to ensure the reliability of the model, all the literature and archival sources in Turkey and Greece were examined, and information about Gülbahçe was compiled. As a result, the three-dimensional digital model effectively presented the inaccessible lost heritage, providing a comprehensive view of the built environment and cultural landscape at the settlement scale. Furthermore, the presentation method developed according to the degree of reliability of each digitally reconstructed building goes beyond the creation of digital copies, as recommended in the London Charter, and ensures that the visualisation processes and results can be properly understood and evaluated by participants.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=UjlM15wKZGQW6TLC0pvCt1Gc7hMlB7YwFVG0XuVFyVOdkQfsdD7CTwIhsc7dvME3
https://hdl.handle.net/11147/15169
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri

Show full item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.