Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/13154
Title: | Sıvı yumurta ürünlerinin ultraviole (UV) ışık ile dezenfeksiyonu | Authors: | Ünlütürk, Sevcan Tarı, Canan Korel, Figen |
Keywords: | Yumurta ürünlerinin reolojik özellikleri Isısal olmayan işlem Sıvı yumurta ürünleri UV inaktivasyon |
Abstract: | Bu projede, UV ışığın sıvı yumurta ürünlerinde inaktivasyon etkisinin olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla hem laboratuvar tipi hem de pilot ölçekli UV cihazı kullanarak, sabit UV dozajında ve farklı tatbik sürelerinde dezenfekte edilen sıvı yumurta ürünlerinde pH, absorbans, renk, bulanıklık gibi fiziksel ölçümlerle beraber toplam canlı sayımı , Salmonella, ve E. Coli gibi mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Labarotuvar tipi UV cihazı ile yapılan biyodozimetrik çalışmalar sonucunda, en iyi logaritmik mikrobiyal azalman ı n (> 2-log) yumurta beyazında sağlandığı ortaya konmuştur. Sürekli sistemde inaktivasyon etkisinin, biyodozimetrik denemelere göre çok daha düşük olduğu görülmüştür. Bunun sonucunda, kullanılan pilot tipi UV reaktörün tasarımında değişiklikler yapılması gerektiği ortaya konmuş ve gerekli öneriler getirilmiştir. | URI: | https://hdl.handle.net/11147/13154 |
Appears in Collections: | Food Engineering / Gıda Mühendisliği TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document.pdf | 1.04 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
162
checked on Dec 2, 2024
Download(s)
190
checked on Dec 2, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.