Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/13139
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Özen, Fatma Banu | - |
dc.contributor.author | Soyer Dönmez, Ferda | - |
dc.contributor.author | Ekinci, Yeşim | - |
dc.date.accessioned | 2023-02-05T13:29:00Z | - |
dc.date.available | 2023-02-05T13:29:00Z | - |
dc.date.issued | 2009 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11147/13139 | - |
dc.description.abstract | Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalardan kaynaklanan gıda zehirlenmeleri her yıl ölümlere varan ciddi sağlık problemlerinin yanısıra ekonomik kayıplara da sebep olmaktadır. Günümüzde, gıdalarda patojen mikroorganizmaların büyümesini engellemek için çeşitli sentetik antimikrobiyal maddelerden faydalanılmaktadır. Fakat, bu gibi kimyasal maddelerin kanserojen ve alerjenik reaksiyonlar gibi yan etkilere sahip olması doğal kaynaklı koruyucu maddelere olan ilgiyi arttırmıştır. Bu çalışmada, doğal kaynaklı; aktif laktoferrin (ALF), biberiye ekstraktı (BE), bir bakteriosin olan Jenseniin-G (JG) ve natamycin (NA) üç patojen bakteriye ve iki küfe karşı kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı doğal kaynaklı bu maddelerin tek tek ve kombinasyonlar halinde öncellikle besiyeri ortamında antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesidir. Daha sonra bu maddelerden ve kombinasyonlardan etkili olanların gıda yüzeyine direk uygulanarak veya paket malzemeleri içine katılarak gıdaların güvenliğinin ve kalitesinin artırılması amaçlanmıştır. Ayrıca bu maddelerin paketlemede kullanılan biyo-malzemelerin fiziksel özellikleri üzerine etkilerinin incelenmesi ve gıdaya salınım profillerinin belirlenmesi de hedeflenmiştir. | tr |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Aktif laktoferrin | tr |
dc.subject | Natamycin | tr |
dc.subject | Biberiye ekstraktı | tr |
dc.title | Gıdalarda doğal antimikrobiyallerin kullanıldığı biyoaktif koruma sistemleri | tr |
dc.type | Project | en_US |
dc.department | İzmir Institute of Technology. Food Engineering | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 93 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | tr |
dc.identifier.trdizinid | 609521 | en_US |
dc.identifier.wosquality | N/A | - |
dc.identifier.scopusquality | N/A | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | Project | - |
crisitem.author.dept | 03.08. Department of Food Engineering | - |
crisitem.author.dept | 04.03. Department of Molecular Biology and Genetics | - |
Appears in Collections: | Food Engineering / Gıda Mühendisliği TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document.pdf | 1.65 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
126
checked on Nov 18, 2024
Download(s)
166
checked on Nov 18, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.