Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/13139
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÖzen, Fatma Banu-
dc.contributor.authorSoyer Dönmez, Ferda-
dc.contributor.authorEkinci, Yeşim-
dc.date.accessioned2023-02-05T13:29:00Z-
dc.date.available2023-02-05T13:29:00Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/13139-
dc.description.abstractGıda kaynaklı patojen mikroorganizmalardan kaynaklanan gıda zehirlenmeleri her yıl ölümlere varan ciddi sağlık problemlerinin yanısıra ekonomik kayıplara da sebep olmaktadır. Günümüzde, gıdalarda patojen mikroorganizmaların büyümesini engellemek için çeşitli sentetik antimikrobiyal maddelerden faydalanılmaktadır. Fakat, bu gibi kimyasal maddelerin kanserojen ve alerjenik reaksiyonlar gibi yan etkilere sahip olması doğal kaynaklı koruyucu maddelere olan ilgiyi arttırmıştır. Bu çalışmada, doğal kaynaklı; aktif laktoferrin (ALF), biberiye ekstraktı (BE), bir bakteriosin olan Jenseniin-G (JG) ve natamycin (NA) üç patojen bakteriye ve iki küfe karşı kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı doğal kaynaklı bu maddelerin tek tek ve kombinasyonlar halinde öncellikle besiyeri ortamında antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesidir. Daha sonra bu maddelerden ve kombinasyonlardan etkili olanların gıda yüzeyine direk uygulanarak veya paket malzemeleri içine katılarak gıdaların güvenliğinin ve kalitesinin artırılması amaçlanmıştır. Ayrıca bu maddelerin paketlemede kullanılan biyo-malzemelerin fiziksel özellikleri üzerine etkilerinin incelenmesi ve gıdaya salınım profillerinin belirlenmesi de hedeflenmiştir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAktif laktoferrinen_US
dc.subjectNatamycinen_US
dc.subjectBiberiye ekstraktıen_US
dc.titleGıdalarda doğal antimikrobiyallerin kullanıldığı biyoaktif koruma sistemleritr
dc.typeProjecten_US
dc.departmentİzmir Institute of Technology. Food Engineeringen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage93en_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.identifier.trdizinid609521-
dc.identifier.wosqualityN/A-
dc.identifier.scopusqualityN/A-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.languageiso639-1tr-
item.openairetypeProject-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.dept03.08. Department of Food Engineering-
crisitem.author.dept04.03. Department of Molecular Biology and Genetics-
Appears in Collections:Food Engineering / Gıda Mühendisliği
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
document.pdf1.65 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

238
checked on Jul 28, 2025

Download(s)

314
checked on Jul 28, 2025

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.