Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/10345
Title: The Relationship of Pellet Morphology To Polygalacturonase Production of Rhizopus Oryzae in Various Media Compositions
Other Titles: Değişik Ortam Komposizyonunda Rhizopus Oryzae’nin Poligalakturonaz Üretimi ile Pellet Morfolojisinin İlişkisi
Authors: Tarı, Canan
Özkan, Kamer
Oncu, Şelale
Avcı, Tuba
Keywords: Polygalacturonase
Pellet morphology
Rhizopus oryzae
Publisher: Gıda Teknolojisi Derneği
Abstract: Bu çalışmada, ortam kompozisyonunu belirleyen değişik faktörlerin Rhizopus oryzae pellet morfolojisine ve poligalakturonaz (PG) enzimi üretimine olan etkisi incelenmiştir. En yüksek PG aktivitesine (11.53 U/ml) 4 mg/kg Zn+2 içeren, Mg+2 içermeyen ve pH 3 olan basal ortamında ulaşılmıştır. Karbon kaynağı olarak 14.78 g/l glukoz, 10 g/l galaktoz, 5 g/l mannoz, 0.5 g/l arabinoz ve 19.73 g/l ksilozun birlikte kullanılmıyla da en yüksek PG aktivitesine (27.94 U/ml) ulaşılmıştır. Mısır unu nitrojen kaynağı olarak PG sentezini tetiklemede oldukça etkili olup bir diğer yüksek tetikleyici olan mısır maserasyon sıvısı (CSL) ve $(NH _4)2SO _4$’den %33 daha fazla aktivite vermiştir. $(NH _4)2SO _4$ and 25 g/l glukoz içereren formulasyon ortalama çapı 1.25± 0.25 olan en fazla sayıda pellet oluşumunu sağlamıştır. Ortalama çapı 1.75±0.25 mm olan pelletlerin oluşumu ise yüksek glukoz konsantrasyonuna sahip (50g/l) maya ekstraktı içeren formulasyon ile elde edilmiştir. Uygun karbon kaynağının (glukoz) uygun nitrojen kaynağı (mısır unu) ile interaktif etkisi PG aktivitesini basal ortama göre 4 kat daha arttırmış, ortalama çapı 1.44±0.35mm olan pelletler oluşturmuştur.
Various media parameters affecting the polygalacturonase (PG) production of Rhizopus oryzae, were studied and their relation to pellet morphology was investigated. The basal medium in the absence of Mg+2 and in the presence of 4 mg/kg of Zn +2 at pH 3, resulted into maximum PG activity (11.53 U/ml). A composition of 14.78 g/l of glucose, 10 g/l of galactose, 5 g/l mannose, 0.5 g/l of arabinose and 19.73 g/l of xylose resulted into maximum PG activity (27.94 U/ml) when used as combined carbon sources. Corn meal as the nitrogen source, promoted PG synthesis where it resulted into 33 % more activity than corn steep liquor (CSL) and $(NH _4)2SO _4$ which were the next highest promoter. The highest number of pellets with an average mean diameter of 1.25±0.25 mm was obtained with the formulation containing $(NH _4)2SO _4$ and 25 g/l of glucose. Yeast extract on the other hand resulted into pellet formation with an average mean diameter of 1.75±0.25 mm at higher glucose concentration (50 g/l). The interactive effect of suitable carbon source (glucose) with suitable nitrogen source (corn meal) enhanced the PG activity 4 times more than the basal medium with pellets of 1.44±0.35mm in average diameter.
URI: https://hdl.handle.net/11147/10345
https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/112603
ISSN: 1300-3070
1309-6273
Appears in Collections:Food Engineering / Gıda Mühendisliği
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
643440bd-3566-4490-bce9-32c831cb526d.pdf291.32 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

198
checked on Dec 23, 2024

Download(s)

106
checked on Dec 23, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.