Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/10345
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorTarı, Canan-
dc.contributor.authorÖzkan, Kamer-
dc.contributor.authorOncu, Şelale-
dc.contributor.authorAvcı, Tuba-
dc.date.accessioned2021-01-24T18:34:03Z-
dc.date.available2021-01-24T18:34:03Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.issn1300-3070-
dc.identifier.issn1309-6273-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/10345-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/112603-
dc.description.abstractBu çalışmada, ortam kompozisyonunu belirleyen değişik faktörlerin Rhizopus oryzae pellet morfolojisine ve poligalakturonaz (PG) enzimi üretimine olan etkisi incelenmiştir. En yüksek PG aktivitesine (11.53 U/ml) 4 mg/kg Zn+2 içeren, Mg+2 içermeyen ve pH 3 olan basal ortamında ulaşılmıştır. Karbon kaynağı olarak 14.78 g/l glukoz, 10 g/l galaktoz, 5 g/l mannoz, 0.5 g/l arabinoz ve 19.73 g/l ksilozun birlikte kullanılmıyla da en yüksek PG aktivitesine (27.94 U/ml) ulaşılmıştır. Mısır unu nitrojen kaynağı olarak PG sentezini tetiklemede oldukça etkili olup bir diğer yüksek tetikleyici olan mısır maserasyon sıvısı (CSL) ve $(NH _4)2SO _4$’den %33 daha fazla aktivite vermiştir. $(NH _4)2SO _4$ and 25 g/l glukoz içereren formulasyon ortalama çapı 1.25± 0.25 olan en fazla sayıda pellet oluşumunu sağlamıştır. Ortalama çapı 1.75±0.25 mm olan pelletlerin oluşumu ise yüksek glukoz konsantrasyonuna sahip (50g/l) maya ekstraktı içeren formulasyon ile elde edilmiştir. Uygun karbon kaynağının (glukoz) uygun nitrojen kaynağı (mısır unu) ile interaktif etkisi PG aktivitesini basal ortama göre 4 kat daha arttırmış, ortalama çapı 1.44±0.35mm olan pelletler oluşturmuştur.en_US
dc.description.abstractVarious media parameters affecting the polygalacturonase (PG) production of Rhizopus oryzae, were studied and their relation to pellet morphology was investigated. The basal medium in the absence of Mg+2 and in the presence of 4 mg/kg of Zn +2 at pH 3, resulted into maximum PG activity (11.53 U/ml). A composition of 14.78 g/l of glucose, 10 g/l of galactose, 5 g/l mannose, 0.5 g/l of arabinose and 19.73 g/l of xylose resulted into maximum PG activity (27.94 U/ml) when used as combined carbon sources. Corn meal as the nitrogen source, promoted PG synthesis where it resulted into 33 % more activity than corn steep liquor (CSL) and $(NH _4)2SO _4$ which were the next highest promoter. The highest number of pellets with an average mean diameter of 1.25±0.25 mm was obtained with the formulation containing $(NH _4)2SO _4$ and 25 g/l of glucose. Yeast extract on the other hand resulted into pellet formation with an average mean diameter of 1.75±0.25 mm at higher glucose concentration (50 g/l). The interactive effect of suitable carbon source (glucose) with suitable nitrogen source (corn meal) enhanced the PG activity 4 times more than the basal medium with pellets of 1.44±0.35mm in average diameter.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherGıda Teknolojisi Derneğien_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPolygalacturonaseen_US
dc.subjectPellet morphologyen_US
dc.subjectRhizopus oryzaeen_US
dc.titleThe Relationship of Pellet Morphology To Polygalacturonase Production of Rhizopus Oryzae in Various Media Compositionsen_US
dc.title.alternativeDeğişik Ortam Komposizyonunda Rhizopus Oryzae’nin Poligalakturonaz Üretimi ile Pellet Morfolojisinin İlişkisien_US
dc.typeArticleen_US
dc.institutionauthorTarı, Canan-
dc.institutionauthorÖzkan, Kamer-
dc.institutionauthorOncu, Şelale-
dc.institutionauthorAvcı, Tuba-
dc.departmentİzmir Institute of Technology. Food Engineeringen_US
dc.identifier.volume36en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage25en_US
dc.identifier.endpage31en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
local.message.claim2022-06-07T13:29:14.389+0300*
local.message.claim|rp02310*
local.message.claim|submit_approve*
local.message.claim|dc_contributor_author*
local.message.claim|None*
dc.identifier.trdizinid112603-
dc.identifier.wosqualityN/A-
dc.identifier.scopusqualityN/A-
item.openairetypeArticle-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1en-
crisitem.author.dept03.08. Department of Food Engineering-
Appears in Collections:Food Engineering / Gıda Mühendisliği
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
643440bd-3566-4490-bce9-32c831cb526d.pdf291.32 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.