Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/10345
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Tarı, Canan | - |
dc.contributor.author | Özkan, Kamer | - |
dc.contributor.author | Oncu, Şelale | - |
dc.contributor.author | Avcı, Tuba | - |
dc.date.accessioned | 2021-01-24T18:34:03Z | - |
dc.date.available | 2021-01-24T18:34:03Z | - |
dc.date.issued | 2011 | - |
dc.identifier.issn | 1300-3070 | - |
dc.identifier.issn | 1309-6273 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11147/10345 | - |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/112603 | - |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, ortam kompozisyonunu belirleyen değişik faktörlerin Rhizopus oryzae pellet morfolojisine ve poligalakturonaz (PG) enzimi üretimine olan etkisi incelenmiştir. En yüksek PG aktivitesine (11.53 U/ml) 4 mg/kg Zn+2 içeren, Mg+2 içermeyen ve pH 3 olan basal ortamında ulaşılmıştır. Karbon kaynağı olarak 14.78 g/l glukoz, 10 g/l galaktoz, 5 g/l mannoz, 0.5 g/l arabinoz ve 19.73 g/l ksilozun birlikte kullanılmıyla da en yüksek PG aktivitesine (27.94 U/ml) ulaşılmıştır. Mısır unu nitrojen kaynağı olarak PG sentezini tetiklemede oldukça etkili olup bir diğer yüksek tetikleyici olan mısır maserasyon sıvısı (CSL) ve $(NH _4)2SO _4$’den %33 daha fazla aktivite vermiştir. $(NH _4)2SO _4$ and 25 g/l glukoz içereren formulasyon ortalama çapı 1.25± 0.25 olan en fazla sayıda pellet oluşumunu sağlamıştır. Ortalama çapı 1.75±0.25 mm olan pelletlerin oluşumu ise yüksek glukoz konsantrasyonuna sahip (50g/l) maya ekstraktı içeren formulasyon ile elde edilmiştir. Uygun karbon kaynağının (glukoz) uygun nitrojen kaynağı (mısır unu) ile interaktif etkisi PG aktivitesini basal ortama göre 4 kat daha arttırmış, ortalama çapı 1.44±0.35mm olan pelletler oluşturmuştur. | en_US |
dc.description.abstract | Various media parameters affecting the polygalacturonase (PG) production of Rhizopus oryzae, were studied and their relation to pellet morphology was investigated. The basal medium in the absence of Mg+2 and in the presence of 4 mg/kg of Zn +2 at pH 3, resulted into maximum PG activity (11.53 U/ml). A composition of 14.78 g/l of glucose, 10 g/l of galactose, 5 g/l mannose, 0.5 g/l of arabinose and 19.73 g/l of xylose resulted into maximum PG activity (27.94 U/ml) when used as combined carbon sources. Corn meal as the nitrogen source, promoted PG synthesis where it resulted into 33 % more activity than corn steep liquor (CSL) and $(NH _4)2SO _4$ which were the next highest promoter. The highest number of pellets with an average mean diameter of 1.25±0.25 mm was obtained with the formulation containing $(NH _4)2SO _4$ and 25 g/l of glucose. Yeast extract on the other hand resulted into pellet formation with an average mean diameter of 1.75±0.25 mm at higher glucose concentration (50 g/l). The interactive effect of suitable carbon source (glucose) with suitable nitrogen source (corn meal) enhanced the PG activity 4 times more than the basal medium with pellets of 1.44±0.35mm in average diameter. | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Gıda Teknolojisi Derneği | en_US |
dc.relation.ispartof | GIDA | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Polygalacturonase | en_US |
dc.subject | Pellet morphology | en_US |
dc.subject | Rhizopus oryzae | en_US |
dc.title | The Relationship of Pellet Morphology To Polygalacturonase Production of Rhizopus Oryzae in Various Media Compositions | en_US |
dc.title.alternative | Değişik Ortam Komposizyonunda Rhizopus Oryzae’nin Poligalakturonaz Üretimi ile Pellet Morfolojisinin İlişkisi | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.institutionauthor | Tarı, Canan | - |
dc.institutionauthor | Özkan, Kamer | - |
dc.institutionauthor | Oncu, Şelale | - |
dc.institutionauthor | Avcı, Tuba | - |
dc.department | İzmir Institute of Technology. Food Engineering | en_US |
dc.identifier.volume | 36 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 25 | en_US |
dc.identifier.endpage | 31 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
local.message.claim | 2022-06-07T13:29:14.389+0300 | * |
local.message.claim | |rp02310 | * |
local.message.claim | |submit_approve | * |
local.message.claim | |dc_contributor_author | * |
local.message.claim | |None | * |
dc.identifier.trdizinid | 112603 | - |
dc.identifier.wosquality | N/A | - |
dc.identifier.scopusquality | N/A | - |
item.openairetype | Article | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.languageiso639-1 | en | - |
crisitem.author.dept | 03.08. Department of Food Engineering | - |
Appears in Collections: | Food Engineering / Gıda Mühendisliği TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
643440bd-3566-4490-bce9-32c831cb526d.pdf | 291.32 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.