Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/10345
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Tarı, Canan | - |
dc.contributor.author | Özkan, Kamer | - |
dc.contributor.author | Oncu, Şelale | - |
dc.contributor.author | Avcı, Tuba | - |
dc.date.accessioned | 2021-01-24T18:34:03Z | - |
dc.date.available | 2021-01-24T18:34:03Z | - |
dc.date.issued | 2011 | - |
dc.identifier.issn | 1300-3070 | - |
dc.identifier.issn | 1309-6273 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11147/10345 | - |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/112603 | - |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, ortam kompozisyonunu belirleyen değişik faktörlerin Rhizopus oryzae pellet morfolojisine ve poligalakturonaz (PG) enzimi üretimine olan etkisi incelenmiştir. En yüksek PG aktivitesine (11.53 U/ml) 4 mg/kg Zn+2 içeren, Mg+2 içermeyen ve pH 3 olan basal ortamında ulaşılmıştır. Karbon kaynağı olarak 14.78 g/l glukoz, 10 g/l galaktoz, 5 g/l mannoz, 0.5 g/l arabinoz ve 19.73 g/l ksilozun birlikte kullanılmıyla da en yüksek PG aktivitesine (27.94 U/ml) ulaşılmıştır. Mısır unu nitrojen kaynağı olarak PG sentezini tetiklemede oldukça etkili olup bir diğer yüksek tetikleyici olan mısır maserasyon sıvısı (CSL) ve $(NH _4)2SO _4$’den %33 daha fazla aktivite vermiştir. $(NH _4)2SO _4$ and 25 g/l glukoz içereren formulasyon ortalama çapı 1.25± 0.25 olan en fazla sayıda pellet oluşumunu sağlamıştır. Ortalama çapı 1.75±0.25 mm olan pelletlerin oluşumu ise yüksek glukoz konsantrasyonuna sahip (50g/l) maya ekstraktı içeren formulasyon ile elde edilmiştir. Uygun karbon kaynağının (glukoz) uygun nitrojen kaynağı (mısır unu) ile interaktif etkisi PG aktivitesini basal ortama göre 4 kat daha arttırmış, ortalama çapı 1.44±0.35mm olan pelletler oluşturmuştur. | en_US |
dc.description.abstract | Various media parameters affecting the polygalacturonase (PG) production of Rhizopus oryzae, were studied and their relation to pellet morphology was investigated. The basal medium in the absence of Mg+2 and in the presence of 4 mg/kg of Zn +2 at pH 3, resulted into maximum PG activity (11.53 U/ml). A composition of 14.78 g/l of glucose, 10 g/l of galactose, 5 g/l mannose, 0.5 g/l of arabinose and 19.73 g/l of xylose resulted into maximum PG activity (27.94 U/ml) when used as combined carbon sources. Corn meal as the nitrogen source, promoted PG synthesis where it resulted into 33 % more activity than corn steep liquor (CSL) and $(NH _4)2SO _4$ which were the next highest promoter. The highest number of pellets with an average mean diameter of 1.25±0.25 mm was obtained with the formulation containing $(NH _4)2SO _4$ and 25 g/l of glucose. Yeast extract on the other hand resulted into pellet formation with an average mean diameter of 1.75±0.25 mm at higher glucose concentration (50 g/l). The interactive effect of suitable carbon source (glucose) with suitable nitrogen source (corn meal) enhanced the PG activity 4 times more than the basal medium with pellets of 1.44±0.35mm in average diameter. | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Gıda Teknolojisi Derneği | en_US |
dc.relation.ispartof | GIDA | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Polygalacturonase | - |
dc.subject | Pellet morphology | - |
dc.subject | Rhizopus oryzae | en_US |
dc.title | The relationship of pellet morphology to polygalacturonase production of Rhizopus oryzae in various media compositions | en_US |
dc.title.alternative | Değişik ortam komposizyonunda Rhizopus oryzae’nin poligalakturonaz üretimi ile pellet morfolojisinin ilişkisi | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.institutionauthor | Tarı, Canan | - |
dc.institutionauthor | Özkan, Kamer | - |
dc.institutionauthor | Oncu, Şelale | - |
dc.institutionauthor | Avcı, Tuba | - |
dc.department | İzmir Institute of Technology. Food Engineering | en_US |
dc.identifier.volume | 36 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 25 | en_US |
dc.identifier.endpage | 31 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
local.message.claim | 2022-06-07T13:29:14.389+0300 | * |
local.message.claim | |rp02310 | * |
local.message.claim | |submit_approve | * |
local.message.claim | |dc_contributor_author | * |
local.message.claim | |None | * |
dc.identifier.trdizinid | 112603 | en_US |
dc.identifier.wosquality | N/A | - |
dc.identifier.scopusquality | N/A | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | en | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | Article | - |
crisitem.author.dept | 03.08. Department of Food Engineering | - |
Appears in Collections: | Food Engineering / Gıda Mühendisliği TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
643440bd-3566-4490-bce9-32c831cb526d.pdf | 291.32 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
190
checked on Nov 18, 2024
Download(s)
98
checked on Nov 18, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.