Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/10345
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorTarı, Canan-
dc.contributor.authorÖzkan, Kamer-
dc.contributor.authorOncu, Şelale-
dc.contributor.authorAvcı, Tuba-
dc.date.accessioned2021-01-24T18:34:03Z-
dc.date.available2021-01-24T18:34:03Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.issn1300-3070-
dc.identifier.issn1309-6273-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/10345-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/112603-
dc.description.abstractBu çalışmada, ortam kompozisyonunu belirleyen değişik faktörlerin Rhizopus oryzae pellet morfolojisine ve poligalakturonaz (PG) enzimi üretimine olan etkisi incelenmiştir. En yüksek PG aktivitesine (11.53 U/ml) 4 mg/kg Zn+2 içeren, Mg+2 içermeyen ve pH 3 olan basal ortamında ulaşılmıştır. Karbon kaynağı olarak 14.78 g/l glukoz, 10 g/l galaktoz, 5 g/l mannoz, 0.5 g/l arabinoz ve 19.73 g/l ksilozun birlikte kullanılmıyla da en yüksek PG aktivitesine (27.94 U/ml) ulaşılmıştır. Mısır unu nitrojen kaynağı olarak PG sentezini tetiklemede oldukça etkili olup bir diğer yüksek tetikleyici olan mısır maserasyon sıvısı (CSL) ve $(NH _4)2SO _4$’den %33 daha fazla aktivite vermiştir. $(NH _4)2SO _4$ and 25 g/l glukoz içereren formulasyon ortalama çapı 1.25± 0.25 olan en fazla sayıda pellet oluşumunu sağlamıştır. Ortalama çapı 1.75±0.25 mm olan pelletlerin oluşumu ise yüksek glukoz konsantrasyonuna sahip (50g/l) maya ekstraktı içeren formulasyon ile elde edilmiştir. Uygun karbon kaynağının (glukoz) uygun nitrojen kaynağı (mısır unu) ile interaktif etkisi PG aktivitesini basal ortama göre 4 kat daha arttırmış, ortalama çapı 1.44±0.35mm olan pelletler oluşturmuştur.en_US
dc.description.abstractVarious media parameters affecting the polygalacturonase (PG) production of Rhizopus oryzae, were studied and their relation to pellet morphology was investigated. The basal medium in the absence of Mg+2 and in the presence of 4 mg/kg of Zn +2 at pH 3, resulted into maximum PG activity (11.53 U/ml). A composition of 14.78 g/l of glucose, 10 g/l of galactose, 5 g/l mannose, 0.5 g/l of arabinose and 19.73 g/l of xylose resulted into maximum PG activity (27.94 U/ml) when used as combined carbon sources. Corn meal as the nitrogen source, promoted PG synthesis where it resulted into 33 % more activity than corn steep liquor (CSL) and $(NH _4)2SO _4$ which were the next highest promoter. The highest number of pellets with an average mean diameter of 1.25±0.25 mm was obtained with the formulation containing $(NH _4)2SO _4$ and 25 g/l of glucose. Yeast extract on the other hand resulted into pellet formation with an average mean diameter of 1.75±0.25 mm at higher glucose concentration (50 g/l). The interactive effect of suitable carbon source (glucose) with suitable nitrogen source (corn meal) enhanced the PG activity 4 times more than the basal medium with pellets of 1.44±0.35mm in average diameter.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherGıda Teknolojisi Derneğien_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPolygalacturonase-
dc.subjectPellet morphology-
dc.subjectRhizopus oryzaeen_US
dc.titleThe relationship of pellet morphology to polygalacturonase production of Rhizopus oryzae in various media compositionsen_US
dc.title.alternativeDeğişik ortam komposizyonunda Rhizopus oryzae’nin poligalakturonaz üretimi ile pellet morfolojisinin ilişkisien_US
dc.typeArticleen_US
dc.institutionauthorTarı, Canan-
dc.institutionauthorÖzkan, Kamer-
dc.institutionauthorOncu, Şelale-
dc.institutionauthorAvcı, Tuba-
dc.departmentİzmir Institute of Technology. Food Engineeringen_US
dc.identifier.volume36en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage25en_US
dc.identifier.endpage31en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
local.message.claim2022-06-07T13:29:14.389+0300*
local.message.claim|rp02310*
local.message.claim|submit_approve*
local.message.claim|dc_contributor_author*
local.message.claim|None*
dc.identifier.trdizinid112603en_US
dc.identifier.wosqualityN/A-
dc.identifier.scopusqualityN/A-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1en-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeArticle-
crisitem.author.dept03.08. Department of Food Engineering-
Appears in Collections:Food Engineering / Gıda Mühendisliği
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
643440bd-3566-4490-bce9-32c831cb526d.pdf291.32 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

190
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

98
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.