Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/10262
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCeylan, Çağatay-
dc.contributor.authorBayraktar, Oğuz-
dc.contributor.authorAtçı, Erhan-
dc.contributor.authorSarrafi, Şahin-
dc.date.accessioned2021-01-24T18:33:22Z-
dc.date.available2021-01-24T18:33:22Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.issn1300-3070-
dc.identifier.issn1309-6273-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/10262-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/278636-
dc.description.abstractThe pectin contents of fresh globe artichoke (stem, receptacle, and bract) and waste of artichokecanning industry were investigated. The highest pectin amount was found in the stem part of freshglobe artichoke (6.42%) with the highest amount of anhydrogalacturonic acid (AGA) and anhydrouronicacid (AUA) content. The pectin yields of receptacle and bract parts were found to be 5.31 and 4.55%,respectively. The pectin yield from the industrial waste was the lowest, 4.43%. The highest ash content(5.65 %) along with the lowest anhydrouronic acid amount (73.28%) indicated the lowest purity for theindustrial waste. The degrees of esterification for the pectin obtained from the stem, receptacle andbract parts were 55.26%, 52.26%, and 56.17%, respectively indicating the presence of high methyl-esterified(HM) pectin. The pectin from the industrial waste had the lowest degree of esterification (46.02%). TheFTIR results indicated that acid processing affected the structural properties of pectin from the industrialwaste with higher methoxyl content and esterification degree.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada taze enginar (gövde, tabla ve yenilebilir yaprak) ile konserve enginar endüstrisinde çıkan atığın pektin içerikleri incelenmiştir. En yüksek pektin içeriği % 6.42 olarak taze enginarin gövde kısmında bulunmuştur. Pektin içeriğine ek olarak en yüksek anhidrogalakturonik asit ve anhidrouronik asit miktarları da gövde kısmında bulunmuştur. Tabla ve yenilebilir yaprak kısımlarında ise pektin verimi sırasıyla % 5.31 ve % 4.55 olarak bulunmuştur. En düşük pektin verimi % 4.43 ile endüstriyel atıktan elde edilmiştir. En yüksek kül içeriğine (% 5.65) ek olarak en düşük anhidrouronik asit miktarı (% 73.28) en yüksek safsızlığın endüstriyel atık suyunda olduğunu göstermektedir. Gövde, tabla ve yenilebilir yaprak kısımlarındaki esterleşme derecesi sırasıyla % 55.26, % 52.26 ve % 56.71 olarak elde edilmiştir. Bu yüzdeler yüksek metil esterleşmiş pektin olduğunu göstermektedir. % 46.02 ile en düşük esterleşme derecesi endüstriyel atıktan elde edilmiştir. FTIR sonuçlarına göre asit prosesiyle pektinin yapısal özelliklerinin değiştiği ve endüstriyel atıklarda daha yüksek metoksil içeriği ve daha yüksek esterleşme derecesi elde edildiği gözlenmiştir.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherGıda Teknolojisi Derneğien_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPectin-
dc.subjectIndustrial waste-
dc.subjectGlobe artichoken_US
dc.titleExtraction and characterization of pectin from fresh globe artichoke and canned artichoke wasteen_US
dc.title.alternativeTaze enginar ve konserve enginar atığından pektin ekstraksiyonu ve karakterizasyonuen_US
dc.typeArticleen_US
dc.institutionauthorCeylan, Çağatay-
dc.institutionauthorAtçı, Erhan-
dc.institutionauthorSarrafi, Şahin-
dc.departmentİzmir Institute of Technology. Chemistryen_US
dc.departmentİzmir Institute of Technology. Food Engineeringen_US
dc.identifier.volume42en_US
dc.identifier.issue5en_US
dc.identifier.startpage568en_US
dc.identifier.endpage576en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
local.message.claim2022-06-06T14:56:40.339+0300*
local.message.claim|rp02965*
local.message.claim|submit_approve*
local.message.claim|dc_contributor_author*
local.message.claim|None*
dc.identifier.trdizinid278636en_US
dc.identifier.wosqualityN/A-
dc.identifier.scopusqualityN/A-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1en-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeArticle-
crisitem.author.dept03.08. Department of Food Engineering-
crisitem.author.dept03.02. Department of Chemical Engineering-
Appears in Collections:Chemistry / Kimya
Food Engineering / Gıda Mühendisliği
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
db220a70-1da0-421a-9cd2-Ceylan.pdf834.61 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

18,494
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

674
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.