Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/10151
Title: | Determination of Bitterness Index (k225) and Total Fenol Content of Olive Oils Obtained With Different Regions, Varieties and Processing Systems | Other Titles: | Farklı Bölge, Çeşit ve Üretim Sistemleri ile Elde Edilen Zeytinyağlarının Acılık İndekslerinin ve Toplam Fenol Değerlerinin Belirlenmesi | Authors: | Köseoğlu, Oya Sevim, Didar Dural, Mehmet Ulaş Özdemir, Durmuş |
Keywords: | Extraction systems Turkish olive varieties Geographical regions |
Publisher: | Ege Üniversitesi | Abstract: | In this work the effect of different growing areas on olive (Ayvalık, Memecik, Gemlik, Beylik, Edincik Su, Girit, Kilis Yağlık, Sarı Ulak, Tavşan Yüreği, Topak Aşı) oil bitterness index (K225) were studied at the South Marmara, South and North Aegean, West and East Mediterranean Regions at two, two and a half (2.5), and three phase extraction system, during 2014/2015 crop season. A total of 41 virgin olive oils samples were collected from these Regions. Total phenol content and bitternes index (K225) were analyzed in the research. A Solid-Phase Extraction procedure were carried out for extraction of the bitter compounds. The results of total phenol content and K225 values showed that the Beylik olive oil was determined with the highest total phenol conent and bitterness index (K225) with 330.26 mg CAE kg-1 oil and 1.21 at 2.5 phase extraction system from Manavgat at the West Mediterranean Region, respectively. After the Beylik variety, the highest total phenol content was determined Ayvalık and Edincik Su olive oil with 291.03 and 270.62 mg CAE kg-1 oil, respectively. The Memecik and Ayvalık olive oil bitterness index (K225) was determined 0.86 and 0.85 at two phase extraction system from Muğla and Burhaniye at the South and North Aegean, respectively. Bu çalışmada, zeytinyağlarının acılık indeksi (K225) değeri üzerine yetiştirilme bölgelerinin etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, 2014/2015 hasat yılında Güney Marmara, Güney ve Kuzey Ege ile Batı ve Doğu Akdeniz Bölgelerinde yetişen zeytinlerden (Ayvalık, Memecik, Gemlik, Beylik, Edincik Su, Girit, Kilis Yağlık, Sarı Ulak, Tavşan Yüreği, Topak Aşı) iki, iki buçuk ve üç fazlı ekstraksiyon sistemi elde edilen, toplam 41 zeytinyağı örneği toplanmıştır. Çalışmafda toplam fenol içeriği ve acılık indeksi analizleri yapılmıştır. Acılık bileşenlerinin ekstraksiyonu için katı faz ekstraksiyon sistemi uygulanmıştır. Toplam fenol içeriği ve acılık indeksi (K225) değeri sonuçlarına bakıldığında, Batı Akdeniz Bölgesindeki Manavgat ilçesinden iki buçuk faz ekstraksiyon sistemi ile elde edilen Beylik zeytinyağının 330.26 mg CAE kg-1 yağ ile en yüksek toplam fenol ve 1.21 ile en yüksek acılık indeksi değerini gösterdiği tespit edilmiştir. Beylik çeşidinden sonra, en yüksek toplam fenol içeriği 291.03 mg CAE kg-1 yağ ile Ayvalık ve 270.62 mg CAE kg-1 yağ ile Edincik Su zeytinyağında tespit edilmiştir. İki fazlı ekstraksiyon sistemin ile Güney Ege’de Muğla’dan elde edilen Memecik ve Kuzey Ege'de Burhaniye’den elde edilen Ayvalık zeytinyağlarının acılık indeksleri değerleri sırasıyla 0.86 ve 0.85 olarak tespit edilmiştir. |
URI: | https://doi.org/10.20289/zfdergi.340262 https://hdl.handle.net/11147/10151 https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/302582 |
ISSN: | 1018-8851 2548-1207 |
Appears in Collections: | Chemistry / Kimya TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
10.20289-zfdergi.340262-494932.pdf | 6.18 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
740
checked on Dec 16, 2024
Download(s)
108
checked on Dec 16, 2024
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.