Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/10151
Title: Determination of bitterness index (K225) and total fenol content of olive oils obtained with different regions, varieties and processing systems
Other Titles: Farklı bölge, çeşit ve üretim sistemleri ile elde edilen zeytinyağlarının acılık indekslerinin ve toplam fenol değerlerinin belirlenmesi
Authors: Köseoğlu, Oya
Sevim, Didar
Dural, Mehmet Ulaş
Özdemir, Durmuş
Keywords: Extraction systems
Turkish olive varieties
Geographical regions
Publisher: Ege Üniversitesi
Abstract: In this work the effect of different growing areas on olive (Ayvalık, Memecik, Gemlik, Beylik, Edincik Su, Girit, Kilis Yağlık, Sarı Ulak, Tavşan Yüreği, Topak Aşı) oil bitterness index (K225) were studied at the South Marmara, South and North Aegean, West and East Mediterranean  Regions at two, two and a half (2.5), and three phase extraction system, during 2014/2015 crop season. A total of 41 virgin olive oils samples were collected from these Regions. Total phenol content and bitternes index (K225) were analyzed in the research. A Solid-Phase Extraction procedure were carried out for extraction of the bitter compounds. The results of total phenol content and K225 values showed that the Beylik olive oil was determined with the highest total phenol conent and bitterness index (K225) with 330.26 mg CAE kg-1 oil  and 1.21 at 2.5 phase extraction system from Manavgat at the West Mediterranean Region, respectively. After the Beylik  variety, the highest total phenol content was determined Ayvalık and Edincik Su olive oil with 291.03 and 270.62 mg CAE kg-1 oil, respectively. The Memecik and Ayvalık olive oil bitterness index (K225) was determined 0.86 and 0.85 at two phase extraction system from Muğla and Burhaniye at the South and North Aegean, respectively. 
Bu çalışmada, zeytinyağlarının acılık indeksi (K225) değeri üzerine yetiştirilme bölgelerinin etkisi incelenmiştir.  Bu amaçla, 2014/2015 hasat yılında Güney Marmara, Güney ve Kuzey Ege ile Batı ve Doğu Akdeniz Bölgelerinde yetişen zeytinlerden (Ayvalık, Memecik, Gemlik, Beylik, Edincik Su, Girit, Kilis Yağlık, Sarı Ulak, Tavşan Yüreği, Topak Aşı) iki, iki buçuk ve üç fazlı ekstraksiyon sistemi elde edilen, toplam 41 zeytinyağı örneği toplanmıştır. Çalışmafda toplam fenol içeriği ve acılık indeksi analizleri yapılmıştır. Acılık bileşenlerinin ekstraksiyonu için katı faz ekstraksiyon sistemi uygulanmıştır. Toplam fenol içeriği ve acılık indeksi (K225) değeri sonuçlarına bakıldığında, Batı Akdeniz Bölgesindeki Manavgat ilçesinden iki buçuk faz ekstraksiyon sistemi ile elde edilen Beylik zeytinyağının 330.26 mg CAE kg-1 yağ ile en yüksek toplam fenol ve 1.21 ile en yüksek acılık indeksi değerini gösterdiği tespit edilmiştir. Beylik çeşidinden sonra, en yüksek toplam fenol içeriği 291.03 mg CAE kg-1 yağ ile Ayvalık ve 270.62 mg CAE kg-1 yağ ile Edincik Su zeytinyağında tespit edilmiştir. İki fazlı ekstraksiyon sistemin ile Güney Ege’de Muğla’dan elde edilen Memecik ve Kuzey Ege'de Burhaniye’den elde edilen Ayvalık zeytinyağlarının acılık indeksleri değerleri sırasıyla 0.86 ve 0.85 olarak tespit edilmiştir.
URI: https://doi.org/10.20289/zfdergi.340262
https://hdl.handle.net/11147/10151
https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/302582
ISSN: 1018-8851
2548-1207
Appears in Collections:Chemistry / Kimya
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection

Files in This Item:
File SizeFormat 
10.20289-zfdergi.340262-494932.pdf6.18 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

724
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

104
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.