Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/10151
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKöseoğlu, Oya-
dc.contributor.authorSevim, Didar-
dc.contributor.authorDural, Mehmet Ulaş-
dc.contributor.authorÖzdemir, Durmuş-
dc.date.accessioned2021-01-24T18:32:36Z-
dc.date.available2021-01-24T18:32:36Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.issn1018-8851-
dc.identifier.issn2548-1207-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.20289/zfdergi.340262-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/10151-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/302582-
dc.description.abstractIn this work the effect of different growing areas on olive (Ayvalık, Memecik, Gemlik, Beylik, Edincik Su, Girit, Kilis Yağlık, Sarı Ulak, Tavşan Yüreği, Topak Aşı) oil bitterness index (K225) were studied at the South Marmara, South and North Aegean, West and East Mediterranean  Regions at two, two and a half (2.5), and three phase extraction system, during 2014/2015 crop season. A total of 41 virgin olive oils samples were collected from these Regions. Total phenol content and bitternes index (K225) were analyzed in the research. A Solid-Phase Extraction procedure were carried out for extraction of the bitter compounds. The results of total phenol content and K225 values showed that the Beylik olive oil was determined with the highest total phenol conent and bitterness index (K225) with 330.26 mg CAE kg-1 oil  and 1.21 at 2.5 phase extraction system from Manavgat at the West Mediterranean Region, respectively. After the Beylik  variety, the highest total phenol content was determined Ayvalık and Edincik Su olive oil with 291.03 and 270.62 mg CAE kg-1 oil, respectively. The Memecik and Ayvalık olive oil bitterness index (K225) was determined 0.86 and 0.85 at two phase extraction system from Muğla and Burhaniye at the South and North Aegean, respectively. en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, zeytinyağlarının acılık indeksi (K225) değeri üzerine yetiştirilme bölgelerinin etkisi incelenmiştir.  Bu amaçla, 2014/2015 hasat yılında Güney Marmara, Güney ve Kuzey Ege ile Batı ve Doğu Akdeniz Bölgelerinde yetişen zeytinlerden (Ayvalık, Memecik, Gemlik, Beylik, Edincik Su, Girit, Kilis Yağlık, Sarı Ulak, Tavşan Yüreği, Topak Aşı) iki, iki buçuk ve üç fazlı ekstraksiyon sistemi elde edilen, toplam 41 zeytinyağı örneği toplanmıştır. Çalışmafda toplam fenol içeriği ve acılık indeksi analizleri yapılmıştır. Acılık bileşenlerinin ekstraksiyonu için katı faz ekstraksiyon sistemi uygulanmıştır. Toplam fenol içeriği ve acılık indeksi (K225) değeri sonuçlarına bakıldığında, Batı Akdeniz Bölgesindeki Manavgat ilçesinden iki buçuk faz ekstraksiyon sistemi ile elde edilen Beylik zeytinyağının 330.26 mg CAE kg-1 yağ ile en yüksek toplam fenol ve 1.21 ile en yüksek acılık indeksi değerini gösterdiği tespit edilmiştir. Beylik çeşidinden sonra, en yüksek toplam fenol içeriği 291.03 mg CAE kg-1 yağ ile Ayvalık ve 270.62 mg CAE kg-1 yağ ile Edincik Su zeytinyağında tespit edilmiştir. İki fazlı ekstraksiyon sistemin ile Güney Ege’de Muğla’dan elde edilen Memecik ve Kuzey Ege'de Burhaniye’den elde edilen Ayvalık zeytinyağlarının acılık indeksleri değerleri sırasıyla 0.86 ve 0.85 olarak tespit edilmiştir.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherEge Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofEge Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectExtraction systemsen_US
dc.subjectTurkish olive varietiesen_US
dc.subjectGeographical regionsen_US
dc.titleDetermination of bitterness index (K225) and total fenol content of olive oils obtained with different regions, varieties and processing systemsen_US
dc.title.alternativeFarklı bölge, çeşit ve üretim sistemleri ile elde edilen zeytinyağlarının acılık indekslerinin ve toplam fenol değerlerinin belirlenmesien_US
dc.typeArticleen_US
dc.institutionauthorÖzdemir, Durmuş-
dc.departmentİzmir Institute of Technology. Chemistryen_US
dc.identifier.volume55en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage171en_US
dc.identifier.endpage178en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.20289/zfdergi.340262-
dc.relation.doi10.20289/zfdergi.340262en_US
dc.coverage.doi10.20289/zfdergi.340262en_US
dc.identifier.trdizinid302582en_US
dc.identifier.wosqualityN/A-
dc.identifier.scopusqualityQ4-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1en-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeArticle-
crisitem.author.dept04.01. Department of Chemistry-
Appears in Collections:Chemistry / Kimya
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
10.20289-zfdergi.340262-494932.pdf6.18 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

724
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

104
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.