Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/9639
Title: Design of the kiosk for more effective utilization in hospital queues
Other Titles: Hastane kuyruklarında daha etkin kullanım için kiosk tasarımı
Authors: Bilen, Eren
Advisors: Başoğlu, Ahmet Nuri
Keywords: Kiosk design
Interface design
Hospital queues
Publisher: Izmir Institute of Technology
Source: Bilen, E. (2019). Design of the kiosk for more effective utilization in hospital queues. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkey
Abstract: Nowadays, various queuing systems are applied in many medical institutions. These systems aim to perform consumer operations in a specific order and to prevent long waiting times. This study focusses explicitly on the queuing system that is present in the Blood Collection Unit of İzmir Tepecik Training and Research Hospital. It was stated that the touch screen kiosk called Phlerobo used in this system could not be used effectively and therefore service failures occurred. It is aimed to examine and redesign the kiosk interface and body design in order to use this system more efficiently. This study started with literature studies that will direct the new model to comprehend the importance of the system. Then, experimental methods such as field observation and interview studies were carried out. As a result of the recommendations developed to solve the problems of the current system, design suggestions were made, and these designs were visualized. Then the designs were tested to determine the appropriate design. For this purpose, the designs were presented to the user via survey and a special web application. Interface and body design were developed by determining the appropriate design with the data obtained from the tests. Thus, the redesigned kiosk was predicted to be used more effectively. It was determined that the design of the data obtained will be used more efficiently than the previous one.
Günümüzde birçok sağlık kuruluşlarında çeşitli sıra alma sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemler, kullanıcı işlemlerini belirli bir düzen içinde gerçekleştirmeyi ve uzun bekleme sürelerinin önüne geçmeyi hedeflemektedir. Bu çalışma spesifik olarak İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kan Alma Biriminde bulunan sıra alma sistemine odaklanmaktadır. Bu sistemde kullanılan dokunmatik ekranlı Phlerobo isimli kioskun etkin kullanılamadığı ve bundan dolayı da hizmet aksaklıkları meydana geldiği belirtilmiştir. Bu sistemin daha verimli kullanılabilmesi adına kioskun arayüzü ve gövde tasarımının incelenip, yeniden tasarlanması amaçlanmıştır. Bu çalışma sistemin öneminin kavranması amacıyla, tasarıma yön verecek literatür çalışmalarıyla başlamış, devamında saha gözlemi ve röportaj çalışmaları gibi deneysel metotlar uygulanmıştır. Mevcut sistemin problemlerini çözmek için geliştirilen varsayımlar sonucunda, tasarım önerileri yapılmış ve bu tasarımlar görselleştirilmiştir. Ardından uygun tasarımın belirlenebilmesi adına tasarımlar test edilmiştir. Bu amaçla tasarımlar anket ve özel bir web uygulamasıyla kullanıcıya sunulmuştur. Testlerin sonucunda ortaya çıkan veriler ile uygun olan tasarım belirlenerek, arayüzü ve gövde tasarımının geliştirilmiştir. Böylece yeniden tasarlanan kioskun daha etkin kullanılacağı ön görülmüştür. Elde edilen verilen düzenlenmesi yapılan bu tasarımın bir öncekine göre daha verimli kullanılacağı belirlenmiştir.
Description: Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Industrial Design, Izmir, 2019
Includes bibliographical references (leaves: 59-61)
Text in English; Abstract: Turkish and English
URI: https://hdl.handle.net/11147/9639
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10161321.pdfMasterThesis2.26 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

242
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

310
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.