Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/7331
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Bayramoğlu, Beste | - |
dc.contributor.author | Koca, Nazan | - |
dc.date.accessioned | 2019-11-05T07:28:03Z | - |
dc.date.available | 2019-11-05T07:28:03Z | - |
dc.date.issued | 2019-04 | en_US |
dc.identifier.citation | Koca, N. (2019). Structure and gas transmission properties of surface modified food packaging materials by layer-by-layer assembly. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkey | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11147/7331 | - |
dc.description | Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Food Engineering, Izmir, 2019 | en_US |
dc.description | Full text release delayed at author's request until 2020.11.10 | en_US |
dc.description | Includes bibliographical references (leaves: 67-74) | en_US |
dc.description | Text in English; Abstract: Turkish and English | en_US |
dc.description.abstract | In this study, two different LbL coatings of chicken egg white lysozyme (LZ) (0.2 % w/v)-gum arabic (GA) (0.2 % w/v) and lysozyme (LZ) (0.2 % w/v)-iota carrageenan (IC) (0.2 % w/v) were investigated as a potential agent in the fabricaton of surfacemodified food packaging materials with improved gas barrier properties. The effects of solution pH, adsorption time, number of layers, and inclusion of drying step in between deposition steps on multilayer formation were explored for both LbL coatings seperately. Film growth was monitored up to 10 layers by UV-Vis spectrometry and Surface Plasmon Resonance (SPR), which allows for in situ observation of the multilayer formation. The LbL coatings were characterized by AFM (Atomic Force Microscopy) and SEM (Scanning Electron Microscopy). The oxygen and water vapor transmission rates of the coatings (assembled on corona treated polypropylene (PP) films) were also measured. The most successful LbL assembly was obtained at pH 7-7 combination, with 20 minutes adsorption time and with intermediate drying steps for both (LZ-GA and LZ-IC) LbL coatings. For both LbL coating, both the UV-Vis and SPR measurements showed the similar zig-zag trend; i.e. desorption of some of the pre-adsorbed LZ from the interface with the deposition of GA (or IC) on it, probably due to formation of soluble complexes between them. The importance of intermediate drying steps was established by UV-Vis, AFM and gas transmission rate measurements. The absence of intermediate drying caused a reduction in total mass deposited and the gas barrier properties of the coatings. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, lizozim (LZ) (0.2 % w/v) – arap zamkı (GA) (0.2 % w/v) ve lizozim (0.2 % w/v)-iota karragenan (IC) (0.2 % w/v) olmak üzere katmanlı depozisyon (LbL) yöntemi ile hazırlanan iki farklı kaplama, gaz bariyer özellikleri geliştirilmiş, yüzeyi modifiye edilmiş gıda paketleme malzemelerinin üretilmesinde potansiyel bir ajan olarak incelenmiştir. pH, adsorpsiyon süresi, katman sayısı ve kurutma adımının tüm katmanlara dahil edilmesinin film oluşumuna etkileri her iki LbL kaplama için ayrı ayrı incelenmiştir. Film oluşumu 10. katmana kadar, UV-Vis spektrometre ve yüzey plazmon rezonansı (YPR) ile ‘yerinde’ takip edilmiştir. Çok katmanlı filmler atomik kuvvet mikroskobu (AKM) ve taramalı elektron mikroskobu (TEM) ile karakterize edilmiştir. Ayrıca koronalı polipropilen üzerinde oluşturulan LbL kaplamaların oksijen ve su buharı geçirgenliği ölçülmüştür. Her iki film için (LZ-GA, LZ-IC) de, en başarılı LbL kaplama, pH 7-7 kombinasyonunda, 20 dakika adsorpsiyon süresi ile ve kurutma adımının tüm katmanlarda uygulanması halinde elde edilmiştir. Her iki LbL kaplama için, hem UV-Vis hem de YPR sonuçları kaplama oluşumunda aynı eğilimi göstermiştir. Buna göre, önceki adımda adsorbe olan LZ’nin bir kısmının, sonraki GA (veya IC) depozisyon adımında, muhtemelen LZ ve GA (veya IC) arasında çözünebilen komplekslerin oluşması nedeniyle, arayüzeyden geri salındığı anlaşılmıştır. Katmanlar arası kurutma adımının önemi UV-Vis, AKM ve gaz iletim hızı ölçümleri ile belirlenmiştir. Katmanlar arası kurutma adımının olmaması, adsorbe olan toplam kütlede ve kaplamaların gaz bariyer özelliklerinde azalmaya neden olmuştur. | en_US |
dc.format.extent | xi, 81 leaves | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Izmir Institute of Technology | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Food packaging | en_US |
dc.subject | Gas transmission | en_US |
dc.subject | LbL assembly | en_US |
dc.subject | Fresh fruits | en_US |
dc.title | Structure and gas transmission properties of surface modified food packaging materials by layer-by-layer assembly | en_US |
dc.title.alternative | Katmanlı depozisyon ile yüzeyi modifiye edilmiş gıda paketleme malzemelerinin yapısal ve gaz geçirgenliği özellikleri | en_US |
dc.type | Master Thesis | en_US |
dc.institutionauthor | Koca, Nazan | - |
dc.department | Thesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Food Engineering | en_US |
dc.request.email | nazankoca92@gmail.com | - |
dc.request.fullname | Nazan Koca | - |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | en | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | Master Thesis | - |
Appears in Collections: | Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10094765.pdf | MasterThesis | 5.75 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
242
checked on Nov 18, 2024
Download(s)
124
checked on Nov 18, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.