Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/7331
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBayramoğlu, Beste-
dc.contributor.authorKoca, Nazan-
dc.date.accessioned2019-11-05T07:28:03Z-
dc.date.available2019-11-05T07:28:03Z-
dc.date.issued2019-04en_US
dc.identifier.citationKoca, N. (2019). Structure and gas transmission properties of surface modified food packaging materials by layer-by-layer assembly. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkeyen_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/7331-
dc.descriptionThesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Food Engineering, Izmir, 2019en_US
dc.descriptionFull text release delayed at author's request until 2020.11.10en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves: 67-74)en_US
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.description.abstractIn this study, two different LbL coatings of chicken egg white lysozyme (LZ) (0.2 % w/v)-gum arabic (GA) (0.2 % w/v) and lysozyme (LZ) (0.2 % w/v)-iota carrageenan (IC) (0.2 % w/v) were investigated as a potential agent in the fabricaton of surfacemodified food packaging materials with improved gas barrier properties. The effects of solution pH, adsorption time, number of layers, and inclusion of drying step in between deposition steps on multilayer formation were explored for both LbL coatings seperately. Film growth was monitored up to 10 layers by UV-Vis spectrometry and Surface Plasmon Resonance (SPR), which allows for in situ observation of the multilayer formation. The LbL coatings were characterized by AFM (Atomic Force Microscopy) and SEM (Scanning Electron Microscopy). The oxygen and water vapor transmission rates of the coatings (assembled on corona treated polypropylene (PP) films) were also measured. The most successful LbL assembly was obtained at pH 7-7 combination, with 20 minutes adsorption time and with intermediate drying steps for both (LZ-GA and LZ-IC) LbL coatings. For both LbL coating, both the UV-Vis and SPR measurements showed the similar zig-zag trend; i.e. desorption of some of the pre-adsorbed LZ from the interface with the deposition of GA (or IC) on it, probably due to formation of soluble complexes between them. The importance of intermediate drying steps was established by UV-Vis, AFM and gas transmission rate measurements. The absence of intermediate drying caused a reduction in total mass deposited and the gas barrier properties of the coatings.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, lizozim (LZ) (0.2 % w/v) – arap zamkı (GA) (0.2 % w/v) ve lizozim (0.2 % w/v)-iota karragenan (IC) (0.2 % w/v) olmak üzere katmanlı depozisyon (LbL) yöntemi ile hazırlanan iki farklı kaplama, gaz bariyer özellikleri geliştirilmiş, yüzeyi modifiye edilmiş gıda paketleme malzemelerinin üretilmesinde potansiyel bir ajan olarak incelenmiştir. pH, adsorpsiyon süresi, katman sayısı ve kurutma adımının tüm katmanlara dahil edilmesinin film oluşumuna etkileri her iki LbL kaplama için ayrı ayrı incelenmiştir. Film oluşumu 10. katmana kadar, UV-Vis spektrometre ve yüzey plazmon rezonansı (YPR) ile ‘yerinde’ takip edilmiştir. Çok katmanlı filmler atomik kuvvet mikroskobu (AKM) ve taramalı elektron mikroskobu (TEM) ile karakterize edilmiştir. Ayrıca koronalı polipropilen üzerinde oluşturulan LbL kaplamaların oksijen ve su buharı geçirgenliği ölçülmüştür. Her iki film için (LZ-GA, LZ-IC) de, en başarılı LbL kaplama, pH 7-7 kombinasyonunda, 20 dakika adsorpsiyon süresi ile ve kurutma adımının tüm katmanlarda uygulanması halinde elde edilmiştir. Her iki LbL kaplama için, hem UV-Vis hem de YPR sonuçları kaplama oluşumunda aynı eğilimi göstermiştir. Buna göre, önceki adımda adsorbe olan LZ’nin bir kısmının, sonraki GA (veya IC) depozisyon adımında, muhtemelen LZ ve GA (veya IC) arasında çözünebilen komplekslerin oluşması nedeniyle, arayüzeyden geri salındığı anlaşılmıştır. Katmanlar arası kurutma adımının önemi UV-Vis, AKM ve gaz iletim hızı ölçümleri ile belirlenmiştir. Katmanlar arası kurutma adımının olmaması, adsorbe olan toplam kütlede ve kaplamaların gaz bariyer özelliklerinde azalmaya neden olmuştur.en_US
dc.format.extentxi, 81 leavesen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherIzmir Institute of Technologyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFood packagingen_US
dc.subjectGas transmissionen_US
dc.subjectLbL assemblyen_US
dc.subjectFresh fruitsen_US
dc.titleStructure and gas transmission properties of surface modified food packaging materials by layer-by-layer assemblyen_US
dc.title.alternativeKatmanlı depozisyon ile yüzeyi modifiye edilmiş gıda paketleme malzemelerinin yapısal ve gaz geçirgenliği özelliklerien_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.institutionauthorKoca, Nazan-
dc.departmentThesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Food Engineeringen_US
dc.request.emailnazankoca92@gmail.com-
dc.request.fullnameNazan Koca-
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1en-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeMaster Thesis-
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10094765.pdfMasterThesis5.75 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

242
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

124
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.