Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/7013
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorYüksel Özşen, Aslıen_US
dc.contributor.authorŞengün, Duygu-
dc.date.accessioned2018-11-23T10:40:47Z-
dc.date.available2018-11-23T10:40:47Z-
dc.date.issued2018-07-
dc.identifier.citationŞengün, D. (2018). Extraction of phenolic compounds from hazelnut shell waste. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkeyen_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11147/7013-
dc.descriptionThesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Chemical Engineering, Izmir, 2018en_US
dc.descriptionFull text release delayed at author's request until 2019.02.02en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves: 55-61)en_US
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.description.abstractThe main objective of this study is to obtain phenolic compounds from hazelnut shell waste by extraction and to add value to hazelnut shell wastes. Soxhlet extraction, ultrasonic extraction and combined extraction (soxhlet followed by ultrasonic extraction) methods were used for the extraction of hazelnut shell to obtain phenolic and antioxidant compounds. The effect of extracting solvent (ethanol, methanol, n-hexane, acetone and chloroform), extraction time (8h, 2 cycle and 3 cycle) (1 cycle = 20 min for hexane, 25 min for chloroform, 40 min for ethanol, 45 min for methanol and 35 min for acetone), solid-liquid ratio (4, 8 and 12 g / 250 ml) and size of hazelnut shell (1 mm and 2 mm) were investigated on the phenolic content and antioxidant capacity. Gas Chromatography equipped with a Mass Spectrometry (GC-MS) was used for the analysis of liquid products obtained from the extraction of hazelnut shell. Palmitic acid and oleic acid variations were detected at high ratios. The combined extraction method, which was composed of soxhlet and ultrasonic extractions, resulted in a significant increase in the yield of extraction. Also, higher yield was obtained from methanol and ethanol extraction because of the higher polarity of the solvents. On the other hand, it was observed that there was no significant effect of the extraction time on the extraction yield. The highest phenolic content was 0.166 mg gallic acid equivalent/ml and this value was obtained with methanol by combined extraction using 4 g hazelnut shell and 250 ml solvent.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın esas amacı fındık kabuğu atığından ekstraksiyon yöntemi ile fenolik bileşenler elde etmek ve fındık kabuğu atıklarının değerlendirilmesini sağlamaktır. Fenolik ve antioksidan bileşenlerin eldesinde sokslet ekstraksiyonu, ultrasonik ekstraksiyon ve bu iki ekstraksiyon yönteminin birleşmesinden oluşan kombine ekstraksiyon yöntemi kullanılmaktadır. Çeşitli çözgen tiplerinin (n-hekzan, kloroform, etanol, metanol ve aseton), ekstraksiyon süresinin (2 döngü (1 döngü=hekzan için 20 dk, kloroform için 25 dk, etanol için 40 dk, metanol için 45 dk ve aseton için 35 dk), 3 döngü ve 8 saat), katı sıvı oranın (4, 8 ve 12 g fındık kabuğu/ 250 ml çözgen) ve fındık kabuğu boyutunun (1 mm ve 2 mm) fenolik ve antioksidan bileşenler üzerindeki etkisi incelenmektedir. Fındık kabuğu ekstraksiyonundan elde edilen sıvı ürün analizinde Gaz Kromatogram-Kütle Spektrometri (GC-MS) kullanılmış, yüksek oranda palmitik asit ve oleik asit varyasyonları tespit edilmiştir. Sokslet ve ultrasonik ekstraksiyonların birleşiminden oluşan kombine ekstraksiyon yöntemi, ekstraksiyon veriminde önemli bir artışa sebep olmuştur. Ayrıca metanol ve etanol çözgenlerinin polaritesinin yüksek olması fındık kabuğundan daha fazla verim elde edilmesini sağlamıştır. Öte yandan, ekstraksiyon süresinin verime ciddi bir etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir. En yüksek fenolik bileşen değeri metanol kombine ekstraksiyonunda 4 g fındık kabuğu ve 250 ml çözgen kullanılarak 0.166 mgGAE/ml elde edilmiştir.en_US
dc.format.extentxii, 61 leavesen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherIzmir Institute of Technologyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHazelnut shellen_US
dc.subjectPhenolic compoundsen_US
dc.subjectHazelnut shell wastesen_US
dc.titleExtraction of phenolic compounds from hazelnut shell wasteen_US
dc.title.alternativeFenolik bileşenlerin fındık kabuğu atıklarından ekstraksiyonuen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.institutionauthorŞengün, Duygu-
dc.departmentThesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Chemical Engineeringen_US
dc.request.emailsengundyg@gmail.com-
dc.request.fullnameDuygu Şengün-
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
item.openairetypeMaster Thesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1en-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T001762.pdfMasterThesis1.78 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

278
checked on Mar 25, 2024

Download(s)

654
checked on Mar 25, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.