Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/6883
Title: | Mineralization of olive mill wastewater under hydrothermal conditions | Other Titles: | Zeytin karasuyunun hidrotermal koşullar altında mineralizasyonu | Authors: | Ersanlı, Çağlar | Advisors: | Yüksel Özşen, Aslı | Keywords: | Olive mill wastewater Hydrothermal Total organic carbon Chemical oxygen demand |
Publisher: | Izmir Institute of Technology | Source: | Ersanlı, Ç. (2017). Mineralization of olive mill wastewater under hydrothermal conditions. Unpublished master's thesis, Izmir Institute of Technology, Izmir, Turkey | Abstract: | The purpose of this study is to reduce the total organic carbon (TOC) and
chemical oxygen demand (COD) concentrations, color, the concentration of total
phenolic compounds of olive mill wastewater (OMW) by hydrothermal degradation in
subcritical water medium with and without using hydrogen peroxide (H2O2). In addition
to this, investigation of effect of reaction temperature, reaction time and H2O2
concentration on the reduction of TOC, COD, color and total phenolic content; and
controlling the generation of secondary pollutants during the reactions are other
objectives of this study. Hydrothermal degradation reactions were performed at 150-250
ºC of reaction temperature, 30-120 minutes of reaction duration with 0-100 mM H2O2.
Experimental design and statistical analysis (ANOVA) were carried out by Minitab.
The main product of partial mineralization of OMW was acetic acid. Increase in
the reaction temperature and time resulted in increasing TOC reduction rates
significantly. On the other hand, presence of H2O2 did not affect the removal efficiency
of TOC concentration significantly because of competition of hydroxyl free radicals by
H2O2 and target molecule (OMW). The best yield (31.65%) of TOC reduction was
achieved with a reaction at 250 ºC, 120 min and without using H2O2. Bu çalışmanın amacı zeytin karasuyunun toplam organik karbon (TOK) konsantrasyonunu, kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) konsantrasyonunu, rengini, toplam fenolik bileşik konsantrasyonunu hidrojen peroksit (H2O2) kullanarak ya da kullanmadan hidrotermal koşullar ve kritik altı suyu ortamında en aza indirmektir. Buna ek olarak, reaksiyon parametresi olan reaksiyon sıcaklığı, reaksiyon süresi ve H2O2 miktarı değişiminin TOK ve KOİ konsantrasyonu, renk ve toplam fenolik bileşik konstrasyonu azalması üzerindeki etkisini incelemek ve ikincil kirleticilerin oluşmasını kontrol etmektir. Hidrotermal bozunma reaksiyonları 150-250 C reaksiyon sıcaklığında, 30-120 dakika reaksiyon süresinde ve 0-100 mM H2O2 miktarında gerçekleştirilmiştir. Deneysel tasarım ve istatistiksel analiz (ANOVA) Minitab programında yapılmıştır. Zeytin karasuyunun kısmi mineralizasyonun ürünü asetik asittir. Reaksiyon sıcaklığı ve süresindeki artış TOK giderim oranındaki artışa önemli oranda etken olmuştur. Öte yandan, hidrojen peroksit varlığının TOK giderimine etkisi reaksiyon sıcaklığı ve süresine oranla daha önemsiz bulunmuştur. Bunun sebebi, hidrojen peroksitli ortamda hidrojen peroksit ile hedef molekül (zeytin karasuyu) arasındaki etkileşim sonucu meydana gelen serbest hidroksil radikallerin oluşturduğu rekabetçi ortamdır. TOK giderimindeki en iyi sonuç (31.65%) 250 ºC’de, H2O2 olmadan 120 dakika boyunca gerçekleştirilen reaksiyon ile elde edilmiştir. |
Description: | Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Chemical Engineering, Izmir, 2017 Full text release delayed at author's request until 2021.01.22 Includes bibliographical references (leaves: 38-44) Text in English; Abstract: Turkish and English |
URI: | http://hdl.handle.net/11147/6883 |
Appears in Collections: | Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
T001710.pdf | MasterThesis | 2.63 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
224
checked on Nov 4, 2024
Download(s)
234
checked on Nov 4, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.