Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/6607
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGüleç, Şükrüen_US
dc.contributor.authorPilatin, Gözde-
dc.date.accessioned2017-12-20T12:20:17Z-
dc.date.available2017-12-20T12:20:17Z-
dc.date.issued2017-07-
dc.identifier.citationPilatin, G. (2017). Testing of antidiabetic features of formulated food products in enterocyte cell culture model. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkeyen_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11147/6607-
dc.descriptionThesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Food Engineering, Izmir, 2017en_US
dc.descriptionFull text release delayed at author's request until 2019.08.10en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves: 48-55)en_US
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.description.abstractIn recent years, there has been an increasing interest in designing low calorie functional foods that might have health benefit against development of obesity and T2D. However, researches on developing low calorie foods in Turkey are quite insufficient. Even if the products are developed, in vitro and in vivo approaches to design low calorie foods are not carried out properly. Thus, we aimed to test diabetic features of newly formulated low calorie and no-added sugar containing cake, almond paste and pudding in intestinal cell culture system. Cake, almond paste and pudding were developed by “Egepak Gıda ve Ambalaj San.” and same type foods were chosen from market to use as reference. We modeled human carbohydrates digestive systems in test tube and relative glucose efflux were measured from rat enterocyte cells that were grown on bicameral cell culture system. Bioaccessibility of glucose was found at least 61%, 89% and 64% lower in cake, almond paste and pudding respectively relative to references. The levels of cellular glucose efflux were significantly lower from 30min (for cake 1.9 fold; for almond paste 4.3; for pudding 3.3 fold) to 120 min (for cake 2.2 fold; for almond paste 3.7 fold) to 180 min (for pudding 2.0 fold) in products than their references. To the best of our knowledge, this is the first exemplary study in Turkey to develop newly formulated foods by analyzing their diabetic features in in vitro model of human intestine system.en_US
dc.description.abstractSon yıllarda, obezite ve T2D gelişimine engel olabilecek, düşük kalorili fonksiyonel gıda tasarımlarına olan ilgi artmaktadır. Bununla birlikte, Türkiye'de bu tür ürünleri geliştirmeye yönelik araştırmalar oldukça yetersizdir. Geliştirilen ürünlerin ise in vitro ve in vivo çalışmalar gibi deneysel prosedürlerinin yürütülmesinde çok önemli eksiklikler bulunmaktadır. Bu tezin amacı; yeni geliştirilmiş düşük kalorili, şeker ilavesiz kek, badem ezmesi ve puding ürünlerinin antidiyabetik özelliklerini bağırsak hücre kültürü sisteminde test etmektir. Kek, badem ezmesi ve puding ürünleri “Egepak Gıda ve Ambalaj San.” tarafından geliştirilmiştir. Referans olarak marketlerdeki aynı tip ürünler seçilmiştir. Bu amaçla, insan karbonhidrat sindirim sistemini test tüplerinde modelledik. Daha sonra glikoz geçişini göreceli olarak enterosit hücre siteminde ölçümledik. Tüpte insan karbonhidrat sindirim sisteminin modellenmesi sonucunda elde edilen bio-erişilebilirlik sonuçlarına göre kek, badem ezmesi ve puding ürünlerinin %61, %89 ve %64 daha az glikoz içerdikleri bulunmuştur. Ürünlerdeki glikozun hücresel salınımı ise kek ve badem ezmesi için 30. dakikadan 120. dakikaya, puding için ise 30. dakikadan 180. dakikaya kadar referanslarına göre belirgin olarak düşüktür (30 dakika: kek için 1.9 kat; badem ezmesi için 4.3 kat; puding için 3.3 kat. 120 dakika: kek için 2.2 kat; badem ezmesi için 3.7 kat ve 180 dakika: puding için 2.0 kat). Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma Türkiye’de ürün geliştirme ve geliştirilen bu ürünlerin diyabetik özelliklerinin in vitro olarak insan sindirim sisteminde analiz edilmesi adına yapılan ilk örnek çalışmadır.en_US
dc.description.sponsorshipTUBITAK (TEYDEP/1150065)en_US
dc.format.extentix, 55 leavesen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherIzmir Institute of Technologyen_US
dc.relationFormüle Edilmiş Gıda Ürünlerinin Anti-Diyabetik Özelliklerinin Bağırsak Hücre Modelinde Testi-
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectDietetic foodsen_US
dc.subjectFunctional foodsen_US
dc.subjectDiabeticen_US
dc.titleTesting of antidiabetic features of formulated food products in enterocyte cell culture modelen_US
dc.title.alternativeFormüle edilmiş gıda ürünlerinin anti-diyabetik özelliklerinin bağırsak hücre modelinde testien_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.institutionauthorPilatin, Gözde-
dc.departmentThesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Food Engineeringen_US
dc.request.emailgozdecanolu@gmail.com-
dc.request.fullnameGözde Platin-
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.relation.grantno1150065-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1en-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeMaster Thesis-
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T001657.pdfMasterThesis4.27 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

226
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

270
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.