Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/6589
Title: Cell Selection Algorithms for Conventional Narrow Band Wireless Systems
Other Titles: Konvansiyonel Dar Bantlı Telsiz Sistemler için Hücre Seçim Algoritmaları
Authors: Yılmaz, Saadet Simay
Advisors: Özbek, Berna
Keywords: Cell selection algorithms
Wireless communications
Wireless systems
Professional Mobile Radio
APCO25
Digital Mobile Radio
Publisher: Izmir Institute of Technology
Source: Yılmaz, S. S. (2017). Cell selection algorithms for conventional narrow band wireless systems. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkey
Abstract: Public safety organizations provide a stable and secure environment for the society. Wireless communication between public safety officers is very important to transmit voice or data during an emergency crisis. When the public communication networks can not provide service during crisis, disaster and high traffic cases, Professional Mobile Radio systems (PMR) such as conventional Association of Public Safety Communications Officials (APCO25) and trunked Digital Mobile Radio (DMR) systems are needed to improve the service quality and to provide uninterrupted service provided to the users. While providing continuous voice and data service, it is very important to efficiently select the base station to be served and to ensure that a mobile user can seamlessly attach from one base station to another base station while moving within a cell. In this sense, it is critical to determine the base station to be served by efficient cell selection algorithms. Cell selection is the process of deciding the base station which provides services to the users. Cell selection plays an important role in balancing the system load and thus overall system performance. By means of efficient cell selection algorithms, it is aimed to reduce the waiting time and to connect a base station as soon as possible while establishing reliable transmission link for PMR systems in emergencies.
Kamu güvenliği kuruluşları, toplum için istikrarlı ve güvenli bir ortam sağlar. Acil durum krizi sırasında, ses veya veri iletimi için kamu güvenlik görevlileri arasındaki iletişim çok önemlidir. Kriz, afet ve trafik yoğunluğunun yüksek olduğu durumlarda kamu iletişim ağlarının hizmet sunamadığı zaman, hizmet kalitesini arttırmak ve kullanıcılara kesintisiz hizmet sunabilmek için konvansiyonel Kamu Güvenliği İletişim Yetkilileri Birliği (APCO25) ve trunk Dijital Mobil Radyo (DMR) sistemleri gibi Profesyonel Mobil Radyo sistemlerine (PMR) ihtiyaç duyulmaktadır. Sürekli ses ve veri hizmeti sunarken, hizmet alınacak baz istasyonunun verimli bir şekilde seçilmesini ve hareketli kullanıcıların bir baz istasyonundan diğer bir baz istasyonuna sorunsuz geçmesini sağlamak çok önemlidir. Bu anlamda, hücre seçim algoritmaları ile kullanıcıların hangi baz istasyonundan hizmet alacağının belirlenmesi kritik önem taşır. Hücre seçimi, kullanıcılara hizmet sunan baz istasyonunu belirleme sürecidir. Hücre seçimi, sistem yükünün dengelenmesinde ve dolayısıyla genel sistem performansında önemli bir rol oynamaktadır. Etkin hücre seçim algoritmaları ile, acil durumlarda PMR sistem kullanıcısının hizmet alacağı baz istasyonuna olan bekleme süresini azaltmak ve o baz istasyonuna mümkün olan en kısa sürede bağlanmak amaçlanmaktadır.
Description: Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Electronics and Communication Engineering, Izmir, 2017
Full text release delayed at author's request until 2020.07.27
Includes bibliographical references (leaves: 61-63)
Text in English; Abstract: Turkish and English
URI: http://hdl.handle.net/11147/6589
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri
Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koleksiyonu / Sustainable Green Campus Collection

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T001675.pdfMasterThesis3.21 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

224
checked on Dec 23, 2024

Download(s)

190
checked on Dec 23, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.