Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/14962
Title: Combining Persona and Argument in Dialogue
Other Titles: Karşılıklı konuşmada karakterin ve görüşün birleştirilmesi
Authors: Güzel, Şükrü
Advisors: Tekir, Selma
Keywords: Natural language processing (Computer science)
Automatic speech recognition
Artificial intelligence
Abstract: The increasing popularity of personalized dialogue systems has gained momentum as people's desire for human-like interaction grows. This thesis aims to increase persona-consistent responses in personalized dialogue systems. A data augmentation method was used to enhance the persona consistency of dialogue systems. This technique utilized Large Language Models' few-shot learning capabilities to add counterfactual sentences to the dialogue. GPT 3.5 and Llama 2 models were used to generate counterfactual sentences using the few-shot prompting method. The augmentation method was applied to every dialogue in the PersonaChat dataset that did not originally contain a counterfactual sentence. Evaluation using the state-of-the-art personalized dialogue generation study showed that the persona-consistency results of the dataset augmented with the GPT 3.5 model showed better performance when assessed using metrics.
İnsanların, insan benzeri konuşmalara ilgisinin artmasından dolayı son zamanlarda kişiselleştirilmiş diyalog sistemlerine olan ilgi artmaktadır. Bu sistemlerde kişilik bilgilerinin diyalog sistemlerine entegre olmasıyla beraber daha kişisel cevaplar sunulmaktadır. Bu tezde, kişiselleştirilmiş diyalog sistemlerindeki cevapların kişilik tutarlılığının artması amaçlanmıştır ve bu amaca yönelik veri büyütme yöntemi uygulanmıştır. İlgili yöntem ile karşı olgusal cümle içermeyen her diyaloğa karşı olgusal cümleler eklenmiş ve bu süreçte Büyük Dil Modellerinin (LLMs) az vuruşlu öğrenme yeteneklerinden yaralanılmıştır. Az vuruşlu öğrenme yöntemi ile karşı olgusal cümleler üretmek için GPT 3.5 ve Llama 2 modelleri seçilmiş olup, PersonaChat veri setinde karşı olgusal cümle içermeyen diyalogların her biri için veri artırma yöntemi uygulanmıştır. Metrikler ile yapılan değerlendirme sonucunda GPT 3.5 modeliyle zenginleştirilen veri setinin kişilik-tutarlılık sonuçlarının daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.
Description: Thesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Computer Engineering, Izmir, 2024
Includes bibliographical references (leaves. 45-55)
Text in English; Abstract: Turkish and English
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=UjlM15wKZGQW6TLC0pvCt-JsiZz2gzN8a7YhhFwZQuZmW9bWrxcdghIU2IXo0pF9
https://hdl.handle.net/11147/14962
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri

Files in This Item:
File SizeFormat 
14962.pdf1.82 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

54
checked on Dec 23, 2024

Download(s)

54
checked on Dec 23, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.