Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/13517
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Alsoy Altınkaya, Sacide | tr |
dc.contributor.author | Pekşen Özer, Bahar Başak | tr |
dc.contributor.author | Oymacı, Pelin | tr |
dc.contributor.author | Uz, Metin | tr |
dc.contributor.author | Büyüköz, Melda | tr |
dc.date.accessioned | 2023-06-14T11:58:33Z | - |
dc.date.available | 2023-06-14T11:58:33Z | - |
dc.date.issued | 2013 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11147/13517 | - |
dc.description.abstract | Antimikrobiyal gıda ambalaj malzemelerinde aktif maddenin kontrollü salımı kritiktir. Bu çalışmada kontrollü salım antimikrobiyal ajanı nanotanecik içine yükleyerek sağlanmıştır. Doğal bir antimikrobiyal ajan olan lisozim serbest halde ya da poliakrilik asit (PAA) ile tanecik oluşturarak peynir altı suyu izolatı (WPI) filmlerine ilave edilmiştir. Serbest lisozim içeren filmlerden salımın çok hızlı olduğu, 45 dakika gibi kısa bir sürede lisozimin tamamının ortama geçtiği, PAA içine yüklenmesi durumunda ise salım hızının oldukça yavaşladığı gözlenmiştir. PAA’nın molekül ağırlığı ile PAA/LIS oranının lisozimin salım hızı üzerinde oldukça etkili olduğu belirlenmiştir. Her iki parametrenin artması ile daha büyük boyutta tanecikler elde edilmiş ve bu tanecikleri içeren filmlerden lisozimin salım hızı düşmüştür. Film hazırlama esnasında lisozimin aktivitesinde kayıp yaşanmış, ancak salınan aktivite zamanla değişim göstermemiştir. Lisozim hem serbest, hem de PAA/LIS kompleksi içinde filme ilave edildiğinde ortama kontrollü bir şekilde salınarak antimikrobiyal etkisini daha uzun süre koruyabilmiştir. Çalışmada PAA/LIS komplekslerinin yanısıra kitosan nanotanecikler de hazırlanmış, bu taneciklerin WPI filmlerinin mekanik ve bariyer özellikleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. %2 oranına kadar kitosan nanotanecik içeren filmlerin mekanik ve bariyer özelliklerinde önemli bir değişiklik olmazken, % 4 nanotanecik ilavesiyle çekme mukavemetinde ani bir artış, % uzama değerinde ve su buharı geçirgenliğinde de azalma gözlenmiştir. Ayrıca, kitosan nanotanecikler WPI filmlere antibakteriyel özellik de kazandırmıştır. Filme ilave edilen nanotanecik miktarının % 6’ya artırılması sonucunda homojen dağılımın sağlanamamasından dolayı mekanik ve bariyer özelliklerindeki iyileşme azalmaya başlamıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara dayanarak kitosan nanotaneciklerin WPI filminin mekanik ve bariyer özelliklerinin iyileştirilmesinde, PAA/LIS komplekslerinin de kontrollü salım yapabilen, antimikrobiyal özelliğe sahip WPI filmlerinin hazırlanmasında kullanılabileceği düşünülmektedir. | tr |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.publisher | TÜBİTAK - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu | tr |
dc.relation | Kontrollü Salım Özelliklerine Sahip Antimikrobiyel, Nanokompozit Gıda Ambalaj Filmlerinin Geliştirilmesi | tr |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Nanokompozitler | tr |
dc.subject | Antimikrobiyal ambalaj | tr |
dc.subject | İyonik jelleşme | tr |
dc.subject | Kontrollü salım | tr |
dc.subject | Peynir altı suyu izolatı | tr |
dc.title | Kontrollü salım özelliklerine sahip antimikrobiyel, nanokompozit gıda ambalaj filmlerinin geliştirilmesi | tr |
dc.type | Project | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-7049-7425 | en_US |
dc.department | İzmir Institute of Technology. Chemical Engineering | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | tr |
dc.relation.grantno | 110M440 | en_US |
dc.identifier.wosquality | N/A | - |
dc.identifier.scopusquality | N/A | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | Project | - |
crisitem.author.dept | 03.02. Department of Chemical Engineering | - |
crisitem.author.dept | 03.02. Department of Chemical Engineering | - |
Appears in Collections: | Chemical Engineering / Kimya Mühendisliği TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
document.pdf | Project File | 2.1 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
156
checked on Nov 18, 2024
Download(s)
118
checked on Nov 18, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.