Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/13145
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Harsa, Hayriye Şebnem | - |
dc.contributor.author | Türkel, Sezai | - |
dc.contributor.author | Hamamcı, Haluk | - |
dc.contributor.author | Gürakan, Candan | - |
dc.contributor.author | Göksungur, M. Yekta | - |
dc.contributor.author | Tarı, Canan | - |
dc.contributor.author | Aydın, Aysun Cebeci | - |
dc.date.accessioned | 2023-02-05T13:29:01Z | - |
dc.date.available | 2023-02-05T13:29:01Z | - |
dc.date.issued | 2008 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11147/13145 | - |
dc.description.abstract | Süt, içerdiği protein miktarı ve kalitesi, vitaminler ve kalsiyum açısından oldukça önemli bir besin grubudur. Ülkemizde süt tüketimi ekonomik nedenler ve muhtemelen laktoz tahammülsüzlüğü nedeniyle oldukça düşüktür. Süt tüketiminin az olması kemik erimesi, kolon kanseri vb. ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirmektedir. Laktozun basit şekerlere parçalanması ile süt ve süt ürünlerinin, laktoz tahammülsüzlüğü problemi olan bireyler tarafından kolaylıkla sindirilmesi sağlanır. Sütteki laktozun laktaz (β -galaktosidaz) enzimi ile hidrolizi, aynı zamanda dondurulmuş ve yoğunlaştırılmış süt ürünlerindeki laktoz kristallenmesinin önlenmesinde, peyniraltı suyunun değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Laktaz enzimi ticari olarak daha çok küf ve mayalardan elde edilmekte olup, son yıllarda bakteriler ile yapılan araştırmalar da artmıştır. Projenin amaçları arasında β-galaktosidaz üreticisi maya ve laktik asit bakterilerinin geleneksel süt ürünlerimizden izolasyonu ve tanımlanmasının yanısıra değişik küflerden üretimi de yeralmaktadır. Çalışmalar, optimum fermentasyon koşulları (inokulum, substrat, O2 konsantrasyonları, pH ve sıcaklık vb.) ile kromatografik teknikler kullanılarak saflaştırma işlemlerini kapsamaktadır. Kitosan-Hidroksiapatit destek materyali kullanılarak enzimin immobilizasyonu gerçekleştirilerek serbest ve immobilize enzim karakteristikleri karşılaştırılarak dayanıklı, aktif ve tekrar kullanılabilir ticari laktaz preperatları araştırılmıştır. | tr |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation | Süt Ürünlerimizden İzole Edilen Mikroorganizmalardan Laktaz Enzimi Üretimi, Saflaştırılması ve İmmobilizasyonu | tr |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Laktoz tahammülsüzlüğü | tr |
dc.subject | Laktik asit bakteriler | tr |
dc.title | Süt ürünlerimizden izole edilen mikroorganizmalardan laktaz enzimi üretimi, saflaştırılması ve immobilizasyonu | tr |
dc.type | Project | en_US |
dc.department | İzmir Institute of Technology. Food Engineering | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 198 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | en_US |
dc.relation.grantno | 104O270 | - |
dc.identifier.trdizinid | 609960 | en_US |
dc.identifier.wosquality | N/A | - |
dc.identifier.scopusquality | N/A | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | Project | - |
crisitem.author.dept | 03.08. Department of Food Engineering | - |
crisitem.author.dept | 03.08. Department of Food Engineering | - |
Appears in Collections: | Food Engineering / Gıda Mühendisliği TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document.pdf | 5.55 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
416
checked on Nov 18, 2024
Download(s)
764
checked on Nov 18, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.