Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/13140
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKorel, Figen-
dc.contributor.authorBayraktar, Oğuz-
dc.date.accessioned2023-02-05T13:29:00Z-
dc.date.available2023-02-05T13:29:00Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/13140-
dc.description.abstractMinimal işlem görmüş ve tüketime hazır gıdalara olan talebin artması gıda güvenliği ve kalitesi için yeni yaklaşımların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Antimikrobiyal ambalajlama teknolojileri gıdaların raf ömrünün uzatılmasında ve patojenlere karşı risklerin azaltılmasında önemli rol oynamaktadır. Farklı antimikrobiyal ajanlar plastik veya biyolojik olarak bozunabilen ambalajlama materyallerine ilave edilebilmektedir. Ancak tüketicilerin kimyasal ajanlara ilişkin sağlık endişeleri ve plastik ambalaj materyallerinin yarattığı çevresel problemler nedeniyle doğal biyopreservatiflerin yenebilir ve biyolojik olarak bozunabilen ambalajlama materyallerinde kullanımı tercih edilmektedir. Lisozim, nisin ve bitki özütleri antimikrobiyal ambalajlamada sıklıkla kullanılan biyopreservatiflerdir. Son günlerde polifenolik bileşiklerce zengin üzüm çekirdeği özütü, sağlığa yararlılığı ve yüksek antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri bakımından araştırmacıların büyük ilgisini çekmiştir. Üzüm çekirdeği özütünün ayçiçek yağı, balık yağı, balık ve yosun yağı emülsiyonu, donmuş taze uskumru, taze ve pişmiş hindi, tavuk, dana ve domuz etleri gibi çeşitli sistemlerdeki etkileri belirlenmiştir. Çalışmaların büyük çoğunluğu bitki özütleri ilave edilen protein veya karbonhidrat bazlı filmlerin antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesine yöneliktir. Bildiğimiz kadarıyla bitki özütleri ilave edilen yenebilir film karışımlarının (protein-karbonhidrat, proteinlipid veya karbonhidrat-lipid bazlı filmler gibi) antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesine yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.tr
dc.language.isotren_US
dc.relationÜzüm Çekirdeği Özütü İçeren Fonksiyonel Yenebilir Filmlerin Geliştirilmesi Ve Çeşitli Gıdalara Uygulanmasıtr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYenebilir filmlertr
dc.subjectÜzüm çekirdeği özütütr
dc.subjectİpek fibrointr
dc.titleÜzüm çekirdeği özütü içeren fonksiyonel yenebilir filmlerin geliştirilmesi ve çeşitli gıdalara uygulanmasıtr
dc.typeProjecten_US
dc.departmentİzmir Institute of Technology. Food Engineeringen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage45en_US
dc.relation.publicationcategoryDiğertr
dc.relation.grantno108O591-
dc.identifier.trdizinid609437en_US
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeProject-
item.languageiso639-1tr-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.dept03.08. Department of Food Engineering-
crisitem.author.dept03.02. Department of Chemical Engineering-
Appears in Collections:Food Engineering / Gıda Mühendisliği
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
document.pdf1.83 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

84
checked on Apr 22, 2024

Download(s)

56
checked on Apr 22, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.