Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/12950
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Büyükkileci, Ali Oğuz | tr |
dc.date.accessioned | 2023-02-05T13:25:07Z | - |
dc.date.available | 2023-02-05T13:25:07Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11147/12950 | - |
dc.description.abstract | Prebiyotik karbonhidrat olan ksilooligosakkaritler (KOS), lignoselülozik tarım ve gıda atıklarındaki ksilan polisakkaritinin hidroliz edilmesiyle üretilir. Alkali ekstraksiyona dayanan enzimatik hidroliz ve otohidroliz kullanılan yöntemler çesitli kısıtlara sahiptir. Bu çalısmada bu kısıtları asabilecek olan bir yöntem gelistirilmesi hedeflenmistir. Model olarak kullanılan mısır koçanı organosolv önisleminden geçirilmistir. Organosolv sartları (çözgen derisimi, süre, sıcaklık, katalizör ilavesi) biyokütledeki lignini uzaklastıracak ancak ksilanın biyokütlede kalmasını saglayacak sekilde ayarlanmıstır. Uygun sartlarda ligninin %40-%50?si ayrılabilirken ksilan yaklasık %85 oranında katıda kalmıstır. Islem görmüs biyokütle üç ticari ksilanaz ile hidroliz edilerek organosolv isleminin KOS üretimine etkisi belirlenmistir. Organosolv ve enzimatik hidroliz sartlarının toplam KOS üretiminde etkili oldugu görülmüstür. En verimli KOS üretimi 150°C?de 1 sa %70 etanol ve 0,1M MgO varlıgında organosolv islemi görmüs biyokütle ile elde edilmistir. Bu biyokütlenin 70°C?de 0,6 U/ml ksilanaz ile geçeklestirilen enzimatik hidrolizi sonucu ksilanın %82?si dönüstürülerek 11 g/l KOS içeren hidrolizat elde edilmistir. Gelistirilen yöntem sayesinde ksilanın ekstrakt edilmesine ihtiyaç duyulmadıgı için derisik alkali ya da asit gibi kimyasallar kullanılmayacak ve otohidroliz yöntemindeki gibi çok yüksek sıcaklıklar kullanılmadıgı için karbonhidrat bozunma ürünleri olusmayacaktır. Bunlar ürün saflastırma asamalarını kolaylastıracak ve çevreye zararlı kimyasal atık miktarını azaltacaktır. Süreçte lignince zengin bir sıvı faz ve selülozca zengin katı faz olusmaktadır ve ksilan ile beraber bunlar da degerlendirilerek biyorafineri yaklasımıyla lignoselülozik atıklara katma deger kazandırılabilir. Bu çalısmanın devamında ürünün saflastırılması ve prebiyotik etkilerinin belirlenmesi için projeler gelistirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca gelistirilen süreç diger lignoselülozik atıklar üzerinde de test edilecektir. | tr |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation | Enzimatik Ksilooligosakkarit Üretimi İçin Organosolv Önişleminin Kullanımı | tr |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Enzimatik hidroliz | en_US |
dc.subject | Ksilanaz | en_US |
dc.subject | Organosolv | en_US |
dc.subject | Lignoselülozik atıklar | en_US |
dc.subject | Prebiyotikler | en_US |
dc.subject | Ksilooligosakkaritler | en_US |
dc.title | Enzimatik ksilooligosakkarit üretimi için organosolv önişleminin kullanımı | tr |
dc.type | Project | en_US |
dc.department | İzmir Institute of Technology. Food Engineering | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 55 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | tr |
dc.relation.grantno | 218M252 | - |
dc.identifier.trdizinid | 621324 | en_US |
dc.identifier.wosquality | N/A | - |
dc.identifier.scopusquality | N/A | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | Project | - |
crisitem.author.dept | 03.08. Department of Food Engineering | - |
Appears in Collections: | Food Engineering / Gıda Mühendisliği TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
document.pdf | 1.31 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
274
checked on Nov 18, 2024
Download(s)
138
checked on Nov 18, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.