Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/12518
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGüleç, Şükrüen_US
dc.contributor.authorAlyamaç, Ayşegülen_US
dc.date.accessioned2022-10-05T13:17:00Z-
dc.date.available2022-10-05T13:17:00Z-
dc.date.issued2022-06en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/12518-
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCPLembmIejiqovOLlHkHiNhyIInuqhVJqJPSxSdcQPHe-
dc.descriptionThesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Food Engineering, Izmir, 2022en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves. 49-56)en_US
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.description.abstractMost of the pet parents prefer dry petfood since it is easy to portion, has longer open-shelf life and doesn`t have an unappealing smell compared to wet petfood. However, wet petfood more closely resembles the fresh meat that pets crave. It helps maintaining hydration and digestion since it includes a high water content. In the petfood industry, it is an open new area to produce dry petfood that can be easily rehydrated and turned into a wet product to provide the benefits of both dry and wet petfood. Considering current food products in the market, a pasta production line can be shown as a good example of manufacturing such products. It consists of dry powder and wet material. Having this analogy in mind, a novel textured wet petfood development was investigated. A Microwave vacuum dryer is used as a novel drying technology in petfood industry. In laboratory trials, die plates of different sizes were tested and the effect of surface area on rehydration was investigated. In pilot plant trials, different raw materials were tested and their effect on the process and on the rehydration time were evaluated. Results showed that the increase in the surface area had a significant effect on the rehydration time. Also, it was observed that the use of blood plasma powder affected the formulation positively and the rehydration negatively. The products made by using poultry meal which were cooled twice after cooking, showed the highest efficiency by causing the least formation of fines during cutting.en_US
dc.description.abstractEvcil hayvan sahiplerinin çoğu, porsiyonlanması kolay, açık raf ömrü daha uzun ve ıslak mamaya göre hoş olmayan bir kokuya sahip olmadığı için kuru mama satın almayı tercih etmektedir. Bununla birlikte, yaş evcil hayvan maması, evcil hayvanların can attığı taze ete daha çok benzemektedir. Kuru gıdalara kıyasla yüksek su içerdiğinden hidrasyonun ve sindirimin korunmasına yardımcı olur. Mama endüstrisinde, hem kuru hem de yaş mamanın faydalarını içermesi için kolayca rehidre edilebilen ve yaş ürüne dönüştürülebilen kuru mama üretimi yeni bir açık alandır. Piyasadaki gıda ürünlerine bakıldığında makarna üretim hattı bu tür ürünlere güzel bir örnek olarak gösterilebilir. Ağırlıklı olarak tambur irmiği ve su olmak üzere kuru toz ve yaş malzemeden oluşmaktadır. Bu benzetme akılda tutularak, kuru proteinlerden ve et ürünlerinden yeni bir yaş evcil hayvan maması gelişimi araştırıldı. Mikrodalga vakumlu kurutucu, yeni bir kurutma teknolojisi olarak kullanılmaktadır. Laboratuar denemelerinde farklı boyutlarda kalıplar denenmiş ve yüzey alanının rehidrasyona etkisi araştırılmıştır. Pilot tesis denemelerinde farklı hammaddeler denenmiş ve bunların proses ve rehidrasyon süresi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Sonuçlar, yüzey alanındaki artışın rehidrasyon süresi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca pilot fabrikada yapılan deneylerde kan plazması kullanımının formülasyonu olumlu, rehidrasyonu olumsuz etkilediği gözlemlendi. Farklı malzemelerin kullanılması rehidrasyon süresinde önemli bir değişikliğe neden olmamasına rağmen, pişirme sonrası iki kez soğutulan kanatlı unu kullanılarak yapılan ürünler en az ürün kaybına neden olarak en yüksek verimi göstermiştir.en_US
dc.format.extentix, 58 leavesen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherIzmir Institute of Technologyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectDry petfooden_US
dc.subjectFood dryingen_US
dc.subjectDrying processen_US
dc.titleDevelopment of novel pet food involving drying stepen_US
dc.title.alternativeKurutma işlemi içeren yeni evcil hayvan mamalarının geliştirilmesien_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.authorid0000-0003-3285-4011en_US
dc.departmentThesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Food Engineeringen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid748738en_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1en-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeMaster Thesis-
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10479505.pdfMaster Thesis1.45 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

466
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

588
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.