Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/12037
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorHarsa, Hayriye Şebnemen_US
dc.contributor.advisorBulut Albayrak, Çisemen_US
dc.contributor.authorKamber, Aslıhanen_US
dc.date.accessioned2022-03-25T13:23:11Z-
dc.date.available2022-03-25T13:23:11Z-
dc.date.issued2021-12en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/12037-
dc.descriptionThesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Food Engineering , Izmir, 2021en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves. 87-108)en_US
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.description.abstractThe aim of this thesis is to investigate the potential of lactic acid bacteria (LAB) having probiotic properties to trigger Akkermansia muciniphila as anti-obesity candidate. Artisanal strains of LAB were evaluated in terms of stability in gastrointestinal conditions, mucin/mucus non-utilization properties, growth in the presence of mucin, adhesion to the mucin/mucus layer, biofilm formation, lactate production abilities, antimicrobial properties, HT-29 cell binding and mucin/mucus thickness increment abilities. Among 40 strains, 17 of LAB including 6 olive isolates were selected for their tolerance to gastrointestinal conditions and analyzed for further abilities e.g., mucin promotion potential. Most of them (13 of the 17 bacteria) remained viable in the range of 106-108CFU/mL in the simulated gastric juice, and these bacteria continued their viability in the range of 105-107 CFU/mL in the simulated intestinal fluid. Besides, 6 reference and 7 L. bulgaricus isolates did not utilize the mucin and showed no or negligible growth in the presence of mucin. Additionally, 13 of the 17 bacteria adhered to mucin layer with variable degree of binding between 41.03-65.37%. Furthermore, variable degree biofilm formation efficiencies can also support their existence and adhesion to intestinal cells. Varying amounts of lactate by 7 LAB were produced (6.51-18.17 g/L) and this ability is another important criteria for supporting mucus pathway. All those strains adhered to HT-29 cell line and they showed significant increase in mucin thickness by comparing the control. L. plantarum C47 and Lactobacillus AK50 isolates were selected as the antiobesity prototype candidates for their desirable attributes.en_US
dc.description.abstractBu tezin amacı, probiyotik özelliklere sahip laktik asit bakterilerinin (LAB) antiobezite adayı olarak Akkermansia muciniphila'yı destekleme potansiyelini araştırmaktır. Geleneksel yollarla elde edilen laktik asit bakterileri; gastrointestinal koşullarda stabilite, müsin/mukus kullanmama özellikleri, müsin varlığında büyüme, müsin/mukus tabakasına yapışma, biyofilm oluşumu, laktat üretim yetenekleri, antimikrobiyal özellikleri, HT-29 hücresine bağlanma ve müsin/mukus kalınlığını artırma yetenekleri açısından değerlendirilmiştir. Gastrointestinal koşullara tolerans gösteren 17 laktik asit bakterisinin 6'sı zeytin izolatı olup 40 LAB suşu arasından seçilmiş ve müsin miktarını artırma potansiyelleri vb. daha ileri yetenekleri için analiz edilmiştir. Bu bakterilerin çoğu (17 bakterinin 13'ü) simüle mide sıvısında 106-108 CFU/mL aralığında canlı kalmış ve simüle bağırsak sıvısında ise 105-107 CFU/mL aralığında canlılıklarını sürdürmüştür. Bununla birlikte, 6 referans ve 7 L. bulgaricus izolatı müsini kullanmamış ve müsin varlığında ya hiç büyümemiş ya da ihmal edilebilir büyüme göstermiştir. Buna ek olarak, 17 bakteriden 13'ü müsin tabakasına %41.03-65.37 arasında değişen oranlarda bağlanmıştır. Ayrıca, değişen düzeylerdeki biyofilm oluşum etkinlikleri de bu bakterilerin varlığını ve bağırsak hücrelerine yapışmasını destekleyebilir. 7 LAB tarafından değişen miktarlarda (6.51-18.17 g/L) laktat üretilmiştir ve bu yetenek, mukus yolunu desteklemek için bir diğer önemli kriterdir. Tüm bu suşlar HT-29 hücre hattına bağlanmış ve kontrol ile karşılaştırıldığında müsin kalınlığında önemli artış göstermiştir. L. plantarum C47 & Lactobacillus AK50 izolatları istenilen özellikleri sağlayarak obezite karşıtı prototip adayı olarak seçilmiştir.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherIzmir Institute of Technologyen_US
dc.relationObezite Kontrolü İçin Akkermansia muciniphila’nın Gelişimini Destekleyici Probiyotiklerin Mukusa Bağlanma Yeteneklerinin Araştırılmasıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAkkermansia muciniphilaen_US
dc.subjectProbioticsen_US
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectLactic acid bacteriaen_US
dc.titleModulating Akkermansia muciniphila by probiotics for obesity managementen_US
dc.title.alternativeAkkermansia muciniphila'nın obezite kontrolü için probiyotiklerle düzenlenmesien_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.authorid0000-0001-8592-4437en_US
dc.departmentThesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Food Engineeringen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.affiliation01. Izmir Institute of Technologyen_US
dc.relation.grantno2020IYTE0084en_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1en-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeMaster Thesis-
crisitem.author.dept01. Izmir Institute of Technology-
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Aslıhan KAMBER-10241265.pdfMaster Thesis3.89 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

2,672
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

1,500
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.