Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/11976
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorÖzen, Fatma Banuen_US
dc.contributor.authorUncu, Oğuzen_US
dc.date.accessioned2022-03-07T08:20:58Z-
dc.date.available2022-03-07T08:20:58Z-
dc.date.issued2021-12en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/11976-
dc.descriptionThesis (Doctoral)--Izmir Institute of Technology, Food Engineering, Izmir, 2021en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves. 156-189)en_US
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.description.abstractAdulteration of olive oil is a major problem of olive oil industry and may result in health problems as well as unfair earnings. Especially after the update in EU regulations about the labelling of olive oils, a need is arisen to detect the mixtures of old and fresh olive oils. Improvements in detection methods could fall behind of the inventiveness of the fraudsters. Detecting and preventing adulteration could be a challenging task; therefore, new methods and solutions are always in demand to solve this problem. First purpose of this theses is to characterize Aegean region olive oils with respect to their quality parameters such as fatty acid alkyl esters, diacylglycerols, and pigment compositions and to investigate differentiation power of these parameters on harvest year and geographical origin in comparison with spectroscopic methods. It is also aimed to predict these quality parameters by the fast and environmentally friendly ultraviolet-visible (UV-vis) and mid-infrared (mid-IR) spectroscopic techniques in combination with multivariate statistical methods. Finally, the applicability of spectroscopic methods (UV-vis, mid-IR, fluorescent) to detect adulteration of fresh olive oil with old olive oil is investigated. Olive oils were successfully differentiated with respect to geographical location by spectroscopic methods, fatty acid alkyl esters and pigments. In general, prediction of investigated chemical parameters was achieved robustly with mid-IR spectral data except pigments which were estimated better with UV-vis spectral data. Fluorescence and mid-IR + UV-vis spectroscopies were successful in detecting old olive oils in fresh olive oils.en_US
dc.description.abstractZeytinyağı endüstrisi için bu ürünün tağşişi hem sağlık problemlerine hem de haksız kazanca sebebiyet verebilen önemli bir problemdir. Özellikle Avrupa Birliğinin zeytinyağının etiketleme kurallarını güncellemesinden sonra, eski ve taze zeytinyağlarının karışımını saptama ihtiyacı oluşmuştur. Tağşiş saptama yöntemlerindeki gelişmeler dolandırıcıların yaratıcılığının gerisinde kalabilmektedir. Tağşişi tespit ve engelleme zorlu bir konu olabilmektedir; dolayısıyla yeni yöntemlere ve çözümlere her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tezin ilk amacı, kalite parametrelerinden yağ asidi alkil esterleri, diaçilgliserolleri ve pigment içeriklerine göre Ege Bölgesi zeytinyağlarını karakterize etmek ve bu parametrelerin coğrafi konum ve hasat yılı üzerindeki farklılaşma gücünü spektroskopik yöntemlerle karşılaştırarak araştırmaktır. Bununla birlikte bu kalite parametrelerinin hızlı ve çevre dostu ultraviyole-görünür (UV-vis) ve orta-kızılötesi (orta-IR) spektroskopik tekniklerinin çok değişkenli istatistiksel yöntemler ile kombinasyon halinde tahminidir. Son olarak, spekstroskopik metotların (ultraviyole-görünür, orta-kızılötesi ve floresan) taze zeytinyağlarının eski zeytinyağları ile tağşişinin saptanmasında uygulanabilirliği araştırılmıştır. Zeytinyağları, spektroskopik yöntemlerle, yağ asidi alkil esterleri ve pigmentler ile coğrafi konuma göre başarılı bir şekilde ayırt edilmiştir. Genel olarak, UV-vis spektral verilerle daha iyi tahmin edilen pigmentler dışında, araştırılan kimyasal parametrelerin tahmini orta-IR spektral verileriyle sağlam bir şekilde elde edilmiştir. Floresan ve orta-IR + UV-vis spektroskopileri, taze zeytinyağlarında eski zeytinyağlarının tespitinde başarılı olmuştur.en_US
dc.format.extentxv, 193 leavesen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherIzmir Institute of Technologyen_US
dc.relationZeytinyağlarin Yağ Asidi Alkil Esterleri, 1,2 Diasil Gliserol ve Pigment İçeriğinin Tağşiş Kriteri Olarak Uygulanabilirliği ve FTIR Spektroskopi İle Tahminien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOlive oilen_US
dc.subjectAuthenticityen_US
dc.subjectAdulterationen_US
dc.subjectFluorescence spectroscopyen_US
dc.subjectFatty acid alkyl estersen_US
dc.titleMinor components of olive oils as indicators for the authenticity of virgin olive oilsen_US
dc.title.alternativeSızma zeytinyağların otantisitesi için indikatör olarak minör bileşikleren_US
dc.typeDoctoral Thesisen_US
dc.authorid0000-0001-7710-624Xen_US
dc.departmentThesis (Doctoral)--İzmir Institute of Technology, Food Engineeringen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.affiliationIzmir Institute of Technologyen_US
dc.relation.grantno115O584en_US
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairetypeDoctoral Thesis-
item.languageiso639-1en-
crisitem.author.dept01. Izmir Institute of Technology-
Appears in Collections:Phd Degree / Doktora
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10439553.pdfDoctoral Thesis8.51 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

1,038
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

796
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.