Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/11057
Title: Location Independent Band Specific Inductive Temperature and Revolution Sensing Platform
Other Titles: Lokasyondan Bağımsız Uygun Bant Aralığında Endüktif Sıcaklık ve Devir Ölçüm Platformu
Authors: Doğan, Oğuzhan
Advisors: Özdemir, Serhan
Keywords: Wireless power transmission
Class-E circuit
MOSFET
Publisher: 01. Izmir Institute of Technology
Source: Doğan, O. (2020). Location independent band specific inductive temperature and revolution sensing platform. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkey
Abstract: The main aim of this thesis is to design and prototype an inductive temperature and revolution sensing platform for the rotary shaft. The power and data are transmitted wirelessly and the transmission is realized in single line which means that there is no need another couple of coils. Wireless power and data transmission are divided into several methods such as capacitive, inductive and etc. In this thesis, inductive transfer is the main theme. Inductive transfer system uses the magnetic field to transfer the power and data and it has many advantages as compared with the capacitive system. One of the advantages is the transmission distance. In inductive transfer system, the distance is in cm scale but in capacitive system, the distance is only in mm scale and it can be said that the copper plates are nearly touched in capacitive system. Due to the reason, inductive method is selected for the power and data transmission. In this thesis, the system consists of two parts which are power and data transmission. In power transmission, class-E power amplifier is used to transmit. Because, it has theoretically 100% efficiency and less power dissipation. Based on the equations, class-E amplifier is designed and implemented on inductive power transfer (IPT) system. As a result of power transmission, 90% efficiency has been achieved and the transmitted power is supplied to the temperature sensor which generates pulses as temperature data. These pulses trigger the MOSFET that is connected in series with the load resistor placed on secondary side. Depending on the status of the MOSFET such as on and off state, the system can be loaded and unloaded status which is called load modulation. By this process, these data pulses are seen on the voltage of primary coil and it is filtered to extract the temperature data. Another objective of data transfer is to measure revolution of the shaft and new method, which is sensorless and based on magnetic flux, is proposed to measure revolution. When the both coils are positioned as vertical, the magnetic flux, which passes through the secondary coil, is maximum but when the shaft is turned as 90 degrees and the secondary coil is positioned as horizontal, the magnetic flux is decreased. These decreasing affects the primary coil voltage. By detecting these difference, the revolution is detected.
Bu tezin ana hedefi döner bir mil için endüktif sıcaklık ve devir algılama platformu tasarlamak ve prototiplemektir. Güç ve veri kablosuz olarak aktarılır ve bu aktarım başka bobin çiftine ihtiyaç duyulmadan tek bir hattan gerçekleştirilir. Kablosuz güç ve veri aktarımı kapasitif ve endüktif olmak üzere birçok metoda ayrılır. Bu tezde endüktif transfer ana temadır. Endüktif transfer sistemi güç ve veri altarımı için manyetik alanı kullanır ve kapasitif sistemle karşılaştırıldığında birçok avantaja sahiptir. Bu avantajlardan bir tanesi aktarım mesafesidir. Endüktif transfer sisteminde, mesafe santimetre skalasındadır ama kapasitif sistemde sadece milimetre skalasındadır ve kapasitif sistemde bakır plakaların birbirlerine neredeyse dokundukları söylenebilir. Bu sebeple, güç ve veri aktarımı için endüktif metod seçilmiştir. Bu tezde, sistem güç ve veri aktarımı olarak iki kısımdan oluşur. Güç aktarımında, E sınıfı güç amplifikatörleri kullanılır. Çünkü, teorik olarak %100 verime ve daha az güç tüketimine sahiptir. Denklemler baz alınarak, E sınıf amfi tasarlanır ve endüktif güç transferi sistemine uygulanır. Güç aktarımının sonucu olarak, %90 verim elde edildi ve aktarılan güç sıcaklık verisi olarak darbe üreten sıcaklık sensörüne sağlanılır. Bu darbeler, ikincil tarafta yük resistörüne seri olarak bağlanan MOSFET'i tetikler. Açık ve kapalı durum gibi MOSFET'in durumuna bağlı olarak, sistem yüklü veya yüksüz durumda olur. Bu duruma yük modülasyonu denir. Bu işlemle, bu veri darbeleri birincil bobinin voltajında görülür ve sıcaklık verisini çıkarmak için filtrelenir. Veri transferindeki bir diğer amaç milin devirini ölçmektir ve devri ölçmek için sensörsüz ve manyetik akı tabanlı yeni metod önerilir. İki bobinde dikey olarak konumlandığında, ikincil bobinden geçen manyetik akı maksimum olur ama mil 90 derece döndüğünde ve ikincil bobin yatay olarak konumlandığında, manyetik akı azalır. Bu azalma birincil bobinin voltajını etkiler. Bu farkı tespit ederek, devir tespit edilir.
Description: Includes bibliographical references (leaves. 111-115)
Text in English; Abstract: Turkish and English
Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Mechanical Engineering, Izmir, 2020
URI: https://hdl.handle.net/11147/11057
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10373828.pdfMasterThesis18.99 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.