Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/10915
Title: Investigation of cytotoxic properties of new isoindol derivatives in lung and cervical cancers
Other Titles: Akciğer ve rahim ağzı kanserlerinde yeni izoindol türevlerinin sitotoksik özelliklerinin araştırılması
Authors: Almusawi, Yasir
Advisors: Şanlı Mohamed, Gülşah
Keywords: Cancer
Isoindole derivatives
Lung cancer
Ovarian cancer
Anticancer
Publisher: Izmir Institute of Technology
Source: Almusawi, Y. (2019). Investigation of cytotoxic properties of new isoindol derivatives in lung and cervical cancers. Unpublished master's thesis, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkey
Abstract: Cancer is one of the most common diseases in the world. Recently, there are many methods developed by researchers to treat this disease. One of these treatments is targeted for chemotherapy. It is preferred by researchers because it is less toxic and has fewer side effects than other cancer treatments. This study emphasizes the anticancer properties of the newly synthesized Isoindole derivatives. Thus, it was hoped to be a significant improvement based on new generation anticancer compounds with high efficacy and fewer side effects. The main objective of this study was to investigate the biological activity of seven newly synthesized Isoindole derivatives. The anticancer activity of these compounds was evaluated against HeLa (cervical carcinoma) and A549 (lung adenocarcinoma) cancer cell lines. This study is divided into three parts. Firstly, the cytotoxic activity of these compounds was determined by measuring the cell viability of each compound on HeLa and A549 cell lines. The main objective of this analysis is to measure the IC50 value of each compound and determine which compound is best to kill at least half of the cells. Secondly, the effects of programmed cell death and cell cycle were investigated for compounds with the best IC50 for each cell line by using Annexin V-FITC in flow cytometry. Finally, a scratch assay was performed to investigate the effect of these new Isoindole derivatives on cell migration.
Kanser, dünyadaki en yaygın hastalıklardan biridir. Son zamanlarda, bu hastalığı tedavi etmek için araştırmacıların geliştirdiği birçok yöntem mevcuttur. Bu tedavilerden biri olan hedeflenen kemoterapi; daha az toksik olması ve diğer kanser tedavilerinden daha az yan etkisi olması nedeniyle araştırmacılar tarafından tercih edilmektedir. Bu çalışma, sentezlenen yeni Isoindole türevlerinin antikanser özelliklerini vurgulamaktadır. Böylece yüksek etkinliği ve daha az yan etkisi olan yeni nesil antikanser bileşiklere dayanan önemli bir gelişme olması umut edilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, yeni sentezlenen yedi Isoindol türevinin biyolojik aktivitesini incelemektir. Bu bileşiklerin antikanser aktivitesi, HeLa (Yumurtalık kanseri) ve A549 kanser hücre hücresine (Akciğer kanseri) karşı değerlendirilmiştir. Bu çalışma üç bölüme ayrılmıştır. İlk olarak, bu bileşiklerin sitotoksik aktivitesi, her bir bileşiğin HeLa ve A549 hücre hatları üzerindeki hücre canlılığı (MTT analizi) ölçülerek belirlenmiştir. Bu analizin temel amacı, her bileşiğin IC50 değerini ölçmek ve hücrelerin en az yarısını öldürmek için hangi bileşiğin en iyi olduğunu belirlemektir. İkincisi, akış hücre sitometrisinde Annexin V-FITC kullanarak her hücre hattı için en iyi IC50'ye sahip bileşikler için programlanmış hücre ölümünün etkisi ve hücre döngüsü üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Son olarak, bu yeni Isoindol türevlerinin hücre göçü üzerindeki etkisini incelemek üzere çizik deneyi yapılmıştır.
Description: Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Chemistry, Izmir, 2019
Includes bibliographical references (leaves: 45-52)
Text in English; Abstract: Turkish and English
URI: https://hdl.handle.net/11147/10915
Appears in Collections:Master Degree / Yüksek Lisans Tezleri

Files in This Item:
File SizeFormat 
10314102.pdf3.63 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

76
checked on Apr 15, 2024

Download(s)

342
checked on Apr 15, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.