Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/10347
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBayrak, Emrah-
dc.contributor.authorBüyükkileci, Ali Oğuz-
dc.date.accessioned2021-01-24T18:34:04Z-
dc.date.available2021-01-24T18:34:04Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.issn1300-3070-
dc.identifier.issn1309-6273-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/10347-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/276312-
dc.description.abstractBeyaz üzüm posası (BÜP), biyo-temelli kimyasalların fermantasyonla üretimi için kullanılma potansiyeline sahip yüksek miktarda çözünmüş karbonhidrat (glikoz ve fruktoz) içerir. Bu çalışmada, bu atık Lactobacillus casei ile laktik asit (LA) üretilerek değerlendirilmiştir. BÜP kültür ortamına %10 oranında doğrudan eklendiğinde 33.3 g/L LA elde edilmiştir. BÜP'ün sulu özütü daha hızlı bir LA üretimi sağlamıştır. Özüt çıkarma aşamasında posa miktarının artırılması sayesinde daha fazla LA elde edilmiştir ancak, bu işlem üretim verimini kayda değer biçimde düşürmüştür. Tüm koşullarda fruktoz glikoza göre daha yavaş kullanılmıştır. LA üretimi için 10 g/L maya özütü tozu gerekmiştir. Buna alternatif olarak, ekmek mayası otolize uğratılmış ve bu lizat azot kaynağı olarak başarıyla kullanılmıştır. Bulgulara göre, BÜP'ün L. casei ile LA üretimi için sürdürülebilir bir kaynak olduğu düşünülebilir, ancak, posada bulunan diğer maddelerin olası olumsuz etkileri önlenmelidiren_US
dc.description.abstractWhite grape pomace (WGP) contains high amount of soluble carbohydrates (glucose and fructose), which can potentially be used as a carbon source in the fermentative production of bio-based chemicals. In this study, this waste was valorized by lactic acid (LA) production by Lactobacillus casei. Adding WGP directly into the culture medium at a solid loading of 10% yielded 33.3 g/L LA. Water extract of WGP allowed comparably faster LA production. Increasing the solid loading in the extraction step increased the LA titers, however, it had a significant negative effect on the production rate. In all cases, fructose was consumed at a slower rate as compared to glucose. Yeast extract powder was required at a concentration of 10 g/L to support LA production. Alternatively, baker’s yeast was autolyzed and the lysate was successfully used as the nitrogen source. The findings show that WGP can be regarded as a sustainable plant-based feedstock for LA production by L. casei, however, the probable negative effect of other pomace constituents should be avoideden_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherGıda Teknolojisi Derneğien_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectLactic acid-
dc.subjectGrape pomaceen_US
dc.titleUtilization of white grape pomace for lactic acid productionen_US
dc.title.alternativeBeyaz üzüm posasının laktik asit üretiminde kullanılmasıen_US
dc.typeArticleen_US
dc.institutionauthorBayrak, Emrah-
dc.institutionauthorBüyükkileci, Ali Oğuz-
dc.departmentİzmir Institute of Technology. Food Engineeringen_US
dc.identifier.volume43en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage129en_US
dc.identifier.endpage138en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid276312en_US
dc.identifier.wosqualityN/A-
dc.identifier.scopusqualityN/A-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextnone-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextNo Fulltext-
item.openairetypeArticle-
item.languageiso639-1en-
crisitem.author.dept03.08. Department of Food Engineering-
Appears in Collections:Food Engineering / Gıda Mühendisliği
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

264
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.