Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/10321
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKorel, Figen-
dc.contributor.authorYaman, Ünal Rıza-
dc.contributor.authorYücel, Ufuk-
dc.date.accessioned2021-01-24T18:33:51Z-
dc.date.available2021-01-24T18:33:51Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.issn1304-7582-
dc.identifier.issn2148-015X-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/10321-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/224978-
dc.description.abstractÇalışmada ülkemizde yetişen yerli ve yabancı üzüm çeşitlerinden elde edilmiş ticari kırmızı şarapların aroma profilleri elektronik burun ile belirlenmiş ve kemometrik yöntemlerle sınıflandırılmıştır. Araştırmada 21 adet ticari şarap kullanılmış olup aroma profilleri zNoseTM cihazı ile belirlenmiştir. Temel bileşen analizi (PCA) ve kümeleme analizi (CA) kullanılarak şarapların aroma profillerine göre sınıflandırılması yapılmıştır. PCA ve CA analiz sonuçlarına göre yakın bölgelerden sağlanan aynı üzüm çeşidinden üretilen şaraplar aromalarına göre yakın gruplandırılmışlardır.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine and classify commercial red wines of domestic and foreign varieties harvested from different geographical regions using electronic nose and chemometrics according to their aroma profiles. Aroma profiles of 21 wine samples were analyzed by the zNoseTM instrument. Principal component analysis (PCA) and cluster analysis (CA) were used for the classification of wines on the basis of their aroma profiles. According to PCA and CA results, wines produced from same grape varieties and harvested from closer regions classified in the same groups based on their aromas.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherSidas Medya Ajans Tanıtım Danışmanlık Ltd. Şti.en_US
dc.relation.ispartofAkademik Gıdaen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectŞarap-
dc.subjectAroma profili-
dc.subjectElektronik burunen_US
dc.titleFarklı bölgelere ait ticari kırmızı şarapların elektronik burun ile aroma profillerine göre sınıflandırılmasıen_US
dc.title.alternativeDiscrimination of commercial red wines produced in different regions by electronic nose based on their aroma profilesen_US
dc.typeArticleen_US
dc.institutionauthorKorel, Figen-
dc.departmentİzmir Institute of Technology. Food Engineeringen_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage41en_US
dc.identifier.endpage45en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid224978en_US
dc.identifier.wosqualityN/A-
dc.identifier.scopusqualityQ4-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1tr-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeArticle-
crisitem.author.dept03.08. Department of Food Engineering-
Appears in Collections:Food Engineering / Gıda Mühendisliği
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
d76ae651-55c7-4c95-9154-9a2cee1f1e1c.pdf122.03 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

232
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

80
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.