Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/10310
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Özer, Merve | - |
dc.contributor.author | Özyurt, Gonca | - |
dc.contributor.author | Tellioğlu Harsa, Şebnem | - |
dc.date.accessioned | 2021-01-24T18:33:45Z | - |
dc.date.available | 2021-01-24T18:33:45Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.issn | 1304-7582 | - |
dc.identifier.issn | 2148-015X | - |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.24323/akademik-gida.613637 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11147/10310 | - |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/373631 | - |
dc.description.abstract | Tüm dünyada değişen beslenme dinamikleri ile insanlar, sağlıklı yaşamı destekleyecek fonksiyonel besinler tüketmeye yönelmektedir. Günümüz yaşam koşullarında yaşanan stres düzeyi ve duygu değişimleri gibi psikolojik belirtilerin bağırsak mikrobiyotasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bireylerde görülen nöropsikiyatrik bozukluklar, gama-amino bütirik asit vb. nörotransmitterlerin salınımındaki değişimlerde rol oynarken, fonksiyonel gıda bileşenleri terapötik ürün olarak bu nöropsikiyatrik bozuklar üzerinde etkili olabilmektedir. Derlemenin amacı, prebiyotik ve probiyotiklerin ve bunları içeren fonksiyonel gıdaların mikrobiyota sağlığı, dolayısıyla bağırsak-beyin aksı üzerindeki olumlu katkılarının incelenmesidir. Probiyotik ve prebiyotik tanımı, sentezledikleri nörotransmiterler, nöropsikolojik sağlık üzerindeki etkileri, bağırsaklardaki metabolik bozuklukların nöropsikiyatrik rahatsızlıkların meydana gelmesindeki rolü, bağırsak-beyin ekseninin bu mekanizmadaki önemi bilimsel araştırmalar ve güncel literatür ışığında sunulmaktadır, bu disiplinlerarası alanda gıda biyobilimlerinin katkısının ve öneminin altı çizilmektedir. | en_US |
dc.description.abstract | People have been started to consume functional foods that promote health with changing nutritional dynamics all over the world. Psychological signs such as level of daily stress and emotional changes affect the microbiota negatively. Neuropsychiatric disorders cause irregular release of neurotransmitters like gamma-aminobutyric acid; therefore, functional food ingredients can be used as therapeutic agents. The purpose of this study is to review the positive impacts of prebiotics, and probiotics, and functional foods containing these ingredients on the gut-brain axis through the health of microbiota. The definition of probiotics and prebiotics and their neurotransmitters secreted, the effects on neuropsychological health, the role of intestinal metabolic disorders in the formation of neuropsychiatric diseases, the importance of gut-brain axis on this mechanism are presented in the light of scientific researches and current literature. In this study, the contribution of food biosciences into this interdisciplinary area is highlighted. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.publisher | Sidas Medya Ajans Tanıtım Danışmanlık Ltd. Şti. | en_US |
dc.relation.ispartof | Akademik Gıda | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Psikobiyotik | - |
dc.subject | Fonksiyonel gıda | - |
dc.subject | Nöropsikiyatrik bozukluklar | - |
dc.subject | Nörotransmitter | - |
dc.title | Probiyotik ve prebiyotiklerin bağırsak-beyin aksına etkisi | en_US |
dc.title.alternative | Effect of probiotics and prebiotics on gut-brain axis | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.institutionauthor | Özer, Merve | - |
dc.institutionauthor | Harsa, Şebnem Tellioğlu | - |
dc.department | İzmir Institute of Technology. Food Engineering | en_US |
dc.identifier.volume | 17 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 269 | en_US |
dc.identifier.endpage | 280 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.doi | 10.24323/akademik-gida.613637 | - |
dc.relation.doi | 10.24323/akademik-gida.613637 | en_US |
dc.coverage.doi | 10.24323/akademik-gida.613637 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 373631 | en_US |
dc.identifier.wosquality | N/A | - |
dc.identifier.scopusquality | Q4 | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.grantfulltext | open | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
item.openairetype | Article | - |
crisitem.author.dept | 03.08. Department of Food Engineering | - |
Appears in Collections: | Food Engineering / Gıda Mühendisliği TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection |
Files in This Item:
File | Size | Format | |
---|---|---|---|
844078cb-3e6c-4bec-a5d6-3b3624ef211d.pdf | 780.74 kB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
434
checked on Nov 18, 2024
Download(s)
206
checked on Nov 18, 2024
Google ScholarTM
Check
Altmetric
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.