Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/10283
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorYüksel, Aslı-
dc.date.accessioned2021-01-24T18:33:32Z-
dc.date.available2021-01-24T18:33:32Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.issn2148-4147-
dc.identifier.issn2148-4155-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/10283-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/219310-
dc.description.abstractBu makalede selülozu değerli kimyasallara, özellikle levulinik asite, parçalamak amacı ile suyun kaynama noktası üzerinde ve kritik noktası altında (374. 15 °C ve 22.1 MPa) çalışılan sıcak-basınçlı su, reaksiyon ortamı olarak kullanılmıştır. Reaksiyon sıcaklığı, basıncı, süresi, oksitleme ajanı çeşidi ve miktarının selülozun parçalanmasına ve ürün dağılımına olan etkileri incelenmiştir. Selüloz bozunma yüzdesi ve levulinik asit oluşum verimini kıyaslamak amacı ile deneyler hem oksitleme ajanı (H2SO ve H2O) kullanarak, hem de kullanmayarak gerçekleştirilmiştir. Farklı sıcaklık (150 - 280 °C), basınç (5-64 bar) ve tepkime sürelerinde (30 - 120 dk.) oluşan likit ürünlerin analizleri HPLC ve GC-MS ile gerçekleştirilmiştir. Ana sıvı ürünler olarak levulinik asit, 5-HMF ve formik asit tespit edilmiştir. 125 mM sülfürik asit eklenerek 200 °C sıcaklıkta ve 60 dk boyunca gerçekleştirilen tepkime sonucunda, %73 selüloz bozunmuş ve %38 verimle levulinik asit elde edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this paper, hot-pressurized water, operating above boiling point and below critical point of water (374. 15 °C and 22.1 MPa), was used as a reaction medium for the decomposition of cellulose to high-value chemicals, such levulinic acid. Effects of reaction temperature, pressure, time, external oxidant type and concentration on the cellulose degradation and product distribution were evaluated. In order to compare the cellulose decomposition and yields of levulinic acid, experiments were performed with and without addition of oxidizing agents (H2SO4 and H2O2). Analysis of the liqueur was monitored by HPLC and GC-MS at different temperatures (150 - 280 °C), pressures (5-64 bars) and reaction times (30 - 120 mins). Levulinic acid, 5-HMF and formic acid were detected as main products. 73% cellulose conversion was achieved with 38% levulinic acid yield when 125 mM of sulfuric acid was added to the reaction medium at 200 °C for 60 min reaction timeen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherUludağ Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofUludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCelluloseen_US
dc.subjectLevulinic aciden_US
dc.subjectHot-pressurized wateren_US
dc.titleHydrothermal treatment of cellulose in hot-pressurized water for thr production of levulinic aciden_US
dc.title.alternativeLevulinik asit üretimi için selülozun sıcak-basınçlı suda hidrotermal muamelesien_US
dc.typeArticleen_US
dc.institutionauthorYüksel Özşen, Aslı-
dc.departmentİzmir Institute of Technology. Chemical Engineeringen_US
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage415en_US
dc.identifier.endpage434en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid219310en_US
dc.identifier.wosqualityN/A-
dc.identifier.scopusqualityN/A-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairetypeArticle-
item.languageiso639-1en-
crisitem.author.dept03.02. Department of Chemical Engineering-
Appears in Collections:Chemical Engineering / Kimya Mühendisliği
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
64e76c37-ebf6-4fc9-a540-34a648eacfa0.pdf1.62 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

402
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

80
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.