Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/10264
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKöseoğlu, Oya-
dc.contributor.authorSevim, Didar-
dc.contributor.authorÖzdemir, Durmuş-
dc.date.accessioned2021-01-24T18:33:24Z-
dc.date.available2021-01-24T18:33:24Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.issn1301-4048-
dc.identifier.issn2147-835X-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.16984/saufenbilder.284473-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/10264-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/293169-
dc.description.abstractThe aim of present investigation is to discriminate two important Turkish olive cultivars (Ayvalık and Memecik) by studying their triacylglycerol (TAG) compositions during storage (15 months) taken from different orchard in Ayvalık and Aydın region which have a significant potential for olive oil production in Turkey, during 2009 and 2010 harvest years. Olives were harvested by hand at 2 different maturation indices and processed by an Abencor system. The olive oil samples were stored at room temperature and they were divided into two groups including exposed to diffused daylight and dark for a period of 15 months. Multivariate classification and clustering were done by the application of unsupervised chemometrics methods such as principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA) based on the TAG profiles of the olive oil samples. PCA and HCA analysis of olive oils showed significant differences according to harvest years and cultivars. PCA scores plot showed that the samples were classified into two main groups with respect to harvest years based on the first principal component (PC1). In terms of storage effect, there was no significant change in TAG compositions among the samples from beginning of storage to 15 months of storage regardless of storage conditions (either in dark or in daylight). In addition, PCA scores plot indicated that the samples were also successfully clustered into two sub-groups according to cultivars in both years based on the second principal component (PC2).en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye'de zeytinyağı üretimi için önemli bir potansiyele sahip olan zeytin çeşitleri (Ayvalık ve Memecik) Ayvalık ve Aydın Bölgesindeki farklı zeytin bahçelerinden 2009 ve 2010 hasat yıllarında hasat edilerek edilen yağların depolama boyunca (15 ay) triaçilgliserol (TAG) kompozisyonlarındaki değişimler incelenmiştir. Zeytinler 2 farklı olgunlaşma indeksine elle hasat edilmiş ve Abencor sistemi ile yağ elde edişmiştir. Elde edilen zeytinyağı örnekleri oda sıcaklığında saklanmış ve 15 ay boyunca aydınlık ve karanlığa maruz bırakılmıştır. Zeytinyağı örneklerinin TAG kompozisyonuna çok değişkenli sınıflandırma ve kümeleme analizi olan ana bileşen analizi (PCA) ve hiyerarşik küme analizi (HCA) gibi denetimsiz kemometrik yöntemler uygulanmıştır. Zeytinyağlarının PCA ve HCA analizleri, hasat yılı ve çeşitlerine göre önemli farklılıklar göstermiştir. PCA analizine göre, örneklerin hasat yıllarına göre birinci ana bileşene (PC1) dayalı olarak iki ana gruba ayrıldığı görülmektedir. Depolama etkisine bakıldığında, depolama koşullarından bağımsız olarak (ya karanlıkta ya da aydınlıkta) depolama başlangıcından 15 aylık depolamaya kadar olan sürede örnekler arasında TAG bileşiminde önemli bir değişiklik görülmemiştir. Ayrıca, PCA skoru, çeşitlere göre örneklerin her iki yılda da ikinci ana bileşene (PC2) dayalı olarak iki alt gruba başarıyla kümelendiğini göstermektedir.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherSakarya Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofSakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTermodinamiken_US
dc.subjectÇevre Mühendisliğien_US
dc.subjectOlive oilen_US
dc.subjectTriacylglycerolen_US
dc.subjectAyvalık and Memeciken_US
dc.titleDetermination of triacylglycerol composition of Ayvalık and Memecik olive oils during storage by chemometric methodsen_US
dc.title.alternativeDepolama sırasında Ayvalık ve Memecik zeytinyağlarının triaçilgliserol kompozisyonundaki değişimlerin kemometrik yöntemler ile tespitien_US
dc.typeArticleen_US
dc.institutionauthorÖzdemir, Durmuş-
dc.departmentİzmir Institute of Technology. Chemistryen_US
dc.identifier.volume21en_US
dc.identifier.issue6en_US
dc.identifier.startpage1497en_US
dc.identifier.endpage1504en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.16984/saufenbilder.284473-
dc.relation.doi10.16984/saufenbilder.284473en_US
dc.coverage.doi10.16984/saufenbilder.284473en_US
dc.identifier.trdizinid293169en_US
dc.identifier.wosqualityN/A-
dc.identifier.scopusqualityN/A-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1en-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeArticle-
crisitem.author.dept04.01. Department of Chemistry-
Appears in Collections:Chemistry / Kimya
TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Files in This Item:
File SizeFormat 
26602172-b4f7-47c5-8a52-2fc4c5e261c8.pdf379.46 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

712
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

152
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.