Fabrication of Colorimetric Ph Indicator Films by Electrospinning

dc.contributor.advisor Bayramoğlu, Beste
dc.contributor.advisor Eroğlu, Ahmet Emin
dc.contributor.author Erez, Elif
dc.contributor.other 03.08. Department of Food Engineering
dc.contributor.other 04.01. Department of Chemistry
dc.contributor.other 03. Faculty of Engineering
dc.contributor.other 04. Faculty of Science
dc.contributor.other 01. Izmir Institute of Technology
dc.date.accessioned 2022-10-06T07:38:54Z
dc.date.available 2022-10-06T07:38:54Z
dc.date.issued 2022-07
dc.description Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, Food Engineering, Izmir, 2022 en_US
dc.description Includes bibliographical references (leaves. 82-94) en_US
dc.description Text in English; Abstract: Turkish and English en_US
dc.description.abstract The trend in the food packaging industry evolves towards innovative packaging materials as biosensors, which record the status of the product and can warn the consumer. The logic behind the colorimetric pH biosensor is that they provide the essential information about food visually by detecting change in pH. Anthocyanins are natural color pigments susceptible to pH change. Purple basil is rich in anthocyanins. In this study, ultrasound-assisted extraction was used for the extraction of dry purple basil. The processing conditions were optimized by response surface methodology (RSM) in terms of the total monomeric anthocyanin content and the increase in green intensity with pH. Electrospinning is a nanofiber fabrication operation used to encapsulate sensitive bioactive compounds for the production of intelligent sensing system. Polycaprolactone (PCL) films incorporating different purple basil extract (PBE) concentrations were fabricated by electrospinning procedure for the usage of colorimetric pH-indicator films as intelligent packaging. The most beadles and uniform nanofibrous mats were obtained when the spinning conditions were V=20 kV and Q=0.4 mL h-1for 10% (w v-1) PCLsolutions containing 0.4% and 0.6% (w v-1) PBE. The average fiber diameters in these films were 178.59±52.92 nm and 235.39±92.46 nm, respectively. The films gave promising results with regards to their use as colorimetric pH-indicator films. The time required to observe a visible color change (ΔE) in these films was only 4-5 s. The ΔE values between all successive pH’s were higher than 2, which is detectable by an inexperienced observer. Keywords: Anthocyanin, Purple Basil, Ultrasound-Assisted Extraction, Response Surface Methodology (RSM), Electrospinning, Colorimetric pH-indicator Films. en_US
dc.description.abstract Gıda paketleme endüstrisindeki eğilim, ürünün durumunu kaydeden ve tüketiciyi ürünün tüketiminin güvenli olup olmadığı konusunda uyarabilen gelişmiş özelliklere sahip biyosensörler olarak yenilikçi ambalaj malzemelerine doğru evrilmektedir. Kolorimetrik pH biyosensörünün ardındaki mantık, pH değişimini tespit ederek gıda hakkında temel bilgileri görsel olarak sağlamalarıdır. Antosiyaninler, pH değişimine duyarlı doğal renk pigmentleridir. Ortam pH’ının değişmesi ile renk değişimi gösterirler. Mor reyhan antosiyaninler açısından zengindir. Bu çalışmada kuru mor reyhan özütü eldesi için ultrason destekli ekstraksiyon kullanılmıştır. Ekstraksiyon koşulları toplam monomerik antosiyanin miktarı ve pH’a bağlı yeşil renk yoğunluğundaki artış bazında yüzey yanıt metodolojisi kullanılarak optimize edilmiştir. Elektro-eğirme yöntemi, akıllı paketleme malzemelerinin üretimi için gerekli hassas biyoaktif bileşikleri enkapsüle etmek için kullanılan nanofiber üretim işlemidir. Bu çalışmada elektro-eğirme yöntemi kullanılarak kolorimetrik pH göstergesi filmler olarak kullanılabilecek farklı konsantrasyonlarda mor reyhan özü içeren polikaprolakton filmler üretilmiştir. En eşit dağılımlı ve boncuksuz morfolojiye sahip filmler %0.4 ve %0.6 (w v-1) mor reyhan özütü içeren % 10 (w v-1) polikaprolakton çözeltileri ile voltajın 20 kV ve akış hızının 0.4 mL h-1 olduğu koşullarda elde edilmiştir. Bu filmlerde ortalama fiber çapı, sırasıyla 178.59±52.92 nm and 235.39±92.46 nm olarak tespit edilmiştir. Elde edilen filmlerin kolorimetrik pH göstergesi olarak kullanımları açısından umut vaat edici sonuçlar elde edilmiştir. Bu filmlerle görünür bir renk değişikliğini (ΔE) gözlemlemek için gereken süre sadece 4-5 saniye olarak gözlemlenmiştir. Tüm ardışık pH’lar arasındaki ΔE değerleri, deneyimsiz bir gözlemci tarafından tespit edilebilecek şekilde 2’den yüksek bulunmuştur. en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11147/12521
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCPHt_1lUh0a3aKkwdZXBIbtGNPhNt3Tr293eM5nUzu7i
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Izmir Institute of Technology en_US
dc.relation Mor Reyhan Antosiyaninlerinin Ultrason Destekli Ekstraksiyon ile Özütlenmesi İşleminin Optimizasyonu en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess en_US
dc.subject Anthocyanins en_US
dc.subject Purple basil en_US
dc.subject Ultrasound-assisted extraction en_US
dc.subject Electrospinning en_US
dc.subject Response surface methodology en_US
dc.title Fabrication of Colorimetric Ph Indicator Films by Electrospinning en_US
dc.title.alternative Elektroeğirme Yöntemi ile Kolorimetrik Ph Göstergesi Filmlerinin İmalatı en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0001-5998-0160
gdc.author.id 0000-0001-5998-0160 en_US
gdc.author.institutional Eroğlu, Ahmet Emin
gdc.author.institutional Bayramoğlu, Beste
gdc.coar.access embargoed access
gdc.coar.type text::thesis::master thesis
gdc.description.department Thesis (Master)--İzmir Institute of Technology, Food Engineering en_US
gdc.description.publicationcategory Tez en_US
gdc.description.scopusquality N/A
gdc.description.wosquality N/A
gdc.identifier.yoktezid 749930 en_US
relation.isAuthorOfPublication afae681e-d5f9-4681-801b-56b329d4cc2c
relation.isAuthorOfPublication 567060df-b44d-4f7b-a980-8a0ec3fb862c
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery afae681e-d5f9-4681-801b-56b329d4cc2c
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4019-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4011-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4004-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4005-8abe-a4dfe193da5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4003-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 9af2b05f-28ac-4019-8abe-a4dfe192da5e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
10482912.pdf
Size:
5.75 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Master Thesis

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
3.2 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: