Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/7272
Title: | Gediz havzasında yeraltısuyu üzerindeki çevresel baskı unsurlarının değerlendirilmesi | Other Titles: | Evaluation of the environmental pressures on groundwater in Gedız Basin | Authors: | Şimşek, Celalettin Baba, Alper Gündüz, Orhan Elçi, Alper Murathan, Alim Yıldızer, Nilgün |
Keywords: | Gediz havzası Yeraltısuyu baskı unsurları Doğal ve antropojenik etkiler |
Publisher: | TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası | Abstract: | Son yıllarda küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak ülkemiz genelinde su potansiyelinin gerek kalite gerekse miktar açısından önemli oranda baskı altında olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, sürdürülebilir su potansiyelinin geliştirilmesine yönelik olarak bir takım önlemlerin alınması zorunlu hale gelmiştir. Bunun için öncelikli olarak, ülkemizde mevcut yeraltı su durumunun miktar ve kalite açısından belirlenmesi için havza bazında hidrojeolojik çalışmalar yapılmaktadır. Bunlardan biri ise Ege Bölgesinin en büyük nehir havzalarından biri olan Gediz havzasıdır. Gediz havzasında mevcut su potansiyelinin belirlenmesine yönelik olarak 2012 yılından bu yana hidrolojik, hidrojeolojik ve hidrojeokimyasal çalışmalar sürdürülmektedir. Gediz havzasında yapılan ve elde edilen ön bulgular bu çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda 17146 km2’lik bir alanı kapsayan Gediz havzasında en önemli yeraltı suyu kütlelerinin, havza alanının %18’ini kaplayan alüvyonel birimler ve %12’sini kaplayan karstik kaya ortamlar (Mesozoyik kireçtaşları, Paleozoyik mermerler ve Neojen kireçtaşları) olduğu saptanmıştır. | Description: | 67. Türkiye Jeoloji Kurultayı, 14-18 Nisan 2014, Ankara | URI: | https://hdl.handle.net/11147/7272 |
Appears in Collections: | Civil Engineering / İnşaat Mühendisliği |
Show full item record
CORE Recommender
Page view(s)
274
checked on Nov 18, 2024
Download(s)
132
checked on Nov 18, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.