Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/6614
Title: | Feasibility of Eugenol Encapsulated Poly (lactic Acid) (pla) Films Via Electrospinning as a Novel Delivery System for Volatile Compounds in Food Packaging Systems | Other Titles: | Elekroeğirme ile Eugenol Enkapsüle Edilmiş Pla Filmlerin Uçucu Bileşikler için Yeni Taşınım Sistemi Olarak Gıda Ambalaj Sistemlerinde Uygulanabilirliği | Authors: | Arserim Uçar, Dilhun Keriman | Advisors: | Korel, Figen Yam, Kit L. |
Keywords: | Food packaging Food safety Polylactide Poly(lactic acid) Eugenol |
Publisher: | Izmir Institute of Technology | Source: | Arserim Uçar, D. K. (2017). Feasibility of eugenol encapsulated poly (lactic acid) (PLA) films via electrospinning as a novel delivery system for volatile compounds in food packaging systems. Unpublished doctoral dissertation, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkey | Abstract: | Food safety and quality are important issues in food industry. The aim of this
research was to evaluate the feasibility of delivering eugenol via poly(lactic) acid (PLA)
emulsion fibers-grafted PLA films with bacterial cellulose into the package headspace.
For this purpose, first, bacterial cellulose crystals as a natural carrier for eugenol were
produced. The influence of hydrolysis temperature, time, and acid to cellulose ratio, acid
concentration and type with the addition of the neutralization step on the structure, and
the properties of bacterial cellulose crystals were studied. Nanocrystals, which had high
thermal stability and high crystallinity bacterial cellulose, were produced. Bacterial
cellulose stabilized oil-in-water Pickering emulsions were produced as carriers for
eugenol. The emulsion formulations consisting of cellulose fibers and crystals, eugenol,
and surfactants were characterized for food packaging applications. PLA films were
produced with obtained eugenol emulsions and poly(lactic) acid which were obtained via
the electrospinning method. The produced films revealed a significant antibacterial effect
on L. innocua, and E. coli inoculated tomato stem scars as real food model. The fabricated
films also had significant antifungal activity on B.cinerea inoculated table grapes.
Developed novel biodegradable-PLA cellulose composite films had a great potential for
delivering bioactive volatile compounds for intelligent food packaging applications. The
findings of this research supports the technical feasibility of delivering eugenol for
antimicrobial active packaging applications via electrospun fibers. Gıda güvenliği ve kalitesi gıda endüstrisinin en önemli konularındandır. Bu çalışmanın amacı eugenol enkapsüle edilmiş poli(laktik) asit emülsiyon lifleri ile aşılanmış PLA filmlerinin gaz fazındaki bioaktif bileşiklerin paketlenmiş gıda tepeboşluğuna taşınımının uygulanabilirliğini test etmektir. Bu amaç için üretilen bakteriyel selüloz kristallerinin (BSK) yapı ve özelliklerine hidroliz sıcaklığı ve zamanı, asit selüloz oranı, asit konsantrasyonu ve türüne, nötralizasyon basamağının eklenmesinin etkileri test edilmiştir. Yüksek kristal yapılı ve sıcaklığa dayanıklı BSK’ler üretilmiştir. Bakteriyel selüloz ile stabilize edilmiş su içinde yağ emülsiyonları eugenol’ün taşınımı için üretilmiştir. Selüloz fiberleri ve kristalleri, eugenol ve yüzey etkin bileşiklerden oluşan emülsiyon formülasyonları gıda ambalaj uygulamaları için karakterize edilmiştir. PLA filmleri eugenol emülsiyonları ve poli(laktik) asit ile birlikte elekroeğrime yöntemi ile üretilmiştir. Üretilen filmler, gıda modeli olarak, L. innocua, ve E. coli aşılanmış domates sap yaralarına karşı önemli antimikrobiyal etki göstermiştir. Filmler ayrıca B.cinerea inoküle edilmiş üzümler üzerine de önemli antifungal etki gösterdiği saptanmıştır. Geliştirilen yeni biyobozunur PLA selüloz kompozit filmler, gaz fazındaki bioaktif bileşiklerin akıllı gıda ambalajlama uygulamaları ile birlikte taşınımının büyük bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın sonuçları eugenol’ün gaz fazının paketlenmiş gıdalara elekroeğirme yöntemi ile üretilen fiberler ile taşınımının teknik olarak uygulanabilirliğini desteklemektedir. |
Description: | Thesis (Doctoral)--Izmir Institute of Technology, Food Engineering, Izmir, 2017 Full text release delayed at author's request until 2020.08.25 Includes bibliographical references (leaves: 116-136) Text in English; Abstract: Turkish and English |
URI: | http://hdl.handle.net/11147/6614 |
Appears in Collections: | Phd Degree / Doktora |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
T001650.pdf | DoctoralThesis | 17.78 MB | Adobe PDF | View/Open |
CORE Recommender
Page view(s)
412
checked on Dec 23, 2024
Download(s)
426
checked on Dec 23, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.