Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/4470
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBayraktar, Oğuzen_US
dc.contributor.advisorAtabey, Atayen_US
dc.contributor.advisorBaşal Bayraktar, Güldemeten_US
dc.contributor.authorErdoğan, İpek-
dc.date.accessioned2016-01-05T08:50:40Z-
dc.date.available2016-01-05T08:50:40Z-
dc.date.issued2015-07-
dc.identifier.citationErdoğan, İ. (2015). Preparation and characterization of wound dressing contact layer. Unpublished doctoral dissertation, İzmir Institute of Technology, İzmir, Turkeyen_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11147/4470-
dc.descriptionThesis (Doctoral)--İzmir Institute of Technology, Bioengineering, İzmir, 2015en_US
dc.descriptionFull text release delayed at author's request until 2018.09.04en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves: 73-80)en_US
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.descriptionxi, 97 leavesen_US
dc.description.abstractWound dressings provide therapeutic and protective features and promotes natural healing process when applied to a wound area. Being non-toxic and immunologically inert, natural biopolymers have potential in fabrication of wound dressings. Growth factors and antibiotics can also be used in functionalization of wound dressings as well as plant extracts. Olive leaf extract has gained attraction due to its dual antimicrobial and antioxidant effect. By clearing pathogenic microorganisms and scavenging against increased amount of reactive oxygen species in the wound area, it has high potential in wound healing. In this study, olive leaf extract incorporated zein fibers were prepared as a model of wound dressing contact layer. In this regard, crude olive leaf extract was fractionated and characterized in terms of antioxidant capacity, total phenol content and antimicrobial activity. Crude extract and its fractions were also subjected to wound scratch assay in the presence of hydrogen peroxide. Oleuropein, as the most abundant component in crude extract, was found to promote cell migration better and close the wound area at a higher rate than other components. On the other hand, crude olive leaf extract exhibited higher percentage of wound closure than its fractions within the same time period, which may be attributed to synergistic effect of unidentified phenolics. Crude olive leaf extract also provided crosslinking effect when incorporated into zein fibers, as well as promoting cell spreading behaviour.en_US
dc.description.abstractYara örtüleri terapötik ve koruyucu özelliklere sahip olup, yara bölgesine uygulandığında doğal iyileşme sürecini destekleyici görev yapmaktadırlar. Toksik olmamaları ve immunolojik bir reaksiyon yaratmamaları bakımından doğal polimerlerin yara örtüsü olarak kullanım potansiyelleri bulunmaktadır. Yara örtülerinin fonksiyonel hale getirilmesinde büyüme faktörleri ve antibiyotiklerin yanısıra bitki özütleri de kullanılmaktadır. Zeytin yaprağı özütü sahip olduğu ikili antimikrobiyal ve antioksidan etkisi sayesinde ilgi görmektedir. Yara bölgesindeki patojen mikroorganizmaların temizlenmesi ve artan miktardaki reaktif oksijen türlerinin süpürülmesinde rol oynaması nedeniyle yara iyileşmesinde önemli bir potansiyele sahiptir. Bu çalışmanın içeriğini bir yara örtüsü temas yüzeyi modeli olarak zeytin yaprağı özütü içerikli zein fiberlerinin hazırlanması oluşturmaktadır. Bu bağlamda, ham zeytin yaprağı özütü fraksiyonlanmış ve antioksidan kapasite, toplam fenol içeriği ve antimikrobiyal aktivitesi bakımından karakterize edilmiştir. Ham özüt ve fraksiyonları hidrojen peroksit varlığında yara modeli oluşturma çalışmalarında da kullanılmışlardır. Ham özüt içerisinde en yüksek miktarda bulunan oleuropeinin hücre göçünü en iyi destekleyen bileşen olduğu ve diğer bileşenlere oranla yara kapanmasını hızlandırdığı ortaya çıkarılmıştır. Diğer taraftan fraksiyonlanmamış ham özütün fraksiyonlarla karşılaştırıldığında hücre göçünü hızlandırdığı ve aynı zaman diliminde daha yüksek oranda yara kapanmasını sağladığı gözlenmiştir. Bu durumun özüt içinde bulunan tanımlanmamış fenolik bileşiklerin sinerjik etki göstermesine bağlı olduğu düşünülmektedir. Ham zeytin yaprağı özütü aynı zamanda zein fiberlere eklendiği zaman çapraz bağlama etkisi sağlamakta ve hücre yayılımına imkan sağlamaktadır.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherIzmir Institute of Technologyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectWound dressingsen_US
dc.subjectSurgical dressingsen_US
dc.subjectPolyphenolsen_US
dc.subjectNanofibersen_US
dc.subjectBandages and bandagingen_US
dc.titlePreparation and characterization of wound dressing contact layeren_US
dc.title.alternativeYara örtüsü temas yüzeyi hazırlanması ve karaterizasyonuen_US
dc.typeDoctoral Thesisen_US
dc.institutionauthorErdoğan, İpek-
dc.departmentThesis (Doctoral)--İzmir Institute of Technology, Bioengineeringen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1en-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeDoctoral Thesis-
crisitem.author.dept04.03. Department of Molecular Biology and Genetics-
Appears in Collections:Phd Degree / Doktora
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T001403.pdfDoctoralThesis5.2 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

332
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

144
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.