Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/4346
Title: Karmaşık ve içi boş parçaların çapraz kama haddeleme işlemi: Sonlu elemanlar simülasyonları ile kalıp tasarımı
Other Titles: Cross wedge rolling process of complex geometries: Die design with finite element simulations
Authors: Kılıçaslan, Cenk
Odacı, İsmet Kutlay
Çakırcalı, Metin
Güden, Mustafa
Keywords: Çapraz kama haddeleme
Kalıp tasarımı
LS-DYNA
Simülasyon
Cross wedge rolling
Die design
Simulation
Publisher: TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Source: Kılıçaslan, C., Odacı, İ. K., Çakırcalı, M. & Güden, M. (2012). Karmaşık ve içi boş parçaların çapraz kama haddeleme işlemi: Sonlu elemanlar simülasyonları ile kalıp tasarımı. Mühendislik ve Makina, 53 (625), 72-78.
Abstract: Çapraz Kama Haddeleme (ÇKH), düz plakalar ya da merdaneler üzerine oluşturulmuş kamalar ile iş parçalarının deforme edildiği ve genellikle yüksek sıcaklıarda gerçekleştirilen bir metal şekil verme işlemidir. Ancak işlemde meydana gelen hasar yapısının karmaşık olması ve özellikle karmaşık geometriye sahip parçalar için kalıp tasarımının zor olması bu yöntem için dezavantaj sağlamaktadır. Bu çalışmada içi boş ve karmaşık dış geometriye sahip iş parçasının sonlu elemanlar simülasyonları ile ÇKH kalıbı tasarımı ele alınmıştır. Tasarlanan kalıplar ile gerçekleştirile sonlu elemanlar analizleri, iş parçasının tam olarak şekillenip şekillenmediğini belirlemiş ve sonuca göre mevcut kalıp tasarımı en iyilenmiştir. Simülasyonlarda büyük genişletme açısının içi boş iş parçasında eğilmeye sebep olduğu görülmüştür. Ayrıca iş parçası ile kalıp arasında sürtünmenin yetersiz olduğu bölgelerde çentiklerin kullanılması gerektiği belirlenmiştir.
Cross Wedge Rolling (CWR) is a metal forming process in which work pieces are deformed by wedges located on flat plates or rolls and it is generally conducted at elevated temperatures. However, CWR method has disadvantages such as damage evolution during process and difficult tool design for complex parts. In this study, CWR tool design supported with finite element simulations for a hollow complex part is given. Finite element analyses are carried out with designed tools and tool geometry is optimised according to FE results. Simulations show that high stretching angles result in bending of hollow work pieces. It is also seen that serrations should be used in tool-work piece contact areas which have low friction.
URI: http://hdl.handle.net/11147/4346
ISSN: 1300-3402
Appears in Collections:Mechanical Engineering / Makina Mühendisliği

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Karmaşık ve içi boş.pdfMakale3.99 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

340
checked on Nov 18, 2024

Download(s)

96
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.