Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/15362
Title: Fabrication of Carbonnanomaterial-Polymer Composite Microelectrodes for Electrochemical Sensors
Other Titles: Elektrokimyasal Sensörler için Karbonnanomalzeme-polimer Kompozit Mikroelektrotların Üretimi
Authors: Önder, Ahmet
Advisors: Yıldız, Ümit Hakan
Keywords: Kimya
Chemistry
Abstract: Düşük hacimli numunelerde iyonların tespiti, küçük boyutları, yüksek hareketlilikleri ve hızlı difüzyonları nedeniyle önemli zorluklar sunar. Potansiyometrik iyon seçici elektrotlar (ISE'ler), maliyet etkinlikleri, kullanım kolaylıkları ve minyatürleştirme potansiyelleri nedeniyle iyon tespiti için güvenilir bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır ve bu da onları mikroakışkan uygulamalar için uygun hale getirmiştir. Tezin ilk bölümünde, katı kontak malzemeleri olarak kimyasal buhar biriktirme yoluyla doğrudan cam elyafı (GF) üzerinde büyütülen radyal olarak hizalanmış karbon nanotüpler (RACNT) kullanılarak mikroelektrotların (r-ISE) üretimi açıklanmaktadır. Bir arayüz malzemesi olarak RACNT-GF ile üretilen r-ISE, 7.5×10⁻⁶ M'lik bir tayin limiti (LOD) ve 1.0×10⁻⁵ ila 1.0×10⁻¹ M arasında doğrusal bir yanıt sergilemiştir. RACNT-GF kullanımı, grafit gibi geleneksel katı kontak malzemelere kıyasla LOD'yi ve seçiciliği önemli ölçüde iyileştirmiştir. RACNT-GF'nin yüksek yüzey alanı ve mekanik dayanıklılığı, elektrotun performansını artırmış ve sınırlı mikroakışkan ortamlarda bile kararlı ve tekrarlanabilir potansiyometrik tepkiler sağlamıştır. Tezin ikinci bölümünde, nitrat iyonları için sentetik bir iyonofor olarak moleküler kafese sistematik bir yaklaşım araştırılmaktadır. Kafes moleküllerinin moleküler yapısını ve dolayısıyla boyutlarını değiştirerek, konak-kafes molekülleri ile misafir-NO3- iyonları arasındaki etkileşimi ayarlamayı amaçlamıştır. Altı sentetik moleküler kafes iyonoforu, nitrat seçici bağlanma yetenekleri açısından değerlendirilmiştir. Optimize edilmiş KAFES iyonoforuna dayalı ISE, yüksek bir belirleme katsayısı (R² = 0.9971), -53.1 ± 1.4 mV/on kat ve nitrat tespiti için 7.5×10⁻⁶ M LOD ile 1.0×10⁻⁵ ila 1.×0.10⁻¹ M arasında doğrusal bir yanıt göstermiştir. Tezin son bölümünde, yüzey baskılı elektrot ile iyon tespitinde damla buharlaşmasının duyarlılığa etkisi incelenmiştir. Sonuçlar, 1.0×10⁻⁵ M'den düşük iyon konsantrasyonlarının doğrusal yanıt vermediğini ve damla buharlaşma yönteminin tercih edilmediğini ortaya koymuştur.
The detection of ions in low-volume samples presents significant challenges due to their small size, high mobility, and rapid diffusion. Potentiometric ion-selective electrodes (ISEs) have emerged as a reliable method for ion detection due to their cost-effectiveness, ease of use, and potential for miniaturization, making them suitable for microfluidic applications. In the first part of thesis, descirbes the fabrication of microelectrodes (r-ISE) using radially aligned carbon nanotubes (RACNT) grown on glass fibers (GF) via chemical vapor deposition as solid contact materials. The r-ISE fabricated with RACNT-GF as an interface material exhibited a limit of detection (LOD) of 7.5×10⁻⁶ M and a linear response range from 1.0×10⁻⁵ to 1.0×10⁻¹ M. The use of RACNT-GF significantly improved the LOD, and detection selectivity compared to conventional solid-contact materials like graphite. The high surface area and mechanical durability of RACNT-GF enhanced the electrode's performance, providing stable and repeatable potentiometric responses even in confined microfluidic environments., In the second part of the thesis explores a systematic approach to a molecular cage as an synthetic ionophore for nitrate ions. By varying the molecular structure and therefore size of cage molecules, aimed to adjust the interaction between host-cage molecules and the guest-NO3- ions. Six synthetic molecular cage ionophores were evaluated for their nitrate-selective binding capabilities. The optimized CAGE ionophore-based ISE demonstrated a linear response from 1.0×10⁻⁵ to 1.0×10⁻¹ M, with a high coefficient of determination (R² = 0.9971), a slope of -53.1 ± 1.4 mV/decade and LOD of 7.5×10⁻⁶ M for nitrate detection. In the last part of the thesis, the effect of droplet evaporation on the sensitivity in ion detection by screen printed electrode is explored. The results revealed that ion concentration lower than 1.0×10⁻⁵ M does not yield linear response and droplet evaporation methods is not preferable.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=E_eEUHQic_C-LvhxNQn1W10X_eTaTCefoPIiFMUt3tYDO517-02GOHzAgCCZFpGP
https://hdl.handle.net/11147/15362
Appears in Collections:Phd Degree / Doktora

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

38
checked on Mar 31, 2025

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.