Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/15242
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Büyükkileci, Ali Oğuz | - |
dc.contributor.author | Sürek, Ece | - |
dc.date.accessioned | 2024-12-25T20:59:43Z | - |
dc.date.available | 2024-12-25T20:59:43Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.issn | 1300-3070 | - |
dc.identifier.issn | 1309-6273 | - |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.15237/gida.GD17104 | - |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/392462/kritik-alti-su-ile-findik-atiklarindan-antioksidan-bilesiklerin-ekstraksiyonu | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11147/15242 | - |
dc.description.abstract | Türkiye fındık üretim ve ihracatında dünya lideridir. Fındığın tarımı ve işlenmesi sırasında büyük miktardakabuk, zuruf ve dal gibi atıklar açığa çıkmaktadır. Bu atıkların çevre dostu bir teknoloji ile işlenmesi ve önemliürünlerin üretilmesi katma değer sağlayabilir. Bu çalışmada, fındık atıklarının farklı sıcaklık (150-200C) vesürelerde (0-45 dk) kritik altı su ekstraksiyonu ile elde edilen likörlerinin toplam fenolik madde içeriği (TFİ)ve toplam antioksidan aktiviteleri (TAA) incelenmiştir. Genel olarak, kritik altı su ekstraksiyonu ile aseton vemetanol ekstraksiyonuna göre daha yüksek verim elde edilmiştir. Sıcaklık arttıkça fındık kabuğundan eldeedilen TFİ ve TAA artmıştır. Süre artışı 180C’de istatistiksel olarak önemli bir fark yaratmazken, 190C’deTFİ süre arttıkça yükselmiştir (P <0.05). Bu iki koşulun fındık kabuğu üzerine etkisi şiddet faktörününlogaritmik değeri (log Ro) hesaplanarak tek bir parametrede de incelenmiştir. log Ro arttıkça TFİ (905.3-2115.7mg GAE/100 g kabuk) ve TAA (8163.9-12261.5 mg TE/100 g kabuk) değerleri yükselmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | GIDA | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Bahçe Bitkileri | en_US |
dc.subject | Yeşil | en_US |
dc.subject | Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji | en_US |
dc.subject | Kimya | en_US |
dc.subject | Tıbbi | en_US |
dc.subject | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | en_US |
dc.title | KRİTİK ALTI SU İLE FINDIK ATIKLARINDAN ANTİOKSİDAN BİLEŞİKLERİN EKSTRAKSİYONU | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.department | Izmir Institute of Technology | en_US |
dc.identifier.volume | 43 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 211 | en_US |
dc.identifier.endpage | 221 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.doi | 10.15237/gida.GD17104 | - |
dc.identifier.trdizinid | 392462 | - |
dc.identifier.wosquality | N/A | - |
dc.identifier.scopusquality | N/A | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.openairecristype | http://purl.org/coar/resource_type/c_18cf | - |
item.grantfulltext | none | - |
item.fulltext | No Fulltext | - |
item.openairetype | Article | - |
item.cerifentitytype | Publications | - |
crisitem.author.dept | 03.08. Department of Food Engineering | - |
Appears in Collections: | TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection |
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.