Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/15242
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBüyükkileci, Ali Oğuz-
dc.contributor.authorSürek, Ece-
dc.date.accessioned2024-12-25T20:59:43Z-
dc.date.available2024-12-25T20:59:43Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.issn1300-3070-
dc.identifier.issn1309-6273-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15237/gida.GD17104-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/392462/kritik-alti-su-ile-findik-atiklarindan-antioksidan-bilesiklerin-ekstraksiyonu-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/15242-
dc.description.abstractTürkiye fındık üretim ve ihracatında dünya lideridir. Fındığın tarımı ve işlenmesi sırasında büyük miktardakabuk, zuruf ve dal gibi atıklar açığa çıkmaktadır. Bu atıkların çevre dostu bir teknoloji ile işlenmesi ve önemliürünlerin üretilmesi katma değer sağlayabilir. Bu çalışmada, fındık atıklarının farklı sıcaklık (150-200C) vesürelerde (0-45 dk) kritik altı su ekstraksiyonu ile elde edilen likörlerinin toplam fenolik madde içeriği (TFİ)ve toplam antioksidan aktiviteleri (TAA) incelenmiştir. Genel olarak, kritik altı su ekstraksiyonu ile aseton vemetanol ekstraksiyonuna göre daha yüksek verim elde edilmiştir. Sıcaklık arttıkça fındık kabuğundan eldeedilen TFİ ve TAA artmıştır. Süre artışı 180C’de istatistiksel olarak önemli bir fark yaratmazken, 190C’deTFİ süre arttıkça yükselmiştir (P <0.05). Bu iki koşulun fındık kabuğu üzerine etkisi şiddet faktörününlogaritmik değeri (log Ro) hesaplanarak tek bir parametrede de incelenmiştir. log Ro arttıkça TFİ (905.3-2115.7mg GAE/100 g kabuk) ve TAA (8163.9-12261.5 mg TE/100 g kabuk) değerleri yükselmiştir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectYeşilen_US
dc.subjectSürdürülebilir Bilim ve Teknolojien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectTıbbien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleKRİTİK ALTI SU İLE FINDIK ATIKLARINDAN ANTİOKSİDAN BİLEŞİKLERİN EKSTRAKSİYONUen_US
dc.typeArticleen_US
dc.departmentIzmir Institute of Technologyen_US
dc.identifier.volume43en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage211en_US
dc.identifier.endpage221en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD17104-
dc.identifier.trdizinid392462-
dc.identifier.wosqualityN/A-
dc.identifier.scopusqualityN/A-
item.languageiso639-1tr-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextnone-
item.fulltextNo Fulltext-
item.openairetypeArticle-
item.cerifentitytypePublications-
crisitem.author.dept03.08. Department of Food Engineering-
Appears in Collections:TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

6
checked on Dec 30, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.