Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/11147/15087
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Harsa, Hayriye Şebnem | - |
dc.contributor.author | Polat, Ferhat | - |
dc.contributor.author | Sezgin, Efe | - |
dc.contributor.author | Kaygısız, Meral | - |
dc.contributor.author | Ağırbaşlı, Zeynep | - |
dc.contributor.author | Aluz, Barkın | - |
dc.contributor.author | Esen, Berna | - |
dc.date.accessioned | 2024-11-25T19:12:29Z | - |
dc.date.available | 2024-11-25T19:12:29Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.uri | https://doi.org/119O112 | - |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1233514/geleneksel-fermente-urunlerimizden-izole-edilen-laktik-asit-bakterileri-ile-angiotensin-i-enzimi-ace-inhibitoru-peptidleri-ve-gama-aminobutirik-asit-gaba-iceren-fonksiyonel-peyniralti-suyu-icecegi-gelistirilmesi | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11147/15087 | - |
dc.description.abstract | Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların amacı Laktik Asit Bakterileri koleksiyonunun (LAB) antihipertansif yetenek potansiyellerinin değerlendirilmesine ve fermente peynir altı suyu içecek bazlarının geliştirilmesidir. Projenin amacı, antihipertansif özellikleri olan Laktik Asit Bakterileri koleksiyonunun (LAB) ve fermente peynir altı suyu içecek bazlarının geliştirilmesidir. Bu amaçla, 400'den fazla yağsız süt ortamında proteolitik aktiviteleri açısından 400'den fazla LAB incelenmiştir. LAB'lardan 39'u yüksek proteolitik kapasiteye sahiptir. Lactobacillus brevis D9 ve Lactococcus lactis ssp. lactis C24 gibi 34 en yüksek ACE inhibitor aktiviteli bakteriden 13'ü ikili kültürlü fermente peynir altı suyu oluşturmak için seçilmiştir. Fermente sütlerdeki proteolitik aktivite ve ACE inhibitor aktivite of 4.11-1,8 mg/L Lösin ve %49?86 aktivite olarak sırasıyla tespit edilmiştir. İkili kültür fermente peynir altı suyu bazlarında ACE inhibitör aktiviteler %80-97 aralığında bulunmuştur. Seçilen 11 LAB?ın fermentasyon surasındaki proteolitik aktiviteleri HPLC ve SDS-PAGE analizi ile peynir altı suyu proteinlerinin degredasyon profilleri ile değerlendirilmiştir. 300 LAB arasından modifiye sıvı besiyerinde 37 veya 42 oC?de 48 saat inkübasyon sonrası 33 suş GABA üretim kapasitesi gösterdiği ince tabaka kromatografisi (TLC) ile gözlemlenmiştir. Fermente whey içeceği bazı geliştirmek için 10 LAB türü, örneğin Lactiplantibacillus plantarum, Latilactobacillus curvatus and Levilactobacillus brevis, modifiye sıvı besiyerinde 50?367 mg/L konsantrasyonlarında verim göstermesi nedeniyle seçilmiştir. Buna göre, fermente peynir altı suyu bazlarında 24 saat 37 °C sonrası GABA konsantrasyonları 11?21mg/L aralığında hesaplanmıştır. L. brevis D9 suşu ile kakaolu PAS geliştirilmiş ve raf ömrü boyunca pH değişikliği, proteolitik aktivite, ACE inhibitör aktivite ve GABA konsantrasyonları ve mikrobiyal değişim takip edilmiştir. Proje kapsamında incelenen LAB bakterilerinin genomik DNA izolasyonu gerçekleştirilmiş, türe ve gene spesifik 15 farklı primer tasarlanmış, gad operonunda bulunan gadA, gadB, gadC ve gadR genlerinin varlığı PZR ile incelenmiştir. Peynirden izole edilen L. brevis ve L. garvieae suşlarında gad operonu tamamen gösterilmiştir. %1 oranında monosodyum glutamat içeren modifiye MRS ve PAS ortamında 24. ve 48. saat gen anlatımı L. brevis D9 suşunun gadA ve gadB genleri için gösterilmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Geleneksel Fermente Ürünlerimizden İzole Edilen Laktik Asit Bakterileri ile; Angiotensin-I Enzimi (ACE)-İnhibitörü Peptidleri ve Gama-Aminobütirik Asit (GABA) İçeren; Fonksiyonel Peyniraltı Suyu İçeceği Geliştirilmesi | en_US |
dc.department | Izmir Institute of Technology | en_US |
dc.identifier.startpage | 0 | en_US |
dc.identifier.endpage | 165 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | en_US |
dc.identifier.doi | 119O112 | - |
dc.identifier.trdizinid | 1233514 | - |
dc.identifier.wosquality | N/A | - |
dc.identifier.scopusquality | N/A | - |
item.fulltext | No Fulltext | - |
item.languageiso639-1 | tr | - |
item.grantfulltext | none | - |
crisitem.author.dept | 03.08. Department of Food Engineering | - |
crisitem.author.dept | 03.08. Department of Food Engineering | - |
Appears in Collections: | TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection |
CORE Recommender
Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.