Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/14439
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÖksel Karakuş, Ceyda-
dc.contributor.authorTomak, Aysel-
dc.date.accessioned2024-05-05T14:59:56Z-
dc.date.available2024-05-05T14:59:56Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.issn1302-9304-
dc.identifier.issn2547-958X-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.21205/deufmd.2024267610-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1223643/gumus-nanopartikullerin-morfolojisinin-protein-etkilesimleri-uzerindeki-etkisi-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/14439-
dc.description.abstractNanoteknolojideki gelişmelere paralel olarak biyomedikal uygulamalarda kullanılan nanopartiküllerin sayısında hızlı bir artış yaşanmıştır. Gümüş nanopartiküller, farklı metalik nanopartikül grupları arasında başta antibakteriyel etkinlik olmak üzere tıbbi uygulamaların gereksinimleriyle örtüşen çeşitli avantajlara sahip olmalari dolayısıyla öne çıkmakta ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Gümüş nanopartikülleri avantajlı kılan yapı ve yüzey özellikleri biyolojik ortam etkileşimleri sonucunda değişiklik gösterebilmekte ve bu değişimler dolayısıyla biyolojik aktivite ve foksiyonellik gibi nanopartikül özellikleri de doğrudan etkilenmektedir. Nanopartiküllerin biyolojik ortamlarda değişen yüzey özelliklerinin en büyük nedeninin yüzeylerine tutunan proteinler olduğu bilinmektedir. Ancak nanopartiküllerin morfolojik özelliklerinin etraflarında oluşan bu protein halkasının bileşimine ve miktarına olan etkisi tam olarak aydınlatılmamıştır. Bu çalışmada, partikül morfolojisinin nanopartikül-protein etkileşimleri üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla küresel ve prizma-benzeri yapıya sahip gümüş nanopartikülleri detaylı olarak karakterize edilmiş ve yüzeylerine tutunan proteinler sodyum dodesil sülfat–poliakrilamid jel elektroforezi (SDS–PAGE) yöntemiyle analitik olarak tayin edilmiştir. Spesifik olarak, küresel ve prizmatik morfolojiye sahip gümüş nanopartikülleri protein eklentili hücre kültürü ortamı içerisinde farklı süre (15 dk, 2 sa ve 24 sa) ve sıcaklıklarda (22 oC ve 37 oC) inkübe edilmiş ve yüzeylerine tutunan proteinler tür ve miktar açısından karşılaştırılmıştır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofDokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleGümüş Nanopartiküllerin Morfolojisinin Protein Etkileşimleri Üzerindeki Etkisien_US
dc.departmentIzmir Institute of Technologyen_US
dc.identifier.volume26en_US
dc.identifier.issue76en_US
dc.identifier.startpage82en_US
dc.identifier.endpage89en_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US
dc.identifier.doi10.21205/deufmd.2024267610-
dc.identifier.trdizinid1223643-
dc.identifier.wosqualityN/A-
dc.identifier.scopusqualityN/A-
item.fulltextNo Fulltext-
item.grantfulltextnone-
item.languageiso639-1tr-
crisitem.author.dept03.01. Department of Bioengineering-
crisitem.author.dept03.01. Department of Bioengineering-
Appears in Collections:TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

200
checked on Nov 18, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.