Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/11147/13476
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKorel, Figentr
dc.contributor.advisorFarris, Stefanoen_US
dc.contributor.authorBüyüktaş, Duygutr
dc.date.accessioned2023-06-06T06:39:56Z-
dc.date.available2023-06-06T06:39:56Z-
dc.date.issued2022-12en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11147/13476-
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=_F5QEpayDXGqGZlp9XiFtOtSN3t4b9CFyHPF9bDbzbKzDe6vezUqavzpxnBV9Zc7-
dc.descriptionThesis (Doctoral)--İzmir Institute of Technology, Food Engineering, Izmir, 2022en_US
dc.descriptionIncludes bibliographical references (leaves. 70-85)tr
dc.descriptionText in English; Abstract: Turkish and Englishen_US
dc.description.abstractThe main objective of this thesis is to fabricate electrochemical sensors for the detection of 2,4-diaminotoluene (2,4 TDA), 2,6-diaminotoluene (2,6 TDA), and 4,4´-methylene diphenyl diamine (MDA), possibly carcinogenic primary aromatic amines (PAAs) that poses a serious health risk because they can transfer from multilayer food packages including adhesives based on aromatic polyurethane (PU) systems, to the food. The thesis is based on the following three chapters: (1) Development of a nano-modified glassy carbon electrode for the determination of 2,6-diaminotoluene (2) A screen-printed electrode modified with gold nanoparticles/cellulose nanocrystals for electrochemical detection of 4,4´-methylene diphenyl diamine (3) Development of a nano-modified screen-printed electrode for the determination of 2,4-diaminotoluene. In this work, full electrochemical characterization of the nano-modified electrodes was carried out, and the electrochemical properties were described. Migration tests were also conducted to modified sensors in order to investigate their potential application in real food systems. The results of this work clearly showed that modified electrochemical sensors allow reliable quantification of the most important primary aromatic amines migrating from packaging materials to food and can be used as an alternative to the commonly used conventional analytical techniques for the detection of these toxic compounds.en_US
dc.description.abstractBu tezin başlıca amacı, çok katmanlı ambalaj malzemelerinden gıdaya geçiş yapan insan sağlığına zararlı kanserojen primer aromatik aminlerin hızlı tespiti için nanomalzemeler ile modifiye edilerek seçiciliği arttırılmış elektrokimyasal sensörlerin üretilmesi ve gerçek gıda sistemlerinde potansiyel kullanımlarının araştırılmasıdır. Bu tez çalışması temelde üç bölümden oluşmakta olup bunlar şu şekilde sıralanmaktadır: (1) 2,6-diaminotoluenin tayini için nano-modifiye camsı karbon electrotun geliştirilmesi (2) 4,4’-metilen difenil diaminin elektrokimyasal tespiti için altın nanopartiküller/selüloz nanokristaller ile modifiye edilmiş ekran baskılı bir elektrot geliştirilmesi (3) 2,4- diaminotoluenin tayini için nano-modifiye ekran baskılı bir electrot geliştirilmesi. Bu çalışmada, farklı nanomalzemelerle modifiye edilmiş camsı karbon elektrot ile ekran baskılı elektrotların tüm elektrokimyasal karakterizasyonu yapılmıştır. Ayrıca, bu elektrotların gerçek ambalaj sistemlerindeki potansiyel kullanımlarının tespit edilmesi için migrasyon testleri uygulanmıştır. Bu tez çalışması, geliştirilen nano-modifiye sensörlerin çok katmanlı ambalaj malzemesinden gıdaya geçiş yapması olası primer aromatik aminlerin seçici olarak tespitinde kullanılabileceğini, ve bu maddelerin tespitinde yaygın olarak kullanılan konvensiyonel analitik yöntemlere alternatif olabileceğini göstermiştir.tr
dc.format.extentxi, 85 leavesen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisher01. Izmir Institute of Technologyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectElectrochemical sensoren_US
dc.subjectFood packagingen_US
dc.subjectMigrationen_US
dc.subjectPrimary aromatic aminesen_US
dc.titleDevelopment of sensor systems for food quality monitoringen_US
dc.title.alternativeGıda kalite takibi için sensör sistemleri geliştirilmesitr
dc.typeDoctoral Thesisen_US
dc.authorid0000-0001-5727-7666en_US
dc.departmentThesis (Doctoral)--İzmir Institute of Technology, Food Engineeringen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid631163en_US
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeDoctoral Thesis-
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.languageiso639-1en-
Appears in Collections:Phd Degree / Doktora
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10303219.pdfDoctoral Thesis2.46 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

334
checked on May 6, 2024

Download(s)

56
checked on May 6, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.