Exploring Lysozyme-Nisin Antimicrobial Synergy at Different Conditions for Novel Food Applications

dc.contributor.advisor Yemenicioğlu, Ahmet
dc.contributor.author Sözbilen, Gözde Seval
dc.date.accessioned 2020-08-17T09:43:13Z
dc.date.available 2020-08-17T09:43:13Z
dc.date.issued 2019-12
dc.description Thesis (Doctoral)--Izmir Institute of Technology, Food Engineering, Izmir, 2019 en_US
dc.description Includes bibliographical references (leaves: 100-124) en_US
dc.description Text in English; Abstract: Turkish and English en_US
dc.description.abstract The main objective of this thesis is to explore lysozyme-nisin antimicrobial synergy in combination with refrigeration, mild heating or edible packaging for novel food applications. The thesis is based on the following four chapters: (1) Characterization of biochemical properties of lysozyme at different conditions; (2) Lysozyme-nisin synergy in combination with mild heating against Listeria innocua: test of findings in inoculated raw-milk (3) Lysozyme-nisin synergy in combination with chitosan coating against Listeria innocua: test of findings on coated inoculated sprouting seeds; (4) Lysozyme-nisin synergy in combination with refrigeration against lactic acid bacteria (LAB): test of findings in boza, a traditional fermented beverage. The results of this thesis clearly showed that the use of lysozyme-nisin synergy in combination with mild heating at 50 ºC or in combination with edible chitosan coating could be employed to reduce risk of listeriosis from raw-milk and sprouted seeds, respectively. It is also clearly demonstrated that the lysozyme-nisin synergy in combination with refrigeration could be used to delay acidic spoilage of boza without reducing LAB below 106 CFU/mL. This thesis clearly showed the high potential of using lysozyme-nisin synergy against pathogenic or spoilage bacteria as an effective hurdle. en_US
dc.description.abstract Bu tezin başlıca amacı, lisozim-nisin antimikrobiyal sinerjisinin soğukta depolama, ılımlı ısıtma veya yenilebilir paketleme ile kombine edilerek yenilikçi gıda uygulamalarının araştırılmasıdır. Bu tez çalışması temelde dört bölümden oluşmakta olup bunlar şu şekilde sıralanmaktadır: (1) Lisozimin farklı koşullardaki biyokimyasal özelliklerinin karakterizasyonu; (2) Lisozim-nisin sinerjisinin ılımlı ısıtma ile kombine edilerek Listeria innocua’ya karşı etkisi: bulguların inoküle edilmiş çiğ sütte test edilmesi; (3) Lisozim-nisin sinerjisinin kitosan kaplama ile kombine edilerek Listeria innocua’ya karşı etkisi: bulguların inoküle edilerek kaplanmış çimlendirilecek tohumlarda test edilmesi; (4) Lisozim-nisin sinerjisinin buzdolabı koşullarında laktik asit bakterilerine (LAB) karşı etkisi: bulguların geleneksel fermente bir içecek olan bozada test edilmesi. Bu tezde elde edilen sonuçlar, lisozim-nisin sinerjisinin 50 °C’de ılımlı ısıtma veya yenilebilir kitosan kaplama ile kombine edilerek sırasıyla çiğ süt ve çimlendirilecek tohumlar gibi riskli gıdalardan kaynaklanacak listeriosis riskini azaltmak amacıyla kullanılabileceğini açık bir şekilde göstermiştir. Ayrıca, lisozim-nisin sinerjisinin buzdolabı koşulları ile kombine edilerek, LAB sayısını 106 KOB/mL sayısının altına düşürmeden boza gibi fermente bir üründe asidik bozulmayı geciktirebileceği de gösterilmiştir. Bu tez çalışması, lisozim-nisin sinerjisinin hem patojenik hem de bozulma yapan bakterilere karşı kullanılabilecek yüksek potansiyelli bir engel yöntemi olduğunu göstermiştir. en_US
dc.format.extent xiii, 124 leaves
dc.identifier.citation Sözbilen, G. S. (2019). Exploring lysozyme-nisin antimicrobial synergy at different conditions for novel food applications. Unpublished doctoral dissertation, Izmir Institute of Technology, Izmir, Turkey en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11147/9619
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Izmir Institute of Technology en_US
dc.publisher Izmir Institute of Technology en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Antimikrobiyal ajanlar en_US
dc.subject Antimicrobial agents en_US
dc.title Exploring Lysozyme-Nisin Antimicrobial Synergy at Different Conditions for Novel Food Applications en_US
dc.title.alternative Lisozim-nisin antimikrobiyal sinerjisinin farklı koşullar altında ortaya konması ve bunun yenilikçi gıda uygulamaları en_US
dc.type Doctoral Thesis en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0003-3798-355X
gdc.author.id 0000-0003-3798-355X en_US
gdc.author.institutional Sözbilen, Gözde Seval
gdc.author.institutional Yemenicioğlu, Ahmet
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::thesis::doctoral thesis
gdc.description.department Thesis (Doctoral)--İzmir Institute of Technology, Food Engineering en_US
gdc.description.publicationcategory Tez en_US
gdc.description.scopusquality N/A
gdc.description.wosquality N/A
relation.isAuthorOfPublication eb89c462-e09e-444b-b60a-7226340831a0
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery eb89c462-e09e-444b-b60a-7226340831a0
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4019-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4004-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication 9af2b05f-28ac-4003-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 9af2b05f-28ac-4019-8abe-a4dfe192da5e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
9619.pdf
Size:
2.23 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Tez Dosyası

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: