Zeytinyağların yağ asidi alkil esterleri, 1,2 diasilgliserol ve pigment içeriğinin tağşiş kriteri olarak uygulanabilirliği ve FTIR spektroskopi ile tahmini

dc.contributor.author Özen, Fatma Banu
dc.contributor.author Tokatlı, Figen
dc.date.accessioned 2023-02-05T13:26:27Z
dc.date.available 2023-02-05T13:26:27Z
dc.date.issued 2017
dc.description.abstract Zeytinyağı ekonomik değeri yüksek bir ürün olması nedeni ile sıklıkla tağşişe maruz kalmaktadır. Bu nedenle sıkı bir rekabetin olduğu zeytinyağı sektöründe kalite kontrol ve tağşiş tespit yöntemleri sürekli güncellenmek durumundadır. Bu çalışma ile son zamanlarda önerilen kalite ve tağşiş kriterlerinden yağ asitleri alkil esterleri (FAAE), diasilgliserol (DAG) ve pigment içeriklerinin Ege bölgesi zeytinyağları için iki hasat yılı boyunca belirlenmesi, belirtilen kimyasal parametrelerin sızma zeytinyağlarının bekletilmiş/eski zeytinyağları ile tağşişinin tespiti için yeterliliğinin incelenmesi, ve son olarak zeytinyağ örneklerinin orta-bölge infrared (mid-IR veya FTIR) spektroskopi ile spektralarının elde edilmesi ve bu spektralardan belirtilen kalite paramatrelerinin tahmini için kemometrik analizler uygulanması amaçlanmıştır. Zeytinyağların elde edildiği bölgelere göre bir ayrım FAAE içerik ve DAG profil verilerinin kemometrik analizleri ile elde edilememiştir. Ancak pigment içeriği ve FTIR spektraları bölgesel olarak zeytinyağı örneklerini sınıflandırmada başarılı olmuştur. FTIR spektroskopi kemometrik yöntemlerle beraber kullanıldığında zeytinyağlarının FAAE, DAG ve bazı pigment içeriklerini R 2 (model) değerleri 0,9 ve üstü olan modellerle tahmin edebilmektedir. Eski-yeni karışım zeytinyağlarının belirlenebilmesi FAAE ve DAG içerikleri ve FTIR spektroskopi ile mümkündür. FTIR spektroskopi, bölgesel ayrım gözetmeksizin eski-yeni karışım zeytinyağlarını %20-30 seviyelerinde tespit edebilmektedir. FTIR spektroskopi hem zeytinyağlarının bölgesel olarak sınıflandırılmasında hem de eski-yeni zeytinyağlarının makul seviyelerde belirlenmesinde kullanılabilecek çabuk sonuç verebilen bir teknik olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca bu analiz yöntemi zeytinyağların kalite parametreleri olarak kullanılabilecek FAAE, DAG ve pigment içeriklerini belirlemede bir alternatif oluşturabilecektir. en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/11147/13009
dc.language.iso tr en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Karoten en_US
dc.subject Klorofil en_US
dc.subject Diasilgliserol en_US
dc.subject Yağ asitleri alkil esterleri en_US
dc.subject Tağşiş en_US
dc.subject Zeytinyağı en_US
dc.title Zeytinyağların yağ asidi alkil esterleri, 1,2 diasilgliserol ve pigment içeriğinin tağşiş kriteri olarak uygulanabilirliği ve FTIR spektroskopi ile tahmini tr
dc.type Project en_US
dspace.entity.type Project
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type other
gdc.description.department İzmir Institute of Technology. Food Engineering en_US
gdc.description.endpage 65 en_US
gdc.description.publicationcategory Diğer en_US
gdc.description.scopusquality N/A
gdc.description.startpage 1 en_US
gdc.description.wosquality N/A
gdc.identifier.trdizinid 617960
relation.isOrgUnitOfProject 9af2b05f-28ac-4019-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfProject 9af2b05f-28ac-4004-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfProject 9af2b05f-28ac-4003-8abe-a4dfe192da5e
relation.isOrgUnitOfProject.latestForDiscovery 9af2b05f-28ac-4019-8abe-a4dfe192da5e
relation.isPersonOfProject ac59d6f4-d952-4c11-b91e-4c42cd7bc0ff
relation.isPersonOfProject 8546f4ee-05d0-4a1a-84a4-84b50f9aaf5e
relation.isPersonOfProject.latestForDiscovery 8546f4ee-05d0-4a1a-84a4-84b50f9aaf5e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
document.pdf
Size:
6.28 MB
Format:
Adobe Portable Document Format