• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace@IZTECH
  • 9. Araştırma Çıktıları / Research Outputs
  • TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
  • View Item
  •   DSpace@IZTECH
  • 9. Araştırma Çıktıları / Research Outputs
  • TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mikrobiyal Ksilanazlar ve Gıda Endüstrisinde Kullanım Alanları

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2015

Author

Yeğin, Sırma
Büyükkilleci, Ali Oğuz

Metadata

Show full item record

Abstract

Ksilanazlar, doğada bitki hücre duvarının yapısında bulunan ksilanın hidrolizini sağlayan enzimlerdir. Çok yaygın kullanım alanı bulunan bu enzimler gıda ve yem sektörü açısından da büyük önem taşımaktadırlar. Endüstriyel ksilanaz üretimi mikrobiyal biyoproseslerle gerçekleştirilmektedir. Söz konusu enzimlerin biyosentez düzeyi, biyokimyasal ve teknolojik özellikleri, üretimde kullanılan mikroorganizma ve biyoproses koşullarına göre farklılık göstermektedir. Son zamanlarda ksilanazların üretim düzeylerinin arttırılması, saflaştırılması ve karakterizasyonu üzerinde çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak günümüzde sürdürülebilir, çevreci ve ekonomik proseslerin geliştirilmesi adına alışılmışın dışında ve çok yönlü kullanılabilen yeni enzim sistemlerine ihtiyaç vardır. Bu derlemede, ksilanın yapısı, ksilanaz grubu enzimlerin sınıflandırılması, mikrobiyal ksilanaz üretimi, saflaştırılması, karakterizasyonu ve gıda sektöründe uygulamaları üzerinde durulmuştur.
 
Xylanases are the enzymes that are responsible for the hydrolysis of xylans existing in the plant cell wall. These enzymes, which are having widespread applications, are also very important for food and feed industries. Industrial production of xylanase is carried out by the microbial bioprocesses. The biosynthesis level and the biochemical and technological properties of these enzymes are influenced by the microbial strain chosen and the features of the bioprocess. In recent years, several studies have been conducted on the production, purification and characterization of these enzymes. However, today there is still a need for novel and versatile enzymes for the development of sustainable, environmentally friendly and economically feasible processes. This review emphasizes on the bioprocess routes to obtain high enzyme titer, the purification and characterization of xylanases and the industrial applications of xylanases with the focus on food industry.
 

Source

Akademik Gıda

Volume

13

Issue

4

URI

https://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRrME1UY3hNUT09
https://hdl.handle.net/11147/10051

Collections

  • TR Dizin İndeksli Yayınlar / TR Dizin Indexed Publications Collection [213]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@IZTECH

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


| Policy | | Guide | Library | idealdspace University | OAI-PMH |

IYTE, İzmir, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
idealdspace University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@IZTECH is member of:



DSpace Release 6.2